Prajd, parada ponosa, lgbt
Foto: EPA-EFE/ESTELA SILVA

"Ove godine, 18. Septembra u 16:30 u parku Manjež, 20 godina nakon prvog Prajda u Beogradu, šetaćemo za ljubav, za zakon i za dostojanstven život, a protiv nasilja, diskriminacije, mržnje i ugnjetavanja", navode iz Belgrade Prajda povodom Parade ponosa koja će biti održana u subotu, 18. septembra ove godine.

Saopštenje u kojem su izneseni jasni zahtevi učesnika ovog skupa, prenosimo u celosti.

„I nakon dve decenije, protestni deo Prajda je i dalje najvažniji – Prajd je protest protiv nasilja, mržnje, protiv svih oblika diskriminacije, protiv fašizma, kao i protiv pritisaka na LGBTI+ osobe da se kriju u svoja “četiri zida”. Prajd je protest koji, kao i svake godine, ima jasne zahteve:

1. Usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama
2. Usvajanje Zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe
3. Brza i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT+ zajednici
4. Usvajanje lokalnih akcionih planova za LGBT+ zajednicu
5. Izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na druge načine progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta
6. Obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu

Pored protesta, Prajd je, takođe, događaj koji slavi ponos, postojanje LGBTI+ osoba i njihovih porodica, prijatelja i drugih saveznika i saveznica. Prajd posebno slavi i mlade LGBTI+ osobe, sve one koji i dalje nisu spremni da se autuju i da šetaju na Prajdu, sve kvir ljude u malim sredinama, sve LGBTI+ osobe koje su, zbog invaliditeta, rase, veroispovesti, nacionalnosti ili druge lične karakteristike na samom rubu margine. Upravo zato, Prajdu će i ove godine prethoditi Nedelja ponosa, koja se održava svake godine od 2011. Nedjelja ponosa će početi 12. septembra, a brojaće preko 40 događaja, uključujući predstave, filmske projekcije, panel diskusije, konferencije, radionice, žurke i druge umetničke, kulturne i edukativne programe. Nedjelja ponosa završava se 18. septembra.

Vidimo od 12. septembra, jer #ljubavjezakon“, poručuju.“

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar