okružni zatvor Foto:ministarstvo pravde

Nakon prvog pojavljivanja Uroša Blažića, osumnjičenog za pokolj u selima Malo Orašje i Dubona u Višem sudu u Smederevu, koje su obeležili incidenti kada su ožalošćene porodice napale ubicu, odlučeno je da se postupak prebaci u najstrože čuvanu zgradu u Srbiji. Reč je o sudnici Okružnog zatvora u Beogradu (CZ), koja je konstruisana upravo za suđenja visokog rizika, sastoji se od tri prostorije odvojene neprobojnim staklom i u nju se ulazi na poseban način.

Ovaj objekat predviđen je za najrizičnija suđenja najtežim zločincima, mafijašima čija je bezbednost ugrožena ili postoji velika mogućnost od bekstva. Nalazi se usred Okružnog zatvora u Beogradu, u Bačvanskoj ulici, koji izgleda kao tvrđava. A ta sudnica, pravi bunker, nalazi se usred tvrđave i sve u njemu je posebno, od procedure ulaska, do arhitekture.

Pročitajte još:

Što se tiče tehničkih karakteristika, već one pokazuju da je u pitanju specijalni objekat. Otvorena 2009. godine, prilagođena je održavanju „suđenja visokog rizika“. Izedeljena je na tri dela – u jednom su novinari, u drugom publika, u trećem učesnici postupka, sudsko veće, tužilac, branioci i okrivljeni.

Centralni zatvor Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Delimično podseća na sudnice u takozvanom Specijalnom sudu, ali je „bunker“ u CZ- još „specijalniji“. U prvoj prostoriji, sudnici, ima mesta za 20 osoba, okrivljenih i advokata. Ta prostorija je odvojena neprobojnim staklom od sledeće prostorije koja je rezervisana za publiku u kojoj ima 40 mesta. I ta prostorija je neprobojnim staklom odvojena od prostorije u kojoj su novinari.

Osim što su neprobojna, stakla ne propuštaju ni zvuk, tako da kada sudija isključi mikrofon, novinari ne mogu ništa da čuju. Dok traje suđenje, prostorija za novinare se zatvara masivnim, metalnim vratima i zaključava.

Uroš Blažić, suđenje Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Oni koji su konstruisali tu bunker-sudnicu, mislili su na sve, pa tako postoje i tri odvojena ulaza, da se okrivljeni, rodbina i novinari ne bi sreli. Svako ima svoj put kroz hodnike koji podsećaju na lavirint, a čak su i novinari pod stalnim nadzorom zatvorskih čuvara.

Svi u krug zatvora ulaze na istom mestu, pored stražarnice, i advokati i novinari i rodbina koja donosi pakete zatvorenicima. Na portirnici se ostavljaju mobilni telefoni i sve ostale elekstronske sprave, punjači za telefon, diktafoni… Ostavljaju se i ključevi i drugi metalni predmeti.

Potom sledi kratka šetnja do hola velike, glavne zgrade Okružnog zatvora, prolaz kroz KD (kontradiverziona) vrata. Novinari su obično smešteni na jednom mestu i nema šetanja kroz zgradu. U jednom trentku dolazi zatvorski čuvar koji sprovodi novinare do njihove sobe, a novinari moraju da predaju sve, pa čak i svoje hemijske olovke.

Pročitajte još:

Upravo zbog svih tih mera se sutra tu nastavlja pripremno ročište u postupku protiv Uroša Blažića, koje je prošli put prekinuto. Sve je isto, sudsko veće je u istom sastavu, strane u postupku su iste, samo će suđenje biti održano u sudnici Centralonog zatvora u Beogradu.

Šta će se dešavati na suđenju Urošu Blažiću?

Advokat Stefan Stefanović, koji zastupa porodice oštećenih iz Malog Orašja i Dubone, objašnjava za Nova.rs da će na ovom pripremnom ročištu biti predloženi dokazi i iznete činjenice koje će biti razmatrane na glavnim pretresima.

„Što se tiče samog mesta održavanja suđenja, u pitanju je sudnica CZ koja je napravljena pre deset godina i u kojoj važe jake mere bezebdnosne provere. Svi koji ulaze biće pretresani, a u sudnicu neće moći da se unese telefon. Pošto je u pitanju pripremno ročište, javnost je isključena i to je po zakonu. Za naredna suđenja koja su zakazana za 21. 22. i 23. avgust još uvek ne znamo da li će javnost biti prisutna, to ostaje na predsednici sudskog veća, ali samatram da ne postoji razlog da javnost bude isključena iz nastavka suđenja. Naravno, prisustvovaće i roditelji ubijenih, kao i oštećeni, a od optuženih će ih razdvajati fizička barijera. Uprkos svim merama bezbednosti ovo je suđenje visokog rizika. Emocije će biti izuzetno jake, a ovo je drugi susret porodica sa ubicom. Porodicama je izuzetno teško, očekujemo da će da će biti veoma napeto“, kaže za portal Nova.rs advokat Stefan Stefanović.

„Suđenje mora da se održava nesmetano“

Sa druge strane, predsednica Vrhovnog suda u penziji, Vida Petrović Škero, koja je prisustvovala otvaranju ove sudnice pre deceniju, za portal Nova.rs je objasnila da se sada pokazuje da je pravljenje jedne ovakve sudnice bilo potrebno.

Vida Petrović Škero Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Ovo suđenje nije visokorizično u smislu okrivljenog, već ga prate jake emocije i pokazalo se da nije moguće nesmetano i dostojanstveno obavljati suđenje u normalnim sudnicama. Ukoliko želimo da budemo pravna država, suđenje mora da se održava nesmetano i u normalnim uslovima i da se ni okrivljenom ne krše njegova prava, kao ni prava oštećenih i svih učesnika u postupku. Ukoliko nema takvih uslova, onda to nije sud već preki sud. Ova sudnica je napravljena upravo da bi se izbegle neprijatene i konflikte situacije, da se osigura sigurnost svih učesnika u postupku i ispoštuju sva njihova prava“, objašnjava Vida Petrović Škero.

Foto: MUP Srbije

Uroš Blažić optužen je da je u noći 4. maja 2023. godine u selima Malo Orašje i Dubona, hicima iz automatske puške ubio devetoro mladih, a ranio još 13 osoba. Blažić je uhapšen dan kasnije, 5. maja u kragujevačkom selu Vinjište. Na žrtve je pucao iz taksija čijeg je vozača primorao da ga vozi. Na teret mu se stavlja teško ubistvo, nedozvoljeno posedovanje oružja i eksplozivnih sredstava, otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

BONUS VIDEO: Incident na suđenju Urošu Blažiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare