Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Iako je odluka da se Darko Šarić, kome se sudi za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu, prebaci u kućni pritvor apsolutno zakonita, javnost Srbije i dalje traži odgovor na pitanje kako je moguće da postupak protiv optuženog vođe narko-klana, ni posle 11 godina nije pravosnažno okončan.

Glavni razlog zbog kog je Šarić u kućnom pritvoru, a da još uvek njegov predmet nije dobio konačni epilog, jeste definitivno dužina postupka koji se protiv njega vodi. Naime, Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Darka Šarića i 19 pripadnika njegove grupe još davne 2010., dok je akcija „Balkanski ratnik“, u sklopu koje je razbijen pomenuti narko-kartel, bila 2009. godine.

On se u bekstvu nalazio pune četiri godine, a srpskim vlastima konačno se predao te 2014. godine. Ipak, suđenje posle 11 godina gotovo da nije puno odmaklo od početka. Iako je doneta presuda za šverc narkotika, ona je nedavno ukinuta od strane Vrhovnog kasacionog suda (VKS).

Taj sud je uvažio zahtev za zaštitu zakonitosti Šarićevih branilaca koji su osporili to što je u veću Apelacionog suda koje je izreklo pravosnažnu presudu sedelo dvoje sudija koji su ranije tokom postupka razmatrale žalbu na rešenje o produžetku pritvora.

VKS je zbog toga, a pozivajući se na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, ukinuo presudu zbog sumnje na pristrasnost sudija, dok je Apelacioni sud ostao prvi svojim navodima da je presuda zakonita.

Apelacioni sud je nakon toga otvorio pretres, međutim, konačna odluka, ali i sudbina Šarića, i dalje je neizvesna.

Darko Šarić
Darko Šarić Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

U međuvremenu, ranije danas Šarića je sud pustio u kućni pritvor. Odluka je doneta u skladu sa zakonom, međutim, javnost i dalje čeka odgovor na pitanje kako je moguće da posle 11 godina Šarićev predmet nije pravosnažno okončan.

Možda glavni razlog što se suđenje Šariću odužilo na 11 godina jeste činjenica da je tokom procesa bilo brojnih opstrukcija sa kojima sud nije mogao da se izbori. Procesi protiv Šarića su bilo nebrojano puta odlagani iz različitih razloga. Mahom su to bili zahtevi odbrane optuženog narko-bosa, a tražena su izuzeća članova sudskog veća nebrojano puta. Sa druge strane, advokati odbrane nisu se pojavljivali iz različitih razloga, te nije bilo uslova da se pretresi održe.

Pročitajte još:

Dešavalo se i to da optuženi Šarić u sred pretresa otkaže punomoćje svim svojim advokatima, a potom  ih vrati.

Odbrana narko-bosa je tokom višegodišnjih suđenja iscrpela svaki pravni lek u nameri da izdejstvuju slobodu za Šarića. Poslednja u nizu je bila žalba Vrhovnom kasacionog suda, koja je napravila pravi preseden u srpskoj sudskoj praksi, što je ujedno i treći razlog zbog kog je Šarić pušten u kućni pritvor.

Presuda Šariću pala je zbog toga što je o pritvoru Šariću odlučivao sudija koji je bio i član sudskog veća koje je Šarića osudilo. Ovom odlukom VKS je usvojio vanredni pravni lek – zahtev za zaštitu zakonitosti, koji su branioci Darka Šarića podneli u decembru prošle godine, tražeći ukidanje pravosnažne presude.

Darko Šarić Foto: BIA

Pomenuti potez napravio je pravi mali presedan u sudskoj praksi, koji će ostaviti efekta na brojne postupke, a koji se već osećaju. Po istom osnovu ukinuta je prošle nedelje presuda Filipu Gavranoviću, koji je bio osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva pekara u Resavskoj ulici.

Pretpostavlja se da je bilo još presuda koje su ukinute po istom osnovu, ali i da će ih tek biti.

BONUS video: Slučaj Šarić: Usporeno do pravde

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare