Darko Šarić i Radoje Zvicer Foto: S.S./ATAimages/MUP Srbije

Tokom boravka u pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu, Darko Šarić je imao nekoliko mobilnih telefona, koje je redovno menjao, kao i zaštićenu aplikaciju "Skaj", preko koje je održavao vezu sa svojim najbližim saradnicima, a između ostalog koristio je nadimke Gorštak, HHL...

Pored toga, u optužnici, koja je napisana na 522 strane i do koje su „Novosti“ ekskluzivno došle, vidi se da je na isti način komunicirao i sa tada odbeglim Radojem Zvicerom (reč je o 2020. godini), kao i da je redovno obaveštavan o njegovom zdravstvenom stanju posle teškog ranjavanja u Kijevu, krajem maja iste godine!

Tako on, u jednom trenutku, 27. maja, dan pošto su pokušali da ubiju navodnog vođu „kavčana“ u Ukrajini, obaveštava svog advokata i prijatelja, takođe sada optuženog Dejana Lazarevića:

Advokat Dejan Lazarević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Ovaj se probudio iz kome!“

Interesantno je da, prema onome što stoji u optužnici, na samom početku korišćenja telefona i aplikacije „Skaj“, negde u februaru 2020. godine, Šarić razgovara sa izvesnom osobom, koju upozorava da ne koristi prava imena u prepiskama. Osoba sa šifrom CA283HG navodi:

„Brate moj, hvala za poklon. Super je telefon. U pravu si bio za Radana, izgubio sam opkladu, pitao si ga samo 31. 3. 2015. godine, na strani 36. Radan kaže – u Kragujevcu sam stajao lično iza vas, vi ste se okrenuli i rekli: „Radane, jel možeš nekog da pošalješ da pozove muziku, da im damo neke pare?“ Darko Šarić – Jel muziku i tonu možda, jel? Radan – muziku. Darko Šarić – samo muziku? Radan – da.

Tada Šarić ovoj osobi vrlo ljutito kaže:

„Nemoj više ovako pisati brate imena. Vidiš čega se plašim kod tebe ove opuštenosti“

Opuštenosti, a ti ne znaš da je ovo dovoljno i kraj.

Darko Šariš, Specijalni sud
Dejan Lazarević i Darko Šarić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nema sumnje da se pomenuta prepiska odnosila na istragu vezanu za krijumčarenje najmanje pet tona kokaina, zbog čega je Šarić prvostepeno bio osuđen prvo na 20, pa na 15 godina zatvora. U momentu kada teče ovaj razgovor između Pljevljaka i anonimne osobe (poslednji dan februara 2020), presuda je na apelaciji na odlučivanju.

Sve to vreme, ali i narednih meseci, prema optužnici, teku komunikacija i dogovori kako prvo da diskredituju svedoka-saradnika Nebojšu Joksovića, koga su označili kao glavnog krivca i „ključnog aduta“ Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK), a potom i da ga fizički uklone.

„Treniram, a nemam sa kim da pričam, jer sam ja sam na šetnji i u ćeliji“, pisao je Šarić 24. juna 2020. rano ujutru u 05.35 Radoju Zviceru, sa kojim je s vremena na vreme razmenjivao poruke.

Nešto pre toga, Pljevljak je dobijao informacije preko zaštićene aplikacije „Skaj“ da su određeni njegovi saradnici „na merama“, a među njima i sam advokat Lazarević, koji o tome i obaveštava klijenta.

Darko Šarić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

„Rekao sam Novaku da smo na merama, a Sima me moli da ne govorim to nikome da ga ne bi provalili da nas obaveštava“, navodi se da piše Lazarević svom klijentu u ćeliji.

„Uzeli su listinge moga telefona sa kime se najčešće čujem, pa će i te telefone slušati. Danas je tužilac dao naredbu da se slušamo naredna tri meseca.

Prema spisima iz optužnice, Novak je bivši Šarićev zet Danilo Odović, koji je, takođe, optužen u ovom predmetu, dok je Sima pripadnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Duško M., čije je ime, takođe na optužnici.

U prepiskama u skaj-komunikaciji između glavnih aktera ove optužnice nisu samo pripadnici SBPOK i Službe za kriminalističko-obaveštajne poslove (SKOPI), Sima, Atos i Portos, već i mnogo jača imena državnih funkcionera, ali oni nisu obuhvaćeni ovim tužilačkim aktom jer nije bilo čvrstih dokaza da su počinili krivično delo.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u jednom trenutku uviđa da informacije cure iz SBPOK i traži da se svi inspektori ispitaju.

„Sada mi piše Sima, Firer napravio ludnicu u SBPOK-u, još su na sastanku“, piše Dejan Lazarević Šariću.

„Ima samo jedan problem i to za Simu. Naredili su im da svi idu na poligraf od policajaca u SBPOK, koji su na predmetu a ima ih deset. Sima kaže da će pasti i pita da li smo uz njega.“

Odgovor odbrane poslat sudu

Branioci Darka Šarića predali su sudu odgovor na optužnicu u kojem su, između ostalog, naveli da je posle šest meseci istrage, sudu predat akt u kojem je zbrda-zdola podignuta zbirna optužnica za sve okrivljene, „bez konkretnih razloga za svakog okrivljenog.

„Za takvo svoje postupanje TOK nije imao uporište u dokazima koji su prikupljeni i izvedeni u toku istražnog postupka“, navode advokati.

„Nezakoniti dokazi su navodne poruke iz navodne komunikacije optuženih, koju su oni navodno vršili preko navodne aplikacije „Skaj“. Ruku na srce, ako hoćemo pošteno, kompletna optužnica je i zasnovana samo i isključivo na ovim „dokazima“. Dokaz tome je i činjenica da optužnica ima više od 500 stranica, a da je ovoj komunikaciji darežljivo namenjeno više od 400 strana.“

Firer

Tokom međusobne komunikacije preko aplikacije „Skaj“, Darko Šarić i ostali pripadnici ekipe međusobno su svedoka-saradnika Nebojšu Joksovića zvali Gnoj i Gnojavi, dok zamenika tužioca za organizovani kriminal Sašu Ivanića sve vreme nazivaju Firerom. Ivanić je zastupao optužnice protiv Šarića u postupku za krijumčarenje skoro pet tona kokaina, kao i za pranje para.

Bonus video: U parku kod hotela Moskva u Beogradu pronađeno telo muškarca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar