Foto: Nova.rs/Instagram

Miloš Đukić (68), učitelj škole jahanja u Konjičkom klubu MBM, koji je uhapšen zbog sumnje da je silovao polaznice ovog kluba, poznat je i po svojim kaskaderskim ulogama u jugoslovenskim filmovima. Kolege iz ove branše, ali i Đukićevi poznanici, šokirani su vešću da je priveden zbog takvih zlodela. Ipak, opisuju ga kao strogo čoveka preke naravi i jednoglasni su u poruci da, ukoliko je počinio to za šta se tereti, treba da odgovara za svoja nedela.

Đukić je uhapšen pre nekoliko dana zbog sumnje da je od 2010. do 2021. godine, izvršio krivična dela silovanje, silovanje u pokušaju, polno uznemiravanje i četiri krivična dela nedozvoljene polne radnje nad sedam polaznica njegove škole jahanja, od kojih je pet bilo maloletno u vreme izvršenja krivičnog dela.

U međuvremenu, Đukiću je određen pritvor do 30 dana, a sama vest da je nekadašnji ugledni jugoslovenski kaskader završio iza rešetaka zbog zlostavljanja devojčica, zgrozio je Srbiju, posebno imajući u vidu da je to činio u konjičkom klubu koje su devojčice smatrale sigurnim mestom.

Foto: Sofija Bogosavljev/Nova.rs

Reporteri redakcije Nova.rs posetili su Konjički klub MBM u Lipovačkoj šumi, čiji Đukić više nije vlasnik. Kako nam je ispričao na licu mesta ispričao prijatelj konjičkog kluba i Miloša Đukića, diplomirani pravnik i novinar Ninko Kresojević, poznaje ga deset godina.

„Poznavao sam ga koliko mi je od dozvolio, pisao sam čak i njegovu biografiju za jedno izdanje. Iznenadio me je jer sam mislio da čovek njegovog kova sa takvim radnim iskustvom ne može da uradi tako nešto… Probudio se đavo u njemu i odveo ga je na krivi put… To je pedofilija“, kaže nam njegov prijatelj Kresojević.

Foto:Sofija Bogosavljev/Nova.rs

Na pitanje da li se ikako u ponašanju Đukića moglo naslutiti bilo šta, prijatelj je odgovorio odrično, ali i izrazio šok i čuđenje.

„Bio je odmeren gospodin. Šta mislite kakvi su pedofili u javnosti. Treba da plati za svoje postupke“, istakao je poznanik.

Gotovo identičnog su mišljenja i njegove kolege iz filmske industrije, koje su imale prilike da sarađuju sa njim na pojedinim snimanjima.

Foto: Instagram

„Nikada nije ostavljao utisak nekoga ko bi mogao da čini takve užase, a posebno ne da siluje maloletnice. Iako je bio strog, prek i pomalo nadmen, ne bi se nikada moglo pretpostaviti da se na taj način ponaša prema polaznicama. Još me više čudi jer on godinama radi sa mladim ljudima, obučava ih i boravi sa njima u klubu“, kaže nam jedan njegov kolega koji je želeo da ostane anoniman i dodao:

„Ako je zaista učinio tako nešto, treba da odgovara stogom kaznom. Užasno je i pomisliti da bi neko mogao da zloupotrebljava položaj učitelja, osobe koje uživa poštovanje među decom, za neke svoje bolesne naume. Svi smo u šoku“, zaključuje sagovornik portala Nova.rs.

Suočen sa optužbama koje su devojke ispričale policiji, Đukić je u tužilaštvu iskoristio svoje zakonsko pravo da ne iznese odbranu, odnosno branio se ćutanjem. U međuvremenu, njegove žrtve odlučile su da javno ispričaju užase koje su preživele.

Nađa Garčević (21), hrabra mlada devojka, ispričala je u ispovesti za Nova.rs da je u klub došla 2019. godine.

„Nekome će sutra zbog ovoga biti lakše da progovori. Ja sam tamo došla 2019. godine, a 2021. sam otišla na neko vreme kada se sve to dešavalo i sada sam se vratila. To je bio period kada se sve desilo sa mnom i sa jednom maloletnom devojčicom, zaista je bio mukotrpan proces da se on skloni iz kluba. A dok se on nije sklonio, ja nisam dolazila“, ispričala je Nađa.

Foto:Privatna arhiva

Kako je ispričala, slučaj je sama prijavila policiji, ali spontano su sve devojke počele da prijavljuju lančano.

„Uprava kluba je saznala za to, ja im nisam rekla, tada su zatvorili klub i radili na tome da se on skloni. Mnogo je bitno da se prijavi policiji i da dobije medijsku pažnju, a pre svega klub je maksimalno reagovao, a to nije bilo lako, jer je on mnogo težak čovek“, kazala je Nađa i dodala:

„Dosta komentara mi je bilo upućeno kada sam jahala sama, kada je došlo do fizičkog kontakta mene je bio strah da opet dolazim. Poljubio me je, pokušao je da mi gurne jezik i pipao me je na neprimerenim mestima. Imamo jedan deo štale koji je malo izolovan, ja baš nisam imala gde da se pomerim. On je ispuštao zvukove poput stenjanja, uzdisaje, užasno je neprijatno. To mi se desilo dva puta u toku dana. Tada sam shvatila da se isto desilo i još jednoj devojčici, koja je bila maloletna“, ispričala je Nađa.

Foto: Sofija Bogosavljev/Nova.rs

„Uplašila sam se da će pobesneti“

Podsećanja radi, njegova žrtva Katarina Šolaja, inače polaznica Konjičkog kluba MBM, otkrila je da je postala njegova žrtva 2009. godine, kada je pokušao da je poljubi. Godinu dana kasnije, uspeo je u svojoj jezivoj nameri.

„Pokušala sam da se izmigoljim, međutim on me je držao, u tom trenutku shvatila sam da sam ostala potpuno sama s njim u Lipovičkoj sumi u sred noći, i da nema ko da mi pomogne, da nemam koga da zovem, niti kuda da bežim. Poznato je da je strog čovek veoma preke naravi. Uplašila sam se da ću ga rabesneti i da će me još više povređivati. Onda sam utrnula i samo sam želela da se završi, da prođe. Vratile su mi se i slike prvog nasrtaja, i već sam krivila sebe što sam ostala tu da noćim, kao da sam zaboravila šta se dogodilo pre godinu dana… Kada je prošlo, pravila sam se da spavam u nadi da je to sve i da me tokom noći više neće dirati“, navodi Katarina Šolaja koja je krajem te 2010. godina imala samo 17 godina.

Bonus video: Konjički klub MBM u Lipovačkoj šumi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram