Foto: Screenshto N1

Advokatska kancelarija Tomanović najavila je danas da će uložiti žalbu na odluku Višeg suda u Beogradu kojom je danas obustavljen postupak protiv nekadašnjeg upravnika Okružnog zatvora u Beogradu Dragiše Blanuše, a koji je vođen po privatnoj optužnici naslednika nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

Postupak je obustavljen jer ni privatni tužioci Miloševićeva deca Marija i Marko, kao ni njihovi punomoćnici nisu danas došli na suđenje.

Marija je kancelariji Tomanović otkazala punomoćje, ali ne i Marko, koji je, kako je saopšteno, ovlastio kancelariju Tomanović da nastavi postupak, navodi se u saopštenju te advokatske kancelarije.

U ovakvoj situaciji sud nije smeo da ne pozove na glavni pretres ni naslednike ni punomoćnika jednog od naslednika i da tako, kako se navodi, nađe izgovor da ne sudi dalje.

Zbog toga će se žaliti na odluku o obustavi postupka i tražiti da Apelacioni sud naloži Višem sudu da nastavi postupak i donese odluku da „otimanje u ime politike nije dozvoljeno“.

#related-news_0

U saopštenju se navodi da je svih 19 godina trajanja ovog postupka povodom otmice Miloševića iz Okružnog zatvora bez saglasnosti sudije i predsednika suda, suprotno Ustavu i Zakonu, bilo praćeno brojnim nezakonitim izgovorima suda da uskrate pravdu Miloševiću i njegovoj porodici.

Kancelarija Tomanović navodi da su sve odluke izvršne vlasti o predaji Miloševića proglašene neustavnim, kao i da suprotstavljanje nadležnog sudije i predsednika suda nisu sprečili tadašnjeg upravnika zatvora da suprotno Zakonu izvede građanina Srbije iz pritvora.

Nakon smrti Miloševićeve supruge Mirjane Marković njena deca su nastavila krivično gonjenje Blanuše i privatnom optužnicom ga terete za otmicu njihovog oca, nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića prilikom izručenja Hagu 2001. godine, ali i za druga krivična dela na štetu te porodice.