Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal u Beogradu zatrpano je prijavama protiv osoba koje na društvenim mrežama psuju, vređaju i prete liku i delu predsednika, ali još tragičnije je što izgleda da se obračunavanjem sa autorima tvitova bave isključivo tajne službe.

Nakon što je potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio da su pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA) „skoro četiri časa maltretirali i mučili“ njihovog člana Konstantina Katića jer su sumnjali da je na Tviteru podržao Marka Vidojkovića, koji je javno vređao predsednika Srbije Aleksandra Vučića, javnosti je postalo jasno da su svi državni resursi, uključujući i one tajne bezbednosne, uključeni u sprečavanje napada na lik i delo predsednika, čak i na društvenim mrežama.

„Bez namera da pravdam bilo kakve psovke u javnom prostoru, ali bar pola Srbije psuje ovu vlast, a psovale su se i druge, kada nešto ne valja“, rekao je Ponoš i dodao da se psovanje vlasti nekada ignorisalo, nekada su hapšeni, a nekada prebijani oni koji psuju vlast.

Pročitajte još:

U prilog tome ide i činjenica da je Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal zatrpano prijavama protiv korisnika društvenih mreža, kako anonimnih tako i imenovanih, koji su na Fejsbuku ili Tviteru pisali loše o predsedniku i njegovim najbližim saradnicima, što se u najvećem broju slučajeva označava kao ugrožavanje sigurnosti.

Da se radi o očiglednoj zloupotrebi i samo jednoj u nizu predizbornih samopromocija predsednika i neobjašnjivoj potrebi da ostavi utisak osobe koja je ugrožena, potvrdio je i dobro obavešteni izvor “Nove”. On navodi da društvene mreže uopšte nisu pred našim zakonom definisane kao javni prostor, pa se u skladu s tim i ne može postupati sa sadržajima i natpisima na Tviteru kao nečim što ima težinu izgovorenog javno.

„Osim što svaki drugi natpis na Tviteru završi kao krivična prijava na pisarnici Tužilaštva za viskotehnološki kriminal, tamošnji tužioci bukvalno ne mogu da se izbore s tolikom količnom predistražnih radnji, iako je jasno da se u većini slučajeva radi o tipičnom zluradom piskaranju, a ne stvarnom ugrožavanju bilo čije sigurnosti“, kazao je naš izvor koji je insistirao na anonimnosti.

On dodaje da je najstrašnije to što se u sve te banalnosti uključuju i tajne službe.

„Ispada da se tajne službe bave natpisima na Tviteru i prate i progone neke korisnike koji su nešto napisali, a što svakako nije ugrožavanje bilo čije sigurnosti“, dodaje on.

Inače, sudeći po godišnjem izveštaju Republičkog javnog tužilaštva, Posebno odeljenje za visokotehnološki kriminal u 2020. godini zavelo je ukupno 4.769 predmeta, što je za 25 odsto više u odnosu na 2019. godinu, a trend rasta očekuje se i ove godine.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Najveći broj predmeta, kao i ranijih godina, tiče se krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti koje se mahom “čini” na društvenim mrežama . Prema saznanjima našeg portala, radi se isključivo o predmetima pretnji državnim funkcionerima, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, što potvrđuje i najnoviji slučaj.

Predmet uzbunjivača iz „Krušika“ čeka dve godine

Pročitajte još:

Za razliku od ekspresnog reagovanja kada je reč o pretnjama upućenim najvišim državnim funkcionerima, Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal već skoro dve godine vodi istragu protiv uzbunjivača iz „Krušika“ Aleksandra Obradovića. Od izbijanja afere „Krušik“, gotovo mesec dana trajalo je ćutanje Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, da bi na kraju saopštilo da se protiv Obradovića vodi postupak za odavanje poslovne tajne.

Kako je tada bilo navedeno, „radeći na pozicijama evidentičara i terminera iz razloga lične prirode on je neovlašćeno pribavljao podatke različitih stepena tajnosti o poslovanju ovog namenskog preduzeća u nameri da ih preda nepozvanom licu“.

Tužilaštvo je navelo da je osumnjičeni te podatke, putem računarske komunikacije, predao stranom državljaninu, da bi ta osoba jedan deo objavila na internetu. Činjenica je da podaci koje je Obradović dostavljao medijima nisu bili tajni, odnosno nisu bili definisani kao takvi. Istraga se već dve godine ne završava.

BONUS video: Napad na radnicu teretane

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare