Obrad Stevanović
Foto: Printscreen/YouTube/Novo jutro

Svedok odbrane Obrad Stevanović ostao je danas na haškom suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju pri iskazu da do 1996. nije čuo za postojanje specijalne jedinice Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije, iako mu je tužilac predočio više dokumenata o delovanju "crvenih beretki" tokom rata u BiH.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Edvard Ruso (Edward Russo) pokazao je svedoku više dokumenata vojske i policije Republike Srpske u kojima se pominje da su na ratištu oko Trnova, u leto 1995, delovali odredi „Škorpioni“, „Kajman“ i „Plavi“ iz MUP Srbije.

Upitan da li su to mogli biti pripadnici Resora javne bezbednosti (RJB), penzionisani general Stevanović, koji je tada bio pomoćnik načelnika tog resora, odgovorio je odrečno.

„Po mojim saznanjima, to nije moglo imati veze ni sa drugim resorom (SDB Srbije), jer u njemu nisu postojale bilo kakve jedinice sa ovakvim imenima“, kazao je svedok.

Na tvrdnju tužioca da svedok ne može tvrditi da neka jedinica nije bila u SDB Srbije, Stevanović je ponovio da „nikada nije čuo da postoji bilo kakva jedinica SDB Srbije do 1996“, kada je zvanično formirana Jedinica za specijalne operacije.

Tužilac Ruso tvrdio je da su „Škorpioni“, „Kajman“ i „Plavi“ bili deo jedinice SDB Srbije, poznate kao „crvene beretke“, pozivajući se na dokument policije RS da je tim odredima na trnovskom ratištu komandovao Vasilije Mijović.

Ograđujući se da Mijović nije radio za RJB MUP Srbije, Stevanović je uzvratio da su „Škorpioni“, koliko zna, bili u sastavu vojske Republike Srpske Krajine što znači „da nisu mogli istovremeno biti u MUP Srbije“.

Prošle nedelje, u glavnom iskazu, Stevanović je potvrdio da su Mijović i njegovi ljudi obučavali pripadnike RJB MUP Srbije na Tari, pre nego što su oni, u zimu 1993, bili upućeni u istočnu Bosnu.

Sa Mijovićem, koji je imao ratno iskustvo, ga je, kako je posvedočio, povezao drugooptuženi Simatović.

Zastupnik optužbe danas je svedoku predočio Mijovićev personalni karton u SDB Srbije u kojem piše da je on od 1991. bio u Jedinici za specijalne operacije (JATD).

Na tužiočevu sugestiju, Stevanoviće je potvrdio da JATD nije bila deo RJB MUP Srbije.

Tužilac Ruso predočio je, zatim, depešu kojom „pukovnik Vaso Mijović“, sredinom jula 1995, obaveštava MUP RS da je „JATD MUP Srbije dobila naredjenje da se povuče iz Trnova“.

„Znači, ‘Škorpioni’, ‘Kajman’ i ‘Plavi’ bili su pod kontrolom JATD kod Trnova“, sugerisao je tužilac.

„Nemam nikakva saznanja o tome, ne mogu ni da osporavam, ni da to potvrdim“, odgovorio je Stevanović.

Pripadnici „Škorpiona“ ubili su, krajem jula 1995, u okolini Trnova šest mladih Muslimana iz Srebrenice i to snimili kamerom.

Snimak je prvi put prikazan pred Haškim tribunalom 2005. tokom Stevanovićevog svedočenja u odbranu bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Taj zločin deo je optužnice koja Stanišića (70), koji je u to vreme bio načelnik SDB Srbije, i Simatovića, prvog komandanta „crvenih beretki“, tereti za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Unakrsno ispitivanje Stevanovnića, tužilac će nastaviti sutra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare