Foto: EPA/Martijn Beekman

U današnjem nastavku haškog procesa Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, bivši zvaničnik Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Vojislav Cvetković svedočio je da nije znao koje je zadatke tokom ratova u Hrvatskoj i BiH obavljao drugooptuženi Simatović. Dok ga je unakrsno ispitivala tužiteljka Sara Klenton, Cvetković je naglasio da su "poverljivost i tajnost" bili osnovni principi rada unutar SDB i da njeni službenici nikada nisu međusobno razgovarali o tome šta rade, osim ako im drugačije nije bilo naređeno.

„Znači, vi niste morali nužno znati šta rade drugi“, sugerisala je tužiteljka.

„Ne da nisam nužno morao, nego nisam smeo da znam šta radi drugi operativac, osim ako rukovodilac nije procenio da je to potrebno“, odgovorio je Cvetković, koji je bio pomoćnik načelnika SDB Srbije za operativnu tehniku.

Cvetković je, međutim, ostao pri jučerašnjem iskazu da je Simatović, s proleća 1997, „preuveličavao“ ratna dejstva i uspehe „crvenih beretki“ u Hrvatskoj i BiH da bi „impresionirao“ tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

„Slušajući Simatovića, bio sam frapiran podacima koje je iznosio, a za koje sam odmah shvatio da su pozorište za Miloševića“, rekao je danas svedok.

Snimak Simatovićevog govora na proslavi godišnjice Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB Srbije, u maju 1997. u Kuli, jedan je od ključnih dokaza tužilaca.

Stanišić (70), tadašnji načelnik SDB Srbije, i njegov „specijalni savetnik“ Simatović (70) optuženi su za progon. ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. Po optužnici, mnoge od tih zločina počinile su „crvene beretke“, kao jedinica SDB Srbije.

Simatović je u govoru u Kuli potvrdio da su pripadnici SDB Srbije ratovali širom Hrvatske i BiH, štiteći „državni interes“, i da su „crvene beretke“ van Srbije imale „26 logora za obuku“ ukupno „5.000 pripadnika“. Govorio je i o brojnim borbenim letovima helikoptera JSO.

„Ja o tome nisam imao nikakva saznanja…Ali, nisam ni mogao da imam takva saznanja s obzirom na princip tajnosti rada u Službi. Jesam bio rukovodilac Službe, ali u jednoj oblasti“, prokomentarisao je danas u sudnici Cvetković.

On je, medjutim, ponovio uverenje da Jedinica za antiteroristička dejstva (JATD) SDB Srbije nije mogla imati „5.000 boraca“, kako je Simatović tvrdio, i da je on verovatno u tu brojku uključio i „snage Krajine, JNA i druge“.

Foto: Michael Kooren / AFP / Profimedia

Na pitanje tužiteljke da li je znao da je Simatović 1991. „nekoliko meseci bio u Kninu i formirao oružanu jedinicu“, Cvetković je odgovorio odrečno.

„Nisam znao, ako je to tako, kao što vi kažete“.

Upitan da li su ga ikada Simatović i njegov bliski saradnik Dragan Filipović-Fića izveštavali o tome šta rade, svedok je uzvratio da bi to bilo „neprirodno i neprimereno“ principima rada Službe.

Pošto mu je tužiteljka Klenton iz godišnjeg izveštaja o radu SDB Srbije za 1992. predočila navod da se „ratna organizacija permanentno popunjava“ osobljem, Cvetković je negirao da je „ratna organizacija“ unutar Službe postojala.

„Mi nismo bili u ratu, nije mi jasno zašto je tako napisano“, kazao je svedok.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću biće nastavljeno sutra.

Posle prvog suđenja, Haški tribunal ih je 2013. oslobodio krivice, ali je apelaciono veće, dve godine kasnije, usvojilo žalbu tužilaštva i naložilo novo sudjenje. Prvooptuženi Stanišić ne prisustvuje procesu zbog bolesti i leči se na privremenoj slobodi u Srbiji.

Prema ranijim nalazima lekara u Hagu i u Beogradu, Stanišić pati od hronične bolesti organa za varenje (paučitis) i depresije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar