Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Redakciji portala Nova.rs javila se Milica Lukić iz Železnika u Beogradu, koja je bila očevidac rasističkog napada na tri devojke romske nacionalnosti, u petak u autobusu na liniji 55, a kako navodi, ona je povodom ovog slučaja kontaktirala Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Napad se dogodio u beogradskom naselju Železnik, kada je pomenute devojke, starosti između 18 i 23 godine, napao pijani muškarac i tom prilikom jedna od njih zadobila je i udarac. Lukićeva za naš portal navodi da je kontaktirala sve nadležne institucije i da se nada da će ovaj slučaj biti rešen, a napadač biti priveden.

„Povodom pomenutog događaja, kontaktirala sam Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, koji mi je veoma pomogao sa usmerenjem na koji način možemo zahtevati reakciju Nadležnih organa, pa sam u skladu sa tim poslala dopis sa pritužbom Zaštitniku građana i Ministarstvu unutrašnjih poslova – Sektoru unutrašnje kontrole. Takođe, kontaktirali smo i nekoliko nevladinih organizacija koji se bave pitanjem Roma i položajem žena u Srbiji“, rekla je za Nova.rs Lukićeva.

Lukićeva za naš portal ponovo ističe da nije tačno da je policija reagovala po pozivu koje su napadnute devojke uputile povodom spornog događaja, a kako se navodi u policijskom saopštenju, i ističe da je patrola tog dana odbila da izađe na teren.

„Htela bih da napomenem da nas je Policijska stanica Čukarica 13.juna 2020. zvala na razgovor, pa su devojke koje su bile žrtve nasilja dale izjavu, a potom na informativni razgovor sam pozvana i ja istog dana oko 21:30h. Dale smo iskaz i sada se nadamo adekvatnoj reakciji nadležnih organa koji će ispitati događaj – kako nasilja, takođe (ne)izlaska patrole na lokaciju. Ono što me brine jeste to da se u saopštenju MUP-a navodi da je citiram: „Policija došla po pozivu i uzela izjavu”“, ističe ona.

Foto: Shutterstock

Kako navodi, ovakva izjava MUP-a, koja je, kako tvrdi, u suprotnosti sa onim što se desilo, uliva joj nepoverenje u insitucije.

„Ovakva izjava u sukobu je sa onim što se desilo, jer kako sam i ranije izjavila – policija je pozvana, ali na mesto događaja nije došla. Odnosno da li su izašli i gde to ne znam, ali do nas nisu stigli. Takođe, jeste razgovor objavljen, ali tek sutradan 13. Juna. Ovakvi demanti mi ulivaju dozu nepoverenja prema državnim institucijama. Ja se nadam da reakcija nadležnih neće izostati i da će ovaj slučaj biti rešen“, dodaje Milica.

Podsetimo, rasistički napad u gradskom prevozu dogodilo u petak u Železniku. Prema rečima očevica Milice Lukić, tog dana nepoznati muškarac je brutalno vređao tri devojke romske nacionalnosti, a jednu je čak i udario. Ona je ranije do detalja ispričala šta se kobnog dana desilo.

„Muškarac je držao pivo, urlao je, vikao i teturao se po autobusu. Seo je pored mene, mlatio sa flašom piva, polio me, a onda sam ja ustala, a on je počeo da viče na njih da ih sve treba ubiti, poklati, da treba da plivaju kao g**** po Savi… Tada sam shvatila da ih je maltretirao i u prethodnom autobusu, a da su one bežale i utrčale u drugi autobus, te da je on krenuo za njima“, rekla je devojka i dodala da je muškarac i nakon toga nastavio da uznemirava i vređa pomenute devojke.

Ona se tada požalila i na reakciju policije, koja, i pored brojnih poziva, nije izašla na teren.

„U periodu od 15 sati do 16 i 30, 15 puta smo pozvali 192, a pošto je Ulica Milorada Jovanovića, prebacivali su nas na PS Čukarica. Stalno su govorili da im je poziv prosleđen, da će izađi, ali je vreme prolazilo“, navela je Lukićeva.

 


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare