Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Nakon požara koji se dogodio prošle sedmice u MB Namenska kada je povređeno šest radnika od kojih dva teže, u našu redakciju je stiglo pismo od jedne zaposlene. Ona otkriva, kako tvrdi, istinu o događanjima u ovoj vojnoj fabrici, navodeći da su katastrofalni uslovi za rad te da niko nije siguran. Ističe da nema sigurnih u toj firmi, osim ako su primljeni preko veze na dobra radna mesta.

„Svašta bih imala da kažem, ali nema niko sluha za ovaj jadni napaćeni narod. Ako rešite da ovo objavite, molim vas da budem anonimna, jer ne želim da ugrozim prvo svoju porodicu jer veći deo radi u „Namenskoj“, a za sebe manje više“, navela je ona.

Kako ističe, počeće od jednobaznih baruta. Laž je velika, navodi dalje naša sagovornica, da na takvim radnim mestima mora doći do tehnološkog požara.

Pročitajte još:

„Kod jednobaznih baruta to ne postoji, jer su ti barut sirovi, vlažni i teško se pale. Kod ovih baruta najopasniji je barutna prašina i etar ili rastvarač koji isparava tokom celog procesa proizvodnje. Osim u slučaju ako nešto upadne u barut u masu što može izazvati varnicu i požar“, ispričala je ona.

Puno detalja je navela i o prošlim vremenima.

„Imala bih puno da napišem da pišem o sadašnjim. Naime radimo u veoma teškim uslovima. Isparenja su prisutna tokom celog procesa proizvodnje. Etar je poznat po svom svojstvu da onoga ko ga udiše (od 8 sati radnog vremena) on ga udiše 6 do 7 sati i stvara efekat opijenosti“, objašnjava ona. U većini slučajeva bude blaga opijenost, napominje.

„Kod nekih se javlja mučnina, povraćanje, a može doći i do gubitka svesti. Dakle bezazleno, jel da? Gotovo pa smešno. Propisana pauza je samo za topli obrok. Ako neko puši pauzu koristi samo tad. Legalnih pauza nema. Ukinute su“, priča naša sagovornica.

Prema novim merama za bezbednost na radu moraju se nositi odela bez džepova jer im to, kako kaže, „glavu čuva“.

„U letnjem periodu kada celzijus izađe i na 40 stepeni, a ti se gušiš od etra i vrućine ne smeš skinuti radnu bluzu jer te gledaju na kameru i može ti biti uručeno rešenje o otkazu“, naglašava.

„A sistem za izvlačenje rastvarača iliti etra ne radi kapacitetom kojim bi trebalo jer je dotrajao. Al su kamere tu i neko je zadužen da samo gleda monitore i zove da upozori. Ukratko ako nisi podoban, ako ne ćutiš i ne nabijaš glavu u pesak, naći će način da te „srede“. Primaju se radnici naveliko iz svih susednih gradova „, ukazuje ona.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Naglašava da rukovodstvo zapošljava nove radnike na dobra radna mesta, a one koji su više od pola svog radnog veka proveli u proizvodnji, ostavljaju da „crknu“ ili ostanu na istim pozicijama.

„Da se osvrnem malo i na dvobazne barut ili raketna goriva popularno. Blagi užas. Tu se dešavaju tehnološki požari. Što je kao normalno. Ali sećam se perioda kada su se ti požari dešavali i nije bilo povređenih, a kamoli poginulih. To je bilo zahvaljujući čoveku koji je tad vodio proizvodnju i naravno znao posao ili što kažu imao sve u malom prstu“, navodi ona.

Kako dodaje, mnogo napisala, a ni deseti deo.

„Postoji i pogon pakovanja gotovog proizvoda baruta. E tu je igranka. U radionici radi oko 40 žena i par muškaraca. Tu je barut suv, dakle nestabilan, jedna varnica i ode sve u vazduh“, naglašava.

Podseća da je 1997. godine tu izgorelo 8 radnika.

„Neću im pominjati imena. Osam porodica zavijene u crno“, kaže ona.

Naša redakcija poslala je upit rukovodstvu Namenske kako bi nam odgovorili da li su navodi radnice tačni.

Menadžment preduzeća je poslao odgovor u kome stoji:

„Povodom dopisa koji je radnica našeg kolektiva uputila Vašoj redakciji, preduzeće ima jasan stav. Nećemo odgovarati ni demantovati pitanja, izjave i objave plasirane u medije od strane anonimnih ljudi“, navodi se u odgovoru menadžmenta MB „Namenska“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar