Foto: Shutterstock

Trećina zatvorenika u zatvorima u Srbiji su pravosnaženo osuđeni zbog krivičnih dela u vezi sa drogom ili dilovanjem droge. Najcešće je reč o imovinskim krivičnim delima, odnosno o krađama i razbojništvima koja u najvećem broju počine maloletnici, rekla je dr Ivana Stevanović, direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja gostujući u "Uranku K1 televizije.

“ Zvanična statistika pokazuje da broj počinjenih krivičnih dela od strane osoba starosti do 18 godina stagnira, ali zabrinjava to što imamo porast upotrebe nedozvoljenih supstanci u grupi od 19 do 30 godina. Problem je u tome što fiziološku zrelost često ne prati i emocionalna, te se poseže za psihoaktivnim supstancama“. ističe direktorka Instituta.

Stevanovićeva je istakla da je zbog toga važno da se ovom problemu pristupi multidisciplinarno, jer ovo nije samo pravni, već prevashodno sociološki i psihološki problem društva. Ona je kazala i da je država pooštrila kaznenu politiku i da se danas zbog jednog džointa može završiti u zatvoru.

„Pitanje je, međutim, da li bi zbog droge trebalo da se ide u zatvor ili u bolnicu. U zatvorima mora postojati program podrške zavisnicima i ohrabruje što će jedan takav program uskoro početi da se primenuje u KPZ Sremska Mitrovica“, najavila je je dr Stevanović i dodala da je veliki problem je i to što zakonom nije uređeno pitanje posedovanja narkotika za ličnu upotrebu, odnosno, ne postoji jedinstven stav te sudovi sami procenjuju šta je to mala, a šta velika količina narkotika.

Pročitajte još:

Očekivati da droga nestane sa ulica je nerealno, kazala je za K1 Stevanovićeva, jer ova kriminalna aktivnost donosi velike količine novca.

“ Kada je reč o saradnji zemalja na Zapadnom Balkanu, u slučaju dilovanja droge ona je najbolja moguća. Zbog toga se problem dilovanja droge ne može rešavati u okviru jedne zemlje, već samo saradnjom među državama, pre svega saradnjom na nivou policija“, rekla je direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.

Mlade osobe koje zloupotrebljavaju psihoaktivne supstance najčešće se za pomoć obraćaju vršnjacima, te je ključno da policija i obrazovni sistem posvete naročitu pažnju edukaciji dece već od četvrtog razreda osnovne škole.

BONUS video: Autobus uleteo u igralište

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar