Droga, alkohol i „Tik Tok“ izazovi sigurni putevi do saobraćajke

Hronika 22. sep. 202110:25
Podeli:
Ilustracija Foto:N1

Patrole saobraćajne policije sve češće uz one alkoholisane otkrivaju i vozače koji voze pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Na listi uzroka saobraćajnih nesreća i dalje su najčešće neprilagođena brzina, neopreznost vozača i bahata vožnja, upozorio je Ivica Bulatović iz Uprave saobraćajne policije.

Vozači pod dejstvom psihoaktivnih supstanci bez dozvole, divljačka vožnja auto-putem, „Tik-tok“ izazovi koji plaše – sve su to teme koje je nametnuo život proteklih dana. Policija je u poslednjih nekoliko dana zaustavila i uhapsila vozače koji su vozili pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

„I jutros smo na auto-putu zaustavili vozača koji se kretao brzinom od 175 kilometara na čas i biće kažnjen za nasilničku vožnju. Pre dva dana smo kod ‘Arene’ zaustavili vozača koji je vozio prebrzo i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci“, rekao je Ivica Bulatović iz Uprave saobraćajne policije gostujući na RTS.

Prema njegovim rečima, razlog što saobraćajna policija sve češće otkriva vozače pod dejstvom psihoaktivnih supstanci je i bolja opremljenost patrola saobraćajne policije.

„U poslednje vreme smo opremljeniji, imamo nove uređaje uz pomoć kojih možemo na licu mesta da utvrdimo da li su pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Ne testiramo svakog vozača, već kada posumnjamo na to kroz njegovo ponašanje ili ukoliko u vozilu nađemo drogu“, objašnjava Bulatović.

Kaže i da nema pravila kada je reč o starosnoj strukturi vozača koji koriste drogu, najčešće su to osobe od 17 do 45 godina.

U ovoj godini za prvih osam meseci saobraćajna policija je napisala nešto manje od 135.000 prijava, od toga skoro 8.000 za vozače pod dejstvom alkohola, a podneto je 205 prijava za vozače pod dejstvom opijata.

„Problem su i jedni i drugi. I vozači koji voze u alkoholisanom stanju, ali i oni koji voze pod dejstvom psihoaktivnih supstanci“, naglašava Bulatović.

Nekontrolisano kretanje pešaka po kolovozu i zaustavljanje o kome se poslednjih dana priča na društvenim mrežama, na osnovu nekih snimaka, nije dozvoljeno po propisima i predviđena je novčana kazna od 5.000 dinara, rekao je Ivica Bulatović iz Uprave saobraćajne policije.

Policija
Foto: MUP Srbije

Prema njegovim rečima, u Beogradu se dnevno dogodi između 80 i 100 saobraćajnih nezgoda, a uviđaj se izvrši na oko 40 do 60 nezgoda. U ostalim slučajevima vozači popune polisu ili se dogovore.

Smanjio se i broj smrtno stradalih lica u saobraćaju u Beogradu.

„Do sada je poginulo 50 lica, a za isti period prošle godine bilo je 68. I to je mnogo, posebno za porodice stradalih. Najčešće do nesreća dolazi zbog neopreznih vozača, neprilagođene brzine i bahatog ponašanja“, rekao je za RTS Ivica Bulatović.

Bonus video: Vandalizam u kafeteriji na Novom Beogradu kod Fontane

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar