Foto: Arhiva

Da su pojedini političari i visoki državni funkcioneri povezani sa kriminalcima odavno nije tabu tema u Srbiji, a uprkos tome što su neki od njih otvoreno priznali da su bili u kontaktu sa pripadnicima podzemlja, politička volja za raskrinkavanjem te sprege, uvek je izostajala. Pritisak medija i javnosti pokazao se kao nedovoljan da se mnoge afere isteraju na čistinu, pa su ti isti funkcioneri i političari slobodno nastavili da se premeštaju iz fotelje u fotelju.

Autori: I. Milićević – T. Milovanović 

Kriminolog Dobrivoje Radovanović u razgovoru za portal Nova.rs ističe da sprega političara i kriminalaca u Srbiji datira još od devedesetih godina.

„Da je organizovani kriminal spregnut sa državom, to je opšte poznato. Nekad je ta veza sa državnim organima, nekad sa političkim funkcionerima. Nažalost, on je u Srbiji dosta često u poprilično tesnoj vezi sa političarima i državom. Jedan od bitnih faktora koji je uticao na ovu pojavu kod nas, jeste to što je organizovani kriminal kod nas uvezla Državna bezbednost, a pošto je ona delom država – onda je jasno o čemu se tu radi. Pogotovo ako uzmemo u obzir da su brojni političari, ali i kriminalci sarađivali sa DB“, ističe kriminolog.

Kako navodi, u kasnijim godinama samo je nastavljena ova praksa.

„Kod nas imate direktno oslanjanje visokih političara na kriminalce, potovo u vreme devedesetih, a i nakon toga. To poprilično jednostavno funkcioniše, politika čuva leđa kriminalcima, odnosno onima koji stoje iza organizovanog kriminala, a političari za to uzimaju novac“, kaže Radovanović.

Afera „Banana“

Ivica Dačić, Foto:Vesna Lalić

„Neuništivi“ visoki državni funkcioner o čijim se kriminogenim vezama naveliko pisalo jeste najpre lider SPS i aktuelni ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Njegovi susreti sa Radoljubom Radulovićem zvanim Miša Banana, odbeglim pripadnikom optužene narko-grupe Darka Šarića, kome se sudi u odsustvu zbog šverca 5,7 tona kokaina, izgledali su kao afera koja će Dačića zauvek koštati političke karijere. Javnost se u tom trenutku i dalje živo sećala „afere kofer“ u koju je bio umešan vrh SPS i tadašnji viceguverner Narodne banke Srbije, ali sve to nije bilo dovoljno da Dačića i njegovu partiju pošalje u političku ilegalu. Zbog veza sa Šarićevim narko -klanom optužen je, a potom oslobođen nekadašnji šef Dačićevog kabineta Branko Lazarević, koji se teretio da je kriminalcima odavao službene tajne.

Rodoljub Radulović, Foto:MUP Srbije

U godinama koje su usledile, pokazalo se samo da su sve ove afere doprinele da Dačić postane neizostavni deo vladajućih kolacija, zbog svog zagarantovanog procenta koji dobija na izborima. Veći skandal izazvao je nakon izbora 2012. kada je na proslavu u štab SPS došao i osuđivani pripadnik navijačke grupe  „Alkatraz“ Aleksandar Vavić, „naoružan“ bakljama i trubačima.

Njegovo prisustvo samo je podgrejalo špekulacije o vezama SPS sa navijačkim grupama. Takođe, u medijima se spekulisalo da je upravo zahvaljujući Dačiću, pevačica Svetlana Ražnatović izbegla robiju, već je osuđena sporazumno na kućni zatvor zbog zloupotreba prilikom prodaje fudbalera Obilića, kao i novčanu kaznu.

„Doktor smrt“ iz Šilerove 

Foto: Ozonpress

Nezapamćen skandal koji bi u većini evropskih zemalja izazvao tektonske poremećaje i verovatno zbrisao sa političke scene čitavu Vladu, bio je onaj koji je pre nekoliko godina razotkrio „Krik“, a čiji je glavni akter bio aktuelni ministar zdravlja Zlatibor Lončar. „Krik“ je tada objavio da je Lončarov stan na Novom Beogradu, nekada bio u vlasništvu ozloglašenog pripadnika zemunskog klana Sretka Kalnića. Sve to je pokrenulo lavinu tekstova koji su svedočili o vezama Lončara sa zemunskim klanom, a vrhunac je bilo objavljivanje zajedničke fotografije ministra sa vođama Dušanom Spasojevićem i Miletom Lukovićem, nastaloj u njihovom zamku u Šilerovoj ulici u Zemunu. Lončar se branio tvrdnjama da je u to vreme bio lekar Urgentnog centra, kao i da je lečio oca jednog od vođa, kao i da njihov odnos nije bio ništa više od onog izmeđun lekara i pacijenta. O Lonačru je svojedobno govorio i svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi, koji je tvrdio da je upravo on bio zadužen za najprljavije poslove zemunskog klana. Zbog toga ga je više puta nazvao „doktor smrt“. Sve ove optužbe međutim,  nisu bile dovoljne da se Lončaru uzdrma ministarstka fotelja, iako su ga pojedini mediji označavali i glavnim krivcem za rušenje vojnog helikoptera u blizini surčinskog aerodorma, kada je poginulo sedmoro ljudi.

Sve Čedine šeme

Sa ozloglašenim „zemunskim klanom“ nebrojano puta je povezivan i lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović, a na šta su u medijima ukazivali brojni političari, advokati, mafijaši, ali i druge javne ličnosti u Srbiji. Tako se pisalo o famoznim posetama Jovanovića vili u Šilerovoj ulici u Zemunu, koja je svojevremeno bila sedište vođa „zemunskog klana“ Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma. Takođe, više puta se govorilo da je Jovanović taj koji je vođe „zemunaca“ izvukao iz zatvora 2001., kao i da ih je tokom boravka u CZ posećivao. O Jovanoviću je u više navrata pričao i Milan Veruović, nekadašnji telohranitelj ubijenog premijera Zorana Đinđića, koji je isticao da je lider LDP znao da se priprema atentat, ali da ništa nije uradio po tom pitanju. Ni advokat Božo Prelević nije poštedeo Jovanovića nakon završnih reči na suđenju za pobunu JSO, kada je istakao bliske odnose lidera LDP sa Legijom. Prelević je tada Jovanoviću odgovorio na optužbe da je advokat „zemunskog klana“ rekavši: „gospodine Jovanoviću, alijas LDP, poznato je da ja o vama i o Ulemeku mislim sve najgore, iako ga, za razliku od vas, nikada lično nisam upoznao niti sa njim razgovarao. Kakvi ste vi bili sa njim, najrečitije govori događaj iz hodnika sudnice, kada vas je Legijina žena prebila tašnom“. Zvezdan Jovanović je takođe jednom prilikom na suđenju JSO odbrusio lideru LDP : „Videćemo da li sam Zorana ubio ja, ili ti i tvoj prijatelj Dušan Spasojević“, dok je nekadašnji zamenik direktora BIA Milorad Bracanović više puta ponovio da se u Bezbedonosnoj agenciji i dalje čuvaju fotografije Jovanovića sa „orgija“ u Šilerovoj.

Veze Čanka sa narko-bosom 

Foto:Nemanja Jovanović

Ipak, praksa negovanja prijateljskih odnosa političara i osoba iz krimogenih sredina datira od ranije. Prijateljstvo, o kome su mediji u Srbiji u više navrata pisali, jeste između lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i ubijenog vođe „veterničkog klana“ Nenada Opačića. Opačić je ubijen 2015. godine u sačekuši u Novom naselju u Novom Sadu, a široj srpskoj javnosti postao je poznat 2003. kada je uhapšen u akciji „Sablja“, koja je sprovedena nakon atentata na tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića. On je tada označen kao vođa kriminalne grupe iz Veternika koja je dovođena u vezu sa brojnim krivičnim delima, među kojima i dilovanje narkotika, ali i kao saradnik „zemunskog klana“. Sumnjičen je za nekoliko otmica, među kojima je i kidnapovanje biznismena Miroslava Miškovića i Dragoslava Vukovića. Ipak, pre hapšenja, Opačića je javnost znala kao telohranitelja na opozicionim mitinzima u Vojvodini tokom vladavine nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića. Inače, prijateljstvo između Opačića i Čanka dosta je bilo propraćeno u medijima ranijih godina. Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine u više navrata je isticao da je vođa veterničke grupe puno pomogao opoziciji tokom petooktobarskih promena u Srbiji. Čanak je ranije navodio da ne želi da se odrekne Opačića kao prijatelja, dodavši da će „on odgovarati za svoje poslove sa drogom, ali da svi znaju da je bio od pomoći opoziciji onda kada je trebalo“.

Zvonko Veselinović u društvu brata predsednika

Još jedna veza koja godinama unazad ne prestaja da intrigira javnost jeste poznastvo između Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste na Kosovu, i Zvonka Veselinovića, ozloglašenog kontroverznog biznismena, ali i njihova veza sa Andrejom Vučićem, bratom predsednika Srbije. Veselinović i Radoičić osumnjičeni su za učešće u ubistvu političara Olivera Ivanovića, odnosno terete se da organizovali kriminalnu grupu koja stoji iza pomenutog atentata, zbog čega su za njima raspisane međunarodne poternice. Veselinović je u javnosti postao poznat kao organizator barikada 2011. godine, kada je na prelazima sa Kosovom – na Jarinju i Brnjaku, organizovao postavljanje barikada, zbog čega se, zajedno sa mlađim bratom Žarkom, našao u pritvoru.

Iako se predstavljaju kao vlasnici putarskih preduzeća, Veselinović i Radoičić su u više navrata dovođeni u vezu sa raznim kriminalnim poslovima, mahom na Kosovu i Metohiji. Ipak, interesatno je da je aprila 2019. portal KRIK objavio fotografiju na kojoj su Veselinović i Andrej Vučića. Kako je tada pisao taj portal, one potvrđuju sumnje da je predsednikov brat blizak sa čovekom čije ime izaziva strah na Kosovu i koji je, prema izveštaju policije i BIA-e, umešan u različita krivična dela, među kojima je i likvidacija Olivera Ivanovića.

Šamaranje u „Stupici“

Sergrej Trifunović, Foto:Zoran Loncarević

Ni Sergeja Trifunovića, predsednika Pokreta slobodnih građana i glumca, nisu zaobišla povezivanja sa kriminalcima u Srbiji, pa je tako u medijima nebrojano puta prepričavan incident koji se dogodio u klubu „Bojan Stupica“ 2001. godine, u kome je učestvovao i nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija, inače, osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Incident se dogodio tokom proslave rođendana pevačice Svetlane Cece Ražnatović, kada je izbila svađa između glumca Trifunovića i jednog od tadašnjih direktora FK „Obilić“.

Foto: EPA/SRDJAN SUKI

Prema pisanju medija, svađa se ubrzo pretvorila u tuču, a u ceo incident umešao se i kapetan JSO Branko Veljković i tada smenjeni komandant Milorad Luković. Navodno, u svađi je glumac zadobio šamar, a Legija je stao u njegovu odbranu, pa je tako i zapucao u vazduh u nameri da zaplaši grupu koja se sa Trifunovićem „zakačila“.

Okoreli kriminalac sa Vučićem

Petar Panic Pana, Foto: Privatna arhiva

Ni predsednika Srbije Aleksandra Vučića nisu izbegla povezivanja sa osuđenim krimincima, pa se tako u više navrata pisalo o njevom prijateljstvu sa osuđenim kriminalcem Petrom Panićem Panom. Protiv Panića je svojvremeno bilo podneto 13 krivičnih prijava i sudilo mu se za različita krivična dela uključujući prebijanje, iznude, nedozvoljeno držanje oružja. U medijima je označen kao osoba bliska vođi „zemunskog klana“ Dušanu Spasojeviću, Panić je u više navrata na svojim profilima na društvenim mrežama objavljivao fotografije sa predsednikom Vučićem, ali i drugim funkcionerima SNS. Inače, portal KRIK je pre dve godine objavio fotografiju na kojoj se vidi kako zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić sedi na proslavi u Panićevom restoranu.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare