Sve o ubistvu na šinama koje je Vučić sinoć analizirao

Hronika 25. jul. 202114:23 > 15:04
Podeli:
Foto: Arhiva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je prilikom gostovanja na televiziji "Pink" da je njegovo prisluškivanje počelo kada je prvi put javno izjavio da ne razume kako je moguće da se u slučaju ubistva karatiste Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama u centru Beograda 30. januara 2017. promeni DNK nalaz. Podsetimo, Milošević, karatista koji se bavio obezbeđenjem klubova, brutalno je likvidaran u sačekuši u ranim jutarnjim satima u Ulici 27. marta, a ovaj zločin se od samog početka nalazi pod budnim okom javnosti zbog čudnih okolnosti koje su ga pratile.

Milošević je ubijen u januaru 2017. ispred zgrade u kojoj je stanovao u samom centru Beograda, a zbog zločina je posle samo nekoliko dana uhapšen vođa navijača grupe „Principi“, tada „Janjičari, Veljko Belivuk. Iako se najpre sumnjičio za krivično delo ubistvo, ubrzo je došlo do izvesnih promena, koje su bacile potpuno novo svetlo na ceo slučaj.

Pročitajte još:

Tako je tužilaštvo, nakon šestomesečne istrage, Belivuka optužilo samo za pomaganje u zločinu, da bi posle suđenja bio oslobođen krivice. Kako je došlo do preokreta i dalje nije zvanično obelodanjeno, a verzija koja je plasirana sudu bila je da DNK trag nađen na automobilu korišćenom prilikom ubistva nije bio potpun.

Razlog oslobađanja bio je upravo DNK trag pronađen nakon ubistva.

Sporan je bio nalaz sudske veštakinje Milice Keckarević Marković koja je radila na najvažnijim dokazima protiv Belivuka – tragovima njegovog DNK. Ona je ispričala da je na čaurama sa lica mesta pronađen trag nepoznate muške osobe, a da je Belivukov trag bio na bravi gepeka automobila korišćenog prilikom ubistva. Na ovom tragu, međutim, postojao je i DNK druge osobe zbog čega su advokati tvrdili da je dokaz zbog toga nedovoljno čvrst.

Vlastimir Milošević Foto: Facebook

U njenom konačnom izveštaju ne spominje se da je Belivukov genetski materijal pronađen i na kapiji zgrade u kojoj je stanovao Milošević, iako je to pisalo u krivičnoj prijavi dostavljenoj tužilaštvu. Ona je rekla da je reč o grešci u komunikaciji između nje i policije i da zapravo na kapiji nije nađen dokaz koji vodi do Belivuka.

Pročitajte još:

„Pogrešno sam razumela i zapisala informacije iz policije“, izjavila je tada.

Iz njenog svedočenja otkriveno je i da neki od prikupljenih dokaza nisu mogli da budu korišćeni na sudu pošto ih je kontaminirao policajac tokom uviđaja. Ipak, do danas nije utvrđeno koji su dokazi bili u pitanju.

Vulin: Ovoga puta neće nestati dokaz

O spornom DNK tragu govorio je i sam ministar policije Aleksandar Vulin i to nakon hapšenja Belivukove grupe. Ministar je tada rekao da ovog puta ima dovoljno dokaza i da „nema bojazni da će dokazi nestati kao u slučaju ubistva Vlastimira Miloševića, kada je iščezao uzorak Belivukovog DNK pronađen na licu mesta“.

Podsetimo, Milošević je likvidiran u ranim jutarnjim satima, a ceo zločin snimile su i nadzorne kamere. Kako je tokom suđenja prikazano, kamere hotela „Konstantin“ u Ulici 27.marta snimile su Miloševića kako trči pokušavajući da pobegne ubici. U jednom trenutku, vidi se da Milošević pada, ubica mu prilazi, staje iznad njega, puca, a zatim pretrčava ulicu i odlazi.

Foto: Nemanja Jovanović

Na pretresu su prikazani i snimci na kojima se vidi kako osoba s kapuljačom trči i ulazi u tamnozelenu mazdu koja se zaustavila i odvezla.

Supruga Miloševića: Sramota je ubiti kuma

Inače, na optuženičkoj klupi s Belivukom bio je i Marko Miljković, njegov najbliži saradnik. Miljković je bio kum ubijenog Miloševića , a istom presudom i on je oslobođen za učestvovanje u ubistvu na šinama.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Ipak, jedan pretres u Palati pravde obeležila je zanimljiva situacija.

Nakon što su svedoci završili davanje iskaza pred većem, jedan od branilaca odbrane zamerio je sudu što svedoke nije upozorio da ne moraju da svedoče ako će ih njihove reči izložiti krivičnom gonjenju ili velikoj sramoti, na šta je Miloševićeva supruga tiho, ali razgovetno rekla: „Sramota je ubiti kuma“.

BONUS video: Snimak dovođenja Belivuka na stadion JNA

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar