Sve o droga-testu za vozače: Pozitivni ste i posle 3 nedelje

Hronika 08. mar. 202107:52 > 07:5712 komentara
Podeli:
Foto:BETAPHOTO/MUP SRBIJE

Saobraćajna policija počela je da radi droga-testove za vozače 1. januara, a prema statistikama, broj onih koji su vikendom isključeni iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci je oko 20 na teritoriji cele Srbije. Kako ovaj test funkcioniše i, ono što mnoge zanima, posle koliko dana supstance mogu da se otkriju, za Nova.rs ispričao je Ivica Mladenović, specijalista psihijatrije.

„Test se radi tako što se uzima pljuvačka. Vreme pronalaska droge u njoj je od 1 do 5 dana. Recimo, ako je neko u petak konzumirao amfetamine, oni se mogu pronaći u ponedeljak. Marihuana se može pronaći i u razmaku od 15 do 20 dana od dana konzumiranja. Marihuana je najzastupljenija, a takođe mislim da je to i najopasnija droga“, rekao je Mladenović.

Test na drogu za vozače, odnosno, „Drag test 5.000“ detektuje 7 najvažnijih grupa narkotika. Svi se otkrivaju analizom pljuvačke. Vozaču se uzme uzorak iz usne duplje, iz dela ispod desni, jer je tu najveća koncentracija pljuvačke. Proces traje deset minuta. Nakon toga se uzorak stavlja u kasetu, kaseta u analizator. Potom uređaj izbacuje rezultat.

Radi se o takozvanom sedmokanalnom testu, koji može da prikaže prisustvo sedam psihoaktivnih suptanci.

„Amfetamin, kanabis, kokain, metamfetamin, opijati, metadon i benzodiazepin su opijati koje test otkriva. Sve navedeno je podjednako opasno, ali svaka droga na drugačiji način utiče na ljudsku psihu. Recimo, benzodiazepini sužavaju periferni vid, kao i heroin i metadon. S druge strane, droge amfetamini, kokain, spid… one podižu raspoloženje i dobijate lažan utisak snage, dobijate osećaj da možete sve i onda se dešava da vozač izgubi kontrolu i da napravi tešku saobraćajku“, navodi Ivica Mladenović i ističe da ovaj test postoji već nekoliko godina, kao i to da je dobro da je krenuo u masovnu uptrebu.

Na pitanje, šta je sa ljudima koji piju lekove za smirenje kao terapiju, kaže da oni ne bi trebalo da upravljaju vozilom.

Inače, kazne za vožnju pod dejstvom psihoaktivnih supstanci su slične kao i za alkohol. Vozač se odmah šalje u pritvor od 12 sati. Novčane kazne kreću se u rasponu od 20 do 40 hiljada dinara, a pored 8 kaznenih poena, sledi i najmanje 6 meseci zabrane upravljanja vozilom.

Od početka godine najviše vozača pod dejstvom narkotika bilo je na teritoriji Beograda.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar