Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Privatna arhiva

Aleksandar Marković i Filip Lovčević koji su se utopiili u nedelju kada im je potonuo čamac na reci Savi biće sahranjeni sutra na seosokom groblju u mestu Takovu kod Uba.

Meštani su još u šoku zbog gubitka dva mlada života koje im je odela reka Sava. Aleksandar i Filip su iza sebe ostavili petoro male dece, a kako komšije kažu; Jedno drugom do uveta. Da sve bude još strašnije, supruge i deca trojice momaka koji su čamcem otišli na Savu, bili su na obiali tog kobnog dana. Trojica su se odvezli čamcem, samo se jedan živ vratio.

Pročitajte još:

„Aleksandar je imao auto-otpad, ali se bavio i poljoprivredom. Bio je neverovatno vredan momak – pun snage. Obrađivao je svoje imanje, jer mu je otac invalid, ali i imanje svog strica koji nema decu, pa mu je Aleksandar pomagao. Ta tragedija je mnogo porodica zavila u crno i ne znam kako će se selo oporaviti od tog gubitka“, kaže meštanin Zoran Janković.

Zoran Janković Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Kapije porodica Marković i Lovčević su otvorene za brojne ljude koji su došli da izjave saučešće i zapale sveću.

O kakvim momcima se radi, govori i činjenica da mnogi meštani idu uplakani i potreseni ovom tragedijom, koja je pogodila ova malo mesto kod Uba.

„Nemam snage, ne mogu ni da pričam. Deca treba da sahranjuju roditelje, a ne roditelji decu“, rekla je Aleksandrova majka, očiju naduvenih od plakanja dok ju je pridržavala jedna rođaka.

Aleksandar Marković Foto:Privatna arhiva

Za Filipa Lovčevića drugog stradlog mladića koji je iza sebe ostavio dvoje dece, ljudi imaju samo reči hvale.

„On je bio izuzetno vredan čovek i imao je firmu koja je ugrađivala aluminijumsku i PVC stolariju u Beogradu. Zapošljavao je i po 10-12 radnika, toliko je posla imao. Non-stop je širio kuću i imanje, što pokazuje kakav je domaćin bio“, rekao je jedan od meštana Takova.

Tragediju koja se dogodila u nedelju na Savi kod mesta Provo preživeo je samo njihov drug iz detinjstava, Nemanja L.

On je uspeo da ispliva na obalu, ali su Aleksandar i Filip nestali u mutnoj Savi.

Njihova tela su pronađena juče kod Kupinova.

Nemanja je bio jedan od najboljih drugova Aleksandra, išli su jedni kod drugih na slave, na dečje rođendane i bili su skoro nerazdvojni. Radio je u Filipovoj firmi. Čula sam da mu je jako teško i da je potražio pomoć psihijatra. Sada mu je potrebna naša pomoć“, kaže meštanka Takova.

U selu se priča da je Aleksandrova supruga trudna i da nosi 4. dete.

Da tragedija bude još potresnija, žene i deca su sa obale gledali dramu koja se odvijala na sredini reke, gde je Sava najdubllja – čak 5 metara.

Filip Lovčević Foto:Privatna arhiva

„Čuli smo da su bili u nekom plastičnom čamcu, koji jednostavno nije mogao da izdrži. Svi su kršni momci, teži od 100 kilograma.“, rekao je jedan od meštana.

Čamac se nagnuo unazad, možda i od njihove težine i počela je da prodire voda. U isto vreme im je stao motor, jednostavno, sve se napravilo da dođe do katastrofe. Da stvar bude još gora, oni su imali prsluke za spasavanje, ali su ih ostavili na obali.

Tragedija je mogla da bude još i veća jer su i deca htela da se voze čamcem, ali su i njega ušli prvo Aleksandar, Filip i Nemanja, kako bi napravili krug, dok mališani čekaju na obali.

„Ovo je velika tragedija. Mladi treba da izvuku pouku iz svega ovoga: Ne igrajte se sa životom, pazite se, reka je opasna stvar“, rekao je meštanin Takova, Zoran Janković.

Trojica mladića koji su bili drugovi od detinjstva često su odlazili u vikendicu na obali Save. Pecali su, kupali se i provodili se. Kobnog dana su pekli jagnje.

„Sinoć je bio koncert u Ubu. Nama nije bilo ni do veselja, ni do pevanja i nije u redu što je taj koncert održan. Predsednik opštine, Darko Glišić trebalo je da ga otkaže. Ovo su dani za tugu, a ne za radost“, rekao je jedan od ogorčenih meštana.

****

BONUS VIDEO: Rečni policajci pretažuju Savu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar