Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Presuda Darku Šariću i ostalim optuženim za "pranje" 22 miliona evra stečenih krijumčarenjem narkotika biće izrečena sutra i to nakon desetogodišnjeg sudskog postupka, koji su obeležila brojna odlaganja pretresa, ali i zahtevi za izuće tužioca i članova sudskog veća. Šarić se predao marta 2014. godine srpskoj policiji, a s obzirom na činjenicu da su oba postupka protiv njega i dalje "otvorena", postavlja se pitanje da li će prvoptuženom ikada biti ukinut pritvor u kome je skoro sedam godina.

Interesantno je da će Šariću sutra biti izrečena presuda, uprkos tome što Apelacioni sud u Beogradu još uvek nije doneo odluku povodom žalbi na presudu kojom je osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca narkotika. Ovaj postupak je osnov za slučaj za „pranje para“, s obzirom da se radi o novcu stečenom krijumačerenjem kokaina iz Latinske Amerike u Evropu.

Darko Šarić Foto: BIA

I pored činjenice da su oba postupka protiv Šarića i dalje pod znakom pitanja, on već šest godina sedi u pritvoru.

Glavni i odgovorni urednik portala KRIK Stevan Dojčinović, koji se proteklih godina intezivno bavio ovim predmetima, kaže za Nova.rs da Šariću definitivno sutra neće ukinuti pritvor jer mu je određen u postupku za krijumčarenje narkotika. Ipak, dodaje i da bi u svakom slučaju ukidanje pritvora bilo logični potez, s obzirom da je Šarić godinama u njemu.

„Šarić se u pritvoru nalazi od 2014. godine i postoji dosta osnova da ga puste iz istog, pošto su oba postupka protiv njega su još uvek otvorena. On ima sve osnove da traži da ga puste i to ni po čemu ne bi bilo kontroverzno. Ovde je veći problem kako je uopšte moguće i zbog čega su sudije dozvolile da postupak ovoliko dugo traje. U drugim zemljama, postupci ovakvog kalibra, gde se radi o najvećem suđenju za organizovani kriminal u Srbiji, mnogo brže se završavaju. Ključni skandal je to što su sudije dozvolile da se postupak odugovlači“, kaže Dojčinović.

Stevan Dojčinović
Foto: Nova S

On dodaje i da je u ovom postupku velika odgovornost na sudiji povodom činjenice da suđenje još traje.

„Tek sutra ćemo čuti prvostepenu presudu, što je potpuno neverovatno za postupak koji traje 10 godina. Sudija u postupku je zbog brojnih odlaganja krivio odbranu, ali nije tako, jer on kao predsedavajući veća ima mehanizme kojima može to da spreči“, dodaje Dojčinović.

Dojčinović ističe i da ga ne bi iznenadilo da se izricanje presude odloži, ako uzmemo u obzir dosadašnju praksu.

„Jedan od najekstremnijih primera odlaganja bio je kada je Šarićev advokat zatražio da se pretres odloži, da bi otišao na drugi, koji je parnica. Sudija je tada odložio najvažnije suđenje u zemlji da bi advokat otišao na parnicu. Po svim kriterijumima trebalo bi da sutra bude izrečena presuda, ali kako su se stvari dosad odvijale, moguće je i da će da odlože“, navodi Dojčinović.

On se osvrnuo i na to kakva bi mogla biti presuda u ovom postupku.

„Smatram da je postupak za pranje novca jači od onog za krijumčarenje droge. To govorim na osnovu dokaza koji se nalaze u spisima predmeta. Praktično, optužnica je takva da tereti različite biznismene i advokate da su oni bili vlasnici firmi i da su u ime Šarića prali novac. U predmetu se nalazi dosta dokaza na osnovu kojih se vidi da im je Šarić davao naređenja kako da vrše određene transakcije“, navodi urednik portala KRIK.

Pročitajte još:

Sa druge strane advokat Radoslav Baćović, branilac Darka Šarića, kaže za Nova.rs da očekuje da sutra bude izrečena oslobađajuća presuda.

„Očekujem isključivo oslobađajuću presudu jer ne postoji nijedan dokaz koji se Darku Šariću može staviti na teret. Novac koji ima na računu u vreme kada kupuje imovinu znatno premašuju iznos koji mu se stavlja na teret. Znači, on na računu ima legalnog novca znatno više nego što mu se stavlja na teret. Sve što kupuje – kupuje legalno. Šta da očekujem, nego oslobađajuću presudu“, kaže advokat.

On se osvrnuo na činjenicu da njegov branjenik od 2014. godine sedi u samici u zatvoru.

„Šariću je pritvor određen u prvom predmetu i o njemu može da odlučuje Apelacioni sud. Pritvor od šest godina i tri meseca je zaista neprimeren. Ja sam 30 godina u pravosuđu, znam slučajeve višestrukih ubistava, gde postoji ozbiljna opasnost da se ti ljudi puste na slobodu, ali da u ovakvim postupcima i kod ovakvih krivičnih dela neko bude u pritvoru skoro sedam godina – ne znam nijedan. Presudite ako možete, ali čemu pritvor? Ako ne možete da presudite, onda ga pustite. Čovek leži, ne u pritvoru, nego samici, to je nečuveno“, dodaje Baćović.

Podsetimo, pored Šarića, u ovom slučaju optuženi su Nebojša Jestrović, Andrija Krlović, Predrag Milosavljević, Radovan Štrbac, Zoran Ćopić, Marinka Vučetić, Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Boban Stojiljković, Bojan Stanojković, Erdin Aguš, Goran Vučković, Nebojša Spasić, Nemanja Krstajić, Goran Bogdanović i Marko Dabović.

Optužnica okrivljene tereti da su novac od prodaje kokaina, koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike, prebacivali u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivali na račune domaćih preduzeća.

Pročitajte još:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar