Bojan Elek u jutarnjem programu "Probudi se"

Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku izjavio je u jutarnjem programu "Probudi se" na TV Nova S izjavio je da sama činjenica da je javnost tek nakon 15 dana obaveštena o događaju iz Novog Sada u kojem je brutalno pretučen jedan mladić budi sumnju i naveo da mu saopštenje ministra policije u kome govori kako policija danas radi bolje nego pre desetak godine deluje kao kontrola štete.

„Čini mi se da sam čuo da je načelnik policije iz Novog Sada odmah nakon dobijanja saznanja iz medicinske ustanove u kojoj je bio pretučeni mladić preduzela mere da se utvrdi ko je osoba koja je umešana u incident. Sama činjenica da je tek nakon 15 dana javnost obaveštena o tome budi sumnju. Ne znam šta stoji iza ovog, budući da na osnovu operativnih saznanja policija određuje kada je potrebno uključiti javnost u istragu. Na primer, kada je pre 10-tak dana kada je bila pocnjava i ubistvo na Voždovcu, policija je odmah pokrenula akciju Vihor, kada je blokirala automobile u cilju pronalaženja počinioca“, naveo je Elek.

Upitan da li misli da je u ovom slučaju ključnu ulogu u intenziviranju istrage imala javnost, budući da je fotografija osumnjičenog Ivana Kontića objavljena 24 sata nakon što je snimak izašao u javnost, on je naveo da ukoliko je policija imala saznanja da je u pitanju osoba koja ima dvojno državljanstvo i da postoji opasnost da ode u Crnu Goru, policija je imala prava da ne obaveštava javnost, u smislu da je na tragu i da je identifikovala osobu za kojom se traga.

„Dve su stvari bitne – kada informcija procuri, kada političar ili novinar dođu do snimka i obaveste javnost o tome ili plasiranje informacije iz istrage. Mislim da se u ovom slučaju desilo da je neko unutar sistema nezadovoljan načinom na koji se istraga vodila, dao snimak gospodinu Paroviću, što budi sumnje u to kako se vodila istraga i da li osoba za kojom se traga ima veze sa političarima. Ministar unutrašnjih poslova u saopštenju pominje statistiku kako je policija radila bolje danas nego pre 10-tak godine i to mi deluje kao kontrola šteta u nekoj meri“, rekao je Elek.

On je naveo da je u slučaju da je osumnjičeni prešao granicu sa Crnom Gorom može biti da je prešao van graničnih prelaza ili kroz koruptivne kanale, preko graničnih prelaza uz poznanstvo ljudi koji tu rade.

„U Crnoj Gori se već nalazi veći broj ljudi, nego što je kapacitet testiranja u Srbiji“, rekao je Elek.

On je izjavio da bi mogao da pretpostavi da je neko iz sistema policije dostavio video snimak ili nezdovoljan načinom na koji se vodi istraga ili iz nekih drugih razloga, ali da uloga javnosti može da bude pozitivna, ukoliko to pomogne pronalaženju osobe za kojom se traga.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare