Nasim Haradinaj
Foto: Printscreen

Suđenje liderima Udruženja boraca OVK Hisniju Gucatiju (Hysni) i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravde i zastrašivanje svedoka, počeće 7. oktobra pred sudom za zločine OVK u Hagu, objavilo je danas raspravno veće.

Optužnica Gucatija (54), predsednika Udruženja boraca OVK, i Haradinaja (58), potpredsednika tog udruženja, u šest tačaka, tereti za „krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)“.

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Na današnjem pripremnom ročištu, predsedavajući sudija Čarls Smit (Charles Smith) rekao je da će 7. i 8. oktobra raspravno veće saslušati uvodnu reč tužilaca.

Iskaz prvog od troje svedoka tužilaštva, po rečima sudije Smita, počeće 18. oktobra.

Zastupnici optužbe ranije su precizirali da su svi svedoci istražitelji tužilaštva koji će govoriti o poverljivom karakteru mnoštva dokumenata koje su, po njima, Gucati i Haradinaj, uprkos sudskoj zabrani, objavili.

Branioci Gucatija i Haradinaja, Džonatan Ris (Jonathan Rees) i Tobi Kedmen (Toby Cadman), najavili su da će uvodnu reč dati pošto tužioci okončaju svoj dokazni postupak.

Odbrana nije obelodanila koliko će svedoka imati.

Pročitajte još:

Advokati su, međutim, kazali da će osporavati da su dokumenti tužilaštva, koje su Udruženju boraca OVK, u septembru prošle godine, dostavile nepoznate osobe, bili autentični.

Po braniocima, Gucati i Haradinaj nisu ni bili svesni da su ti dokumenti poverljivi kada su ih ponudili novinarima na konferencijama za štampu u Prištini.

Tužilac Metju Holing (Mathew Halling) uzvratio je da će, tokom procesa, dokazati suprotno – da su Gucati i Haradinaj svesno i namerno objavili dokumente tužilaca za koje su znali da su poverljivi, kao što su i sami izjavljivali u susretima s novinarima u Prištini.

Na jučerašnjem pripremnom ročištu, tužilac Holing je odbacio tvrdnju odbrane da su Gucati i Haradinaj, kao „uzbunjivači“, objavili poverljive sudske dokumente kako bi „u interesu javnosti“, razotkrili saradnju tužilaštva sa vlastima Srbije.

Advokati Kedmen i Ris juče su naznačili da će na suđenju tvrditi i da je tužilaštvo u Hagu bilo umešano u dostavljanje poverljivih dokumenata Udruženju boraca OVK i da je Gucatija i Haradinaja „podstaklo“ da ih objave, odnosno da im je postavilo „klopku“ u koju su oni upali.

Tužilac Holing negirao je i te tvrdnje odbrane, naglasivši da za njih ne postoje nikakvi dokazi, niti ima pravnih ni činjeničnih osnova.

„Oni sami nikada nisu rekli da su upali u klopku…već su obećali da će dokumente objavljivati i ubuduće“, kazao je tužilac.

Pored predsedavajućeg Smita iz SAD, u raspravnom veću koje će suditi Gucatiju i Haradinaju su još sudije Kristof Bart (Christoph Barthe) iz Nemačke, Ginel Metro (Guenael Mettraux) iz Švajcarske i rezervni sudija Fergal Gejnor (Gaynor) iz Republike Irske.

Sudija Smit je i potpredsednik suda, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova.

Krajem septembra 2020, Gucatija i Haradinaja su uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag. Od tada su u pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen).

U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi.

Pre sudjenja Gucatiju i Haradinaju, pred sudom za zločine OVK počeće 15. septrembra proces oficiru te albanske paravojske Saljihu Mustafi (Salih), optuženom za zlodela nad Albancima, koje je OVK smatrala saradnicima srpskih vlasti i političkim neprijateljima, u pritvoru u selu Zlaš na Kosovu 1999.

To će biti prvo sudjenje pred sudom za zločine OVK, od kada ga je 2015, pod međunarodnim pritiskom, osnovala Skupština Kosova.

BONUS video: Incident ispred suda tokom izricanja presude Mladiću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar