Foto: N1

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu zatražilo je od suda da dodeli posebne mere zaštite za dva člana njegovog tima u okviru procesa koji se vodi protiv predsednika i potpredsednika Udruženja veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

U pitanju su šef istražnog odeljenja i šef tima za zaštitu svedoka koji funkcionišu u okviru tog tužilaštva.

Tužilaštvo smatra da su mere zaštite njihovog identiteta neophodne, jer bi u suprotnom mogla da bude ugrožena efikasnost istrage, kao i jer bi ih stavilo u rizik imajući u vidu klimu zastrašivanja svedoka na Kosovu, sa kojima su inače u interakciji.

Za njih dvojicu, koje naziva i svedocima, tužilaštvo je predložilo pseudonime W04841 i W04842, kao i identifikaciju samo pomoć njih tokom svih javnih postupaka i redigovanje imena i identifikacione informacije iz javne evidencije suda.

Tužilaštvo napominje da su ove zatražene zaštitne mere u skladu sa pravima optuženih, i napominje da oni i njihovi advokati već znaju njihov identitet i da će imati pristup njihovom potpunom svedočenju.

Gucati i Haradinaj su optuženi za nepoštovanje suda, ometanje postupaka i rada tužilaštva obelodanjivanjem identiteta svedoka u procesima koji se vode tom sudu.

Pripremno ročište pred početak suđenja zakazano je za 1. i 2. septembar pred sudskim većem Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

BONUS video: Incident tokom suđenja Ratku Mladiću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar