Aleksandar Trešnjev, sudija, emisija Dan uživo
Aleksandar Trešnjev Foto: N1

Sudija i član Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) Aleksandr Trešnjev izjavio je da bi premijerka Ana Brnabić morala da dostavi organima gonjenja dokaze o navodnoj pripremi atentata na predsednika Aleksandra Vučića.

„Izlaženje političara u javnost sa dokazima pravi “medveđu uslugu” pravosuđu, jer omogućava onima protiv kojih se prikupljaju dokazi da znaju šta je sakupljeno“, kazao je Trešnjev u Danu uživo na N1.

“To je vrlo loša situacija za organe gonjenja”, rekao je Trešnjev i naveo primer kada je hapšenje Dragoslava Kosmajca najavljeno dva dana ranije, a presuda na kraju bila oslobađajuća.

Pročitajte još:

Na pitanje o intervjuu advokata i narodnog poslanika Vladimira Đukanovića sa njegovim klijentom, prvooptuženim u slučaju Jovanjica Predragom Koluvijom, sudija Trešnjev kaže da je Đukanović od toga “trebalo da se suzdrži”.

Đukanović je predsednik Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije i član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

“Zakonom nije zabranjeno da advokat bude član VSS, ali je stvarno dosta čudno da predsednik Odbora za pravosuđe, advokat i član VSS i DVT bude ista ličnost”, kazao je Trešnjev za N1.

Dodao je da je siguran da nije prijatno suditi u onim predmetima gde član VSS i DVT drži intervjue.

“Kad državni funkcioner izađe u javnost, ona percipira kao da su to državni interesi i da je to stav države”, rekao je sudija.

Objašnjava da u toj situaciji sudija koji donese suprotnu odluku ide protiv onoga ko je “naručio” presudu, a ako nezavisno donese odluku koja se slaže sa odbranom, niko neće verovati da je zaista bio nezavistan.

Trešnjev je kazao da Visoki savet sudstva treba da reaguje zbog napada na sudiju Miodraga Majića u skupštini i tabloidima, ističući da država “mora da se suzdrži od pritisaka na pravosuđe”.

On je kazao da nije dovoljno da pravosuđe bude nezavisno, nego je potrebno da mu građani veruju i da ga percipiraju kao nezavisno.

“Ukoliko misle da neko preko medija može da naruči presudu, da sudovi sude po nečijem diktatu, onda će građani na osnovu nekih poluinformacija ili dezinformacija početi da prihvataju ili neprihvataju neke presude”, rekao je TrešnjevAko se to desi, onda smo samo na korak od toga da građani izađu na ulice i to je opasnost za svaku državu, naveo je Trešnjev.

Naveo je primer iz Novog Pazara, gde su, kako je rekao, građani izašli da brane doktora od izvršenja presude kojom je osuđen zbog primanja mita.

Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) nedavno je upozorio da je u toku novi i pojačani vid napada na sudije koji se sinhrono odigrava na sednicama Narodne skupštine i tabloidnim medijima, a koji ugrožava njihovu bezbednost.

Kako su istakli, osnivač i član Upravnog odbora CEPRIS sudija Miodrag Majić je u Skupštini proglašen moralnim krivcem za gubitak Kosova, a samo nekoliko dana kasnije je u jednom tabloidnom mediju označen kao budući predsednički kandidat „zapadnih sila“, koje imaju za cilj da „uklone Aleksandra Vučića sa funkcije predsednika Srbije“.

Kako govori Trešnjev, stvara se situaicja u kojoj je Majić legitimna meta, a u toj situaciji sudija “malo toga može da uradi da zaštiti sebe”.

“Pozvali smo VSS, koji treba da brani nezavisnost pravosuđa, i očekujemo da će da odreaguje”, kazao je Trešnjev.

Na pitanje da li su dobili odgovor kaže da se dogodilo suprotno, i da je CEPRIS-u onemogućeno da prati sednice Visokog saveta sudstva.

“VSS mora da radi javno… Nikako ne može unapred da isključuje javnost sa sednica”, kaže sudija.

BONUS VIDEO: Protest advokata na ulicama Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar