Milimir Lukić Foto: Vesna Lalić/Radar

Sudija Milimir Lukić, čovek na koga je kriminalna grupa Darka Šarića pokušala da izvrši pritisak uoči presude protiv narko-bosa, u autorskom tekstu za "Radar" govorio je o celom slučaju, ali i o izvesnom Oskaru koji se na Skaju pominje kao jedina osoba koja navodno može da reši problem kada je reč o uticaju na njega. Lukić je istakao da odbija uticaj bilo koga, a potom dao i smernice Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal kako da konačno otkriju ko je izvesni Oskar, čovek koji navodno može da "reši svaki problem".

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) nedavno je otkrila detalje sastanka koji je navodno održan u zgradi Bezbednosno-informativne agencije (BIA), a kojem su navodno prisustvovali predsednik Apelacionog suda Duško Milenković, zatim načelnik Pete uprave BIA Marko Parezanović, Duško Šarića, a sve u cilju pokušaja da se utiče da sudiju Milimira Lukića koji je u tom trenutku predsedavao većem koje je trebalo da donese odluku o slučaju Darka Šarića.

darko

„Bili smo… na sastanku sa predsednikom apelacije (apelacionog suda). Sve smo mu objasnili i shvatio je čovek”, izvestio je Šarića korumpirani policajac koji se nalazi na optužnici sa narko-bosom.

Pročitajte još:

Šarić je u to vreme čekao da vidi šta će biti sa njegovom žalbom na presudu Višeg suda koji ga je osudio na 15 godina zatvora zbog šverca gotovo šest tona kokaina. Sve je zavisilo od veća Apelacionog suda koje je predvodio sudija Lukić. Prva zamisao bila je da pritisak na sudiju Lukića pokušaju da izvrše preko predsednika Apelacionog suda. Upravo zbog toga je organizovan navodni sastanak u BIA. Na pomenutom sastanku Milenković je prisutnima rekao da je Lukić težak za bilo kakvu vrstu pritiska, te da njihov problem možeda reši „samo jedan čovek” – izvesni funkcioner koji se na Skaju upisivao kao Oskar.

Foto:skyecceurope.com; shutterstock By MoonSplinters

Upravo o ovome je sudija Lukić govorio u autorskom tekstu za „Radar“, kategorički odbijajući svaku vrstu pritiska. Lukić je detaljno objasnio koji bi trebalo da budu koraci Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u cilju otkrivanja pozadine celog slučaja. Kao prvi korak naveo je to da Tužilaštvo treba da ispita da li je neka sudska odluka nastala kao rezultat izvršenja kakvog krivičnog dela od strane sudija ili nezakonitog delovanja nekog spolјnog faktora na sudsko veće.

Potom se osvrnuo i na otkrivanje toga ko se krije iza Skaj nadimka „Oskar“.

„Drugi važan razlog da Tužilaštvo za organizovani kriminal uklјuči svoje resurse i počne da radi svoj posao, tako što će zatražiti nastavak „Skaj“ razgovora, posebno iz vremena donošenja odluke veća Vrhovnog kasacionog suda, jer imam snažan osećaj da će se tu negde pojaviti lice koje u razgovorima identifikuju kao veliki šef, sa kodnim imenom „Oskar“, i da će se onda lako utvrditi njegov identitet. Tada ćemo videti da li je opozicija neosnovano i lažno teretila predsednika Vučića da je on veliki šef „Oskar“, i terati je da se zbog toga javno izvini predsedniku, ili će on morati pred organima države da objašnjava zašto protivustavno deluje na rad pravosuđa“, napisao je Lukić u autorskom tekstu i dodao:

Milimir Lukić Foto: Vesna Lalić/Radar

„Kao važno ostaje pitanje da li navedene radnje i aktivnosti koje su sadržane u krivičnoj prijavi koje je podnelo Ministarstvo, a vezane su za razgovore obavlјene preko “Skaj” aplikacije, imaju jednokratan učinak ili su stalnog karaktera, te postignuti tajni sporazumi deluju i dan-danas. Visoka službena lica koja se pominju u „Skaj“ razgovorima imaju značajna ovlašćenja, koja im pripadaju po zakonu, tako da ukoliko dogovaraju modalitete uticaja na sud i sudske postupke, te aktivnosti i radnje imaju snagu da povrede osnovne odredbe glave sedam Ustava Republike Srbije, koja se odnosi na sudove, a koje u svojoj osnovi obezbeđuju nezavisnost i zabranjuju svaki uticaj na sudiju u vršenju sudijske funkcije“.

Ostaje da se vidi hoće li Javno tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenuti bilo kakvu istragu kako bi se utvrdilo šta zaista stoji iza donošenja odluke u slučaju Šarić.

„Sudija Lukić, u milimetar precizno, gađa suštinu problema i otvara ključno pitanje – gde je u kojoj fioci završio ostatak Skaj prepiske? I to ne bilo koji fragment, već onaj ključni, koji obuhvata period kada kada se o sastavu sudskog veća apelacionog suda i kasnije o Šarićevoj presudi rešavalo, kako u sudnici, tako i izvan sudnice. Došli smo u situaciju da nam Ana Brnabić i Aleksandar Vučić stalno drže neke lekcije o suverenitetu države, a zapravo strane službe ‘na tacni’ imaju sve, znaju ko je Oskar i tako drže u šaci i kontrolišu kompletnu vlast u Srbiji. Skaj je Vučiću „Ahilova peta“, a mi smo kao narod postali taoci prepiske iz Skaja“, kaže u razgovoru za Nova.rs advokat Ivan Ninić.

Ivan Ninić Foto: Ivan Dinić/Nova

Ukazuje i na jednu bitnu okolnost.

„Inače, optužnica protiv Šarića potvrđuje da je čet prepiska sa „Skaja“ komplementarna sa brojnim događajima koji su se zaista odigrali na ulici i u državnim institucijama. Međutim, i dalje nema odgovora na pitanje gde su nestali i zašto nisu rekonstruisani svi događaji i dilovi koji su se istovremeno pravili unutar institucija, a sa kojima su poimence bili upoznati konkretni funkcioneri MUP-a, BIA i Apelacionog suda u Beogradu. Čim je tužilac došao u posed informacije ko su „Edo“ i „Markus“, imao je na raspolaganju čitavu lepezu instrumenata, koje je, sa pozicije svog autoriteta i ovlašćenja propisanih Zakonom o krivičnom postupku, mogao mesecima da preduzima prema Stefanoviću, Parezanoviću i svim drugim učesnicima tog prljavog posla. To se nije dogodilo, što znači da je upravo svemogući Oskar tužiocu vezao ruke“, kaže ugledni advokat.

Nebojša Stefanović Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Podsetimo, zajedno sa tekstom KRIK je objavio i krivičnu prijavu koju je policija dostavila Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal u kojoj tvrdi da su Edo i Markus, koji se pominju u Skaj komunikaciji sa Šarićem, zapravo bivši ministar policije Nebojša Stefanović i šef BIA Marko Parezanović.

I pored te okolnosti, tužilaštvo dosad protiv njih nije pokrenulo istragu.

VIDEO: Stefanović i Parezanović kontaktirali Šarića po naredbi najmoćnijeg funkcionera: Stefan Dojčinović iz KRIK-a o tome ko je Oskar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare