Aleksandar Mitrović, Veljko Belivuk i Marko Miljković Foto:E-Stock/Miloš RafailovićStefan Tomasevic/ATAImages; TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ/Shutterstock

Zorica Avramović, sudija Višeg suda u Beograda izabrana je za novu predsednicu tročlanog sudskog veća Specijalnog suda za organizovani krminal, koje će, između ostalog, suditi kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, nakon što je prethodna sudija Vinka Beraha Nikićević penzionisana. Sudija Avramović je javnosti poznata iz postupka koji je vođen protiv sina vlasnika TV Pink Željka Mitrovića, kog je, nakon sedmogodišnjeg postupka, osudila na 11 meseci kućnog zatvora zbog saobraćajne nesreće u kojoj je poginula Andrea Bojanić (17), u julu 2013.

Da će na mesto sudije Beraha Nikićević doći sudija Avramović, potvrđeno je u Višem sudu, dok na sajtu suda i dalje nije objavljena ova poslednja izmena u godišnjem rasporedu poslova. Sudija Avramović je do sada obavljala funkciju predsednika prvostepenog krivičnog odeljenja Višeg suda, što je mesto sa kog je više njenih prethodnika takođe napredovalo i bivalo upućeno u posebna odeljenja za organizovani kriminal ili ratne zločine to jest Specijalni sud.

Zbog promene sudije, postupak protiv Belivuka morao bi, nakon dve pune godine, da krene ispočetka, a da li će veće usvojiti postojeću zakonsku mogućnost da nova sudija samo izvrši uvid u dosadašnji dokazni postupak, biće poznato već na narednom zakazanom ročištu. Preostali članovi veća, sudije Snežana Nikolić Garotić i Vladimir Duruz ostaju nepromenjeni, a zajedno sa sudijom Avramović činiće 6. veće Posebnog odeljenja za organizovani kriminal i istovremeno drugo veće Posebnog odeljenja za ratne zločine.

Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Da će suđenje Belivukovoj grupi morati da krene ispočetka u proleće 2024, bilo je poznato na njegovom samom početku, dve godine ranije kada je saopšteno da je slučaj dodeljen veću sudije Berahe Nikićević koja je bila pred penzionisanjem. Zašto to nije na vreme sprečeno, to jest zašto ovako obiman i složen slučaj nije dodeljen veću čiji bi sastav bio isti od početka do kraja, do danas je ostalo pod velom misterije.

Takođe bi trebalo podsetiti, da je optužnica brotiv Belivukove grupe postala pravosnažna još krajem 2021, a da je pripremno ročište otpočelo tek u martu naredne godine – upravo zbog „problema“ sa sudskim većem.

Poznato je da je slučaj najpre dodeljen veću kojim predsedava sudija Zorana Trajković, koja je međutim, ubrzo nakon toga otišla na duže bolovanje, o čemu je „Nova.rs“ tada izveštavala. Iako takvi navodi nisu nikad potvrđeni, u pravosudnim krugovima se spekulisalo da je sudija Trajković, inače jedna od nesumnjivo najiskusnijih sudija iz Ustaničke, izrazila neslaganje što je predmet dodeljen njoj, navodno, mimo uobičajnih procedura i pravila kojim se raspoređuju predmeti. Tako je slučaj Belivuk, posle dva i po meseca peripetija, završio u veću sudije za koju se odmah znalo da neće stići da presudi, a spremnost da se uhvate u koštac sa istim, očigledno nisu iskazala ni preostala veća, kako bi sprečila da se postupak prekida.

Pročitajte još:

Sa druge strane, novoupućena sudija Zorica Avramović, iza sebe ima višegodišnju karijeru koju je dosad nesumnjivo obeležio postupak protiv Aleksandra Mitrovića, sina vlasnika TV Pink Željka Mitrovića, kom se sudilo za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginula Andrea Bojanić (17), jula 2013. u Ustaničkoj ulici u Beogradu. Ovaj postupak trajao je bezmalo punu deceniju, a obeležile su ga brojne kontrovereze, koje su naposletrku rezultirale osuđujućom presudom i kaznom od 11 meseci kućnog zatvora s elektronskim nadzorom.

Andrea Bojanić Foto:privatna arhiva

Presudu Avramovićeve preinačio je Apelacioni sud nakon žalbenog postupka i Mitroviću povećao kaznu – za mesec dana, tj na ukupno godinu dana kućnog zatvora.
U obrazloženju presude kao olakšavajuće okolnosti je navela da je Aleksandar Mitrović u vreme udesa imao 19 godina, zbog čega mu se sudilo kao mlađem punoletnom licu, a ranije nije bio osuđivan, kao i da je Bojanić prelazila ulicu na crveno svetlo „pretrčavajući ili ubrzanim hodom“.

Presudu je sudija Avramović izrekla u ponovljenom postupku, nakon što joj je prethodna od ukupno 12 meseci kućnog zatvora ukinuta, jer se odnosila i na delo nepružanje pomoći povređenom, koje je u međuvremenu zastarelo. Činjenica da je iz dva navrata mlađeg Mitrovića osuđivala na kućni zatvor, nije naišla na odobravanje javnosti, koja je ovakvu presaudu mahom komentarisala kao još jedan dokaz da zakon ne važi za poznate, bogate i osobe bliske vlasti.

Činjenica što je neposredno nakon izricanja presude Mitroviću napredovala u Viši sud, dodatno je stvolrila utisak da je za isuviše blagu kaznu, tada i nagrađena novom i višom funkcijom, a odmah je ponela i epitet „naprednjačkog sudskog kadra“.

Bliskost sa vlašću pripisivana joj je i zbog činjenice što je snaja nekadašnjeg dekana Pravnog fakulteta u Beogradu, prof dr Sime Avramovića, jednog od potpisnika javne podrške predsedniku Aleksandru Vučiću i režimskoj kasti.

Bonus video: Belivukovi vojnici vraćeni u pritvor

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare