Foto: N1

Suđenje dvojici optuženih za napad na advokata Gorana Petronijevića (60) i penzionisanog sudiju Novicu Pekovića (70), sredinom maja na Vračaru, počelo je danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, ali bez prisustva javnosti.

Iako je sudija želeo da jednog novinara pusti u malu sudnicu, branilac optuženih se tome protivio, jer smatra da sudnica ne ispunjava epidemiološke uslove.

Na suđenju su branioci i punomoćnici oštećenih izneli svoja uvodna izlaganja, a saslušanje okrivljenih očekuje se na sledećem suđenju koje je zakazano za 29. oktobar.

Punomoćnici oštećenih pravnika predložili su, pored ostalog, da se izvrši veštačenje mobilnih telefona dvojice okrivljenih, kako bi se utvrdila njihova komunikacija u u poslednja 24 sata pre napada, odnosno sa kojim su osobama bili u kontaktu.

„Naš interes je puna istina, da se utvrdi da li ovde postoje nalogodavci ovog napada i da se oni identifikuju“, rekao je za Tanjugu Petronijevićev punomoćnik, advokat Krsto Bobot.

Oštećena strana je preložila i da se izvrši uvid u izveštaj sudskog veštaka o povredama advokata i sudije u penziji, jer se on izjasnio da je Peković u napadu zadobio teške telesne povrede, a tužilaštvo to nije predložilo kao dokaz.

Takođe su predložili da sud izvrši uvid u fotografije koje je Petronijević napravio na licu mesta, pre dolaska policije, zatim da se saslušaju predsednici skupštine stanara okolnih zgrada, kao i sva službena lica koja su intervenisala i pre i posle napada.

Optuženi su Uroš Anđelković i (40) i Nenad Ðorđević (41).

Oni se terete da su izvršili nasilničko ponašanje prema advokatu i nekadašnjem sudiji Vrhovnog kasacionom suda i predsedniku Apelacionog suda u Novom Sadu.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu optužnim predlogom predlažilo je sudu da ih osudi na zatvorske kazne od po godinu dana.

Oštećeni advokat i nekadašnji sudija su se pridružili krivičnom gonjenju optuženih.

Anđelković i Ðorđević se terete da su na platou između Molerove i Njegoševe ulice u bašti kafića oko pomoći između 14. i 15. maja napali Petronijevića i Pekovića i da su ih šutirali nogama, udarali rukama i stolicama.

Oni su nakon toga prevezeni u Urgentni centar gde su im konstatovane povrede, a napadači su uhapšeni već sutradan.