Foto: Shutterstock, Vesna Lalić/Nova.rs

Lovac D.I. (58) iz Pirota, koji je bio uhapšen je zbog sumnje da je 8.januara u lovu ranio trinaestogodišnjeg dečaka, posle saslušanja u Osnovnom javnom tužilaštvu u Pirotu pušten je da se u daljem toku postupka brani sa slobode jer Osnovni sud u ovom gradu nije prihvatio predlog tužilaštva da mu se odredi pritvor.

D.I. je uhapšen dan nakon teškog incidenta u lovu i određeno mu je zadržavanje do 48 časova zbog sumnje da je počinio teško delo protiv opšte sigurnosti i izazivanje opšte opasnosti, nakon čega je u pomenutom roku priveden u OJT Pirot na saslušanje.

„OJT u Pirotu je 10.januara nakon saslušanja osumnjičenog, podnelo Osnovnom sudu u Pirotu predlog za određivanje pritvora, ali pritvor nije određen. O razlozima odbijanja predloga detaljnije podatke možete zatražiti od suda, navela je za “Blic” rukovodilac OJT u Pirotu Marija Pešić.

U Osnovnom sudu u Pirotu je potvrđeno da osumnjičenom lovcu nije određen pritvor, ali da mu je izrečena druga mera koja bi trebalo da obezbedi da ne utiče na svedoke.

„Rešenjem Osnovnog suda u Pirotu od 10.januara 2023. godine, odbijen je predlog Osnovnog javnog tužioca u Pirotu za određivanje pritvora prema osumnjičenom zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti iz čl. 288. st. 3. u vezi čl. 278. st. 5. u vezi st. 4. i 1. Krivičnog zakonika. Istim rešenjem osumnjičenom je određena mera zabrana prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa svedocima, pri čemu je osumnjičenom zabranjeno prilaženje svedocima na 50 metara od njih i bliže. Osumnjičeni je upozoren da se prema njemu može odrediti teža mera ako prekrši izrečenu zabranu prilaženja, sastajanja i komuniciranja, te je određeno da će mera zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravnosnažnosti presude, odnosno do upućivanja osumnjičenog na izdržavanje krivične sankcije koja se sastoji u lišenju slobode, s tim što je sud dužan da svaka tri meseca ispita da li je trajanje mere opravdano. Kontrolu primene mere zabrana prilaženja, sastajanja i komuniciranja, vrši PU Pirot“, istakla je za “Blic” portparol Osnovnog suda u Pirotu Miljana Veljković.

Na pitanje koji su razlozi za odbijanje predloga da se osumnjičenom ne odredi pritvor, ona je navela da su “razlozi za donošenje navedene odluke navedeni u obrazloženju predmetnog Rešenja”, te da se tužilaštvo nije žalilo na odluku o odbijanju predloga za pritvor.

„Shodno čl. 22. Zakona o sudijama, sudija je slobodan u zastupanju svog shvatanja, utvrđivanju činjenica i primeni prava, u svemu o čemu odlučuje. Sudija nije dužan da ikome, pa ni drugim sudijama i predsedniku suda, objašnjava svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje, izuzev u obrazloženju odluke ili kad to zakon posebno nalaže. Odredbama čl. 6. Zakona o uređenju sudova propisano je da je, radi čuvanja autoriteta i nepristrasnosti suda zabranjeno korišćenje javnog položaja i javno istupanje kojim se utiče na tok i ishod sudskog postupka. Zabranjen je svaki drugi uticaj na sud i pritisak na učesnike u postupku. Protiv Rešenja Osnovnog suda u Pirotu, kojim je odbijen predlog Osnovnog javnog tužilaštva u Pirotu za određivanje pritvora prema osumnjičenom i određena mera zabrana prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa svedocima, Osnovno javno tužilaštvo u Pirotu nije izjavilo žalbu“, dodala je Veljković.

Ranjen municijom koja nije bila odobrena u toku tog lova

Dečak je pomenutog dana pošao u lov sa ocem a ranjen je u ataru sela Vlasi kod Pirota, najverovatnije hicem iz sačmare kojim je tom prilikom ubijen jedan srndać, vrsta divljači na koju lov toga dana nije bio odobren. Kako je “Blicu” potvrđeno u Lovačkom udruženju “Ponišavlje”, lovci su toga dana imali dozvolu samo za lov na divlje svinje ali ne i na srne na koje je lov zabranjen još od oktobra a dodatni prekršaj je i to što se srneća divljač ne lovi vrstom municije sa više kuglica koja je tom prilikom upotrebljena.

Stanje dečaka stabilno ali je još uvek na intenzivnoj nezi

Dečak star 13 godina pogođen je sa pet kuglica sačme i iz istog metka zbog čega je operisan i lečen u Pirotu, Nišu i Beogradu a prema poslednjem izveštaju, njegovo stanje je trenutno stabilno. Prostrelne rane koje je zadobio prvo su zbrinute u bolnici u Pirotu nakon čega je prebačen u UKC gde je zbog povreda grudnog koša, od strane grudnog hirurga urađena torako- drenaža, a potom su, iste večeri sanirane operativno i neurohirurške povrede glave.

Zbog specifičnosti povreda i lekara određenih specijalnosti koje UKC Niš nema, a koje su neophodne za dalje lečenje, nakon ponovne celokupne dijagnostike i konzilijarnog sagledavanja timova specijalista niškog Univerzitetskog kliničkog centra, doneta je odluka da se dečak prebaci na dalje lečenje u UKC Srbije. Dečak je nakon lečenja u Kliničkom centru Srbije, 17.januara vraćen u UKC Niš uz napomenu da je “stabilnih vitalnih parametara, stabilnog nalaza na plućima kao i neurohirurškog nalaza”, te da je “svestan komunikativan i da uzima hranu i vodu”. On se još uvek nalazi na lečenju u Nišu i njegovo stanje je trenutno stabilno.

Pročitajte još:

„Dete je i dalje u intenzivnoj nezi pod neprekidnim nadzorom lekara na kontinuiranom praćenju. Trenutno je potpuno stabilnih vitalnih parametara“, potvrđeno je danas u UKC Niš.

Ima li još osumjničenih za incident u lovu?

Da li se sumnja da ima još nečije odgovornosti za pomenuti incident i da li će još protiv nekog biti pokrenut postupak, u ovoj fazi predistražnog postupka nije dobijen odgovor u OJT Pirot.

„U ovoj fazi postupka podatke o drugim učesnicima i eventualno o drugim krivičnim delima, kao i bližim podacima o merama i radnjama koje će tužilaštvo preduzeti u daljem toku postupka, nismo u mogućnosti da vam prezentujemo, imajući u vidu da bi na taj način ugrozili, omeli ili otežali vođenje predistražnog postupka, ali u svakom slučaju budite uvereni da je OJT u Pirotu blagovremeno preduzelo sve mere i radnje iz naše nadležnosti, kao i da će javnost svakako biti obaveštena o svim relevantnim činjenicama koje će biti nesporno utvrđene, kada se za to steknu uslovi“,  navodi za „Blic“ rukovodilac OJT u Pirotu Marija Pešić.

BONUS VIDEO: Pucnjava na Karaburmi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar