Foto: Shutterstock

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je presudu Višeg suda i doneo rešenje da se odbije izručenje Kristijana Krstića (46) iz Niša, koga sa još 10 programera potražuju SAD, zbog optužbi da su počinili digitalnu prevaru tešku 70 miliona dolara.

Pred Apelacionim sudom se vodi još jedan postupak koji se odnosi na zahtev za izručenje svih 11 programera, pa se advokat Milan Petrović nada da i u tom postupku neće biti doneta odluka o izručenju, s obzirom na presudu iz Strazbura.

„Apelacioni sud je usvojio žalbu odbrane i preinačio odluku Višeg suda u Beogradu kojim je bilo odobreno izručenje Krstića. To je rešenje doneto u drugom postupku koje su SAD pokrenule radi ekstradicije Krstića, u predmetu država Njujork protiv Krstića. Ostaje još jedan predmet koji je u zastoju zbog odluke suda u Strazburu i preporuke da se zastane sa izručenjem naših sugrađana. Apelacioni sud je usvojio sve naše argumente u žalbi. Nadamo se da iz drugom predmetu naše države neće doneti odluku u izručenju naših građana, s obzirom na ovu presudu i činjenicu da se radi o istom krivičnim delima, kao i na stav suda u Strazburu“, rekao je Milan Petrović za Blic.

Prema optužnici, osumnjičeni se terete da su pomogli u stvaranju i plasiranju na tržište više od 20 lažnih platformi za investiranje, uključujući „Options Rider“, „Bancde Options“, „Start Options“, „Dragon Mining“, „BTC Mining Factor“ i „Triniti Mining“.

Iz matičnih baza u Kini, Srbiji i drugim zemljama, optuženi su navodno ciljali na investitore širom sveta, uključujući nekoliko na severu Teksasa, navodeći ih da „ulažu“ u binarne opcije i rudarstvo kripto valuta.

Na mreži su svoje platforme za binarne opcije fakturisali kao „svetskog lidera na tržištu binarnih opcija“, hvalili su se prosečnom isplatom od 80 odsto i obećali povraćaj novca od 20 odsto za svaku izgubljenu trgovinu.

U međuvremenu, na platformama za rudarstvo kriptovaluta tvrdili su da investitori mogu „da kupe bitkoine po polovini tržišne cene“ zbog non-stop rudarstva u objektima širom sveta.

Optuženi su izmislili profile, zajedno sa imenima i fotografijama, uglavnom ženskog pola, za svoje nepostojeće službenike i ljude koji predsedavaju investicijskim kompanijama. Kako se navodi u saopštenju Ambasade SAD, čak su i koristili lažna imena tokom video konferencijskih poziva kako bi ubedili potencijalne investitore da je kompanija legitimna.

Nakon što su uputili investitore da novac prebacuju preko međunarodnog bankovnog računa, optuženi su navodno obezbedili podatke za prijavu lažnog internet portala za ulaganja, koji je neprestano pokazivao pozitivan prinos na investicije.

Terete se da su izmišljali trgovačke aktivnosti, istoriju povlačenja i bankovne račune, iako u stvarnosti nije došlo do stvarne trgovine, a takozvani novac za ulaganje korišćen je za pokrivanje ličnih troškova okrivljenih, plaćanje provizija i unapređenje šeme.

Sveukupno, zavera je, kako se sumnja, prevarila investitore širom sveta za više od 70 miliona dolara.

Bonus video: Hapšenje Stefana Milojevića u Španiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar