Stanko Subotić Cane Foto:Nemanja Jovanović

Kompanija “ManolaManagement” LTD sa Britanskih devičanskih ostrva odlučila je da milionski vrednu Vilu Montenegro, naspram grand hotela "Sveti Stefan", prenese u vlasništvo biznismena Stanka Caneta Subotića, a da on zauzvrat plati poreski dug Opštini Budva od 79.979 eura.

To piše u sporazumu o prenosu prava svojine koje su ovlašćeni punomoćnici dve strane krajem avgusta 2020. zaključili pred notarom u Budvi.

U sporazumu u koji su “Vijesti“ imale uvid, navodi se da je tržišna vrednost ekskluzivne nekretnine, prema rešenju Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, 3.481.409 eura.

Na osnovu sporazuma, budvanski katastar dozvolio je Subotiću da se uknjiži na Vilu Montenegro, nekada prvi hotel u Crnoj Gori sa pet zvezdica.

Vila objedinjuje dve zgrade, jednu od 363 kvadrata (u osnovi 114 kvadrata) sa dvorištem od 212 kvadrata i drugu od 959 metara kvadratnih (u osnovi 494 kvadrata) sa dvorištem od 252 kvadrata.

Ugovorom su mu pripale i još četiri parcele koje su upisan kao voćnjak, od 269, 482, 436 i 277 kvadrata.

U rešenju budvanske područne jedinice Uprave za nekretnine stoji da je osnov sticanja svojine “pravni posao“.

Subotić se obavezao da izmiri porez na nepokretnost koji kompanija sa Britanskih devičanskih ostrva nije platila pet godina budvanskoj Upravi lokalnih javnih prihoda.

“Vijesti” su ranije objavile da je Subotić upravo toj kompaniji prodao Vilu Montenegro i zaradio 5,2 miliona eura.

Prodaja ofšor kompanije i ekspresno preknjižavanje usledilo je nakon što je Okružni sud u Beogradu u oktobru 2009. godine doneo rešenje da se Subotiću privremeno oduzme Vila Montenegro, do okončanja sudskog postupka koji se vodi protiv njega zbog organizovanog kriminala i šverca cigareta.

Ministarstvo finansija, na čijem čelu je tada bio Igor Lukšić, početkom januara 2010. godine vratilo je Vilu Montenegro Subotiću i poništilo odluku Okružnog suda u Beogradu zbog navodne prekršene procedure.

Upravo taj momenat ekspresno je iskoristio Subotić i 13. januara te godine zaključio aneks ugovora u Sudu na Cetinju, kojim prodaje parcelu od 746 kvadata na kojoj je izgrađena Vila Montenegro od 959 kvadrata za 2.616.000 eura.

Da je Subotić i tada bio u “odličnim odnosima” sa firmom “Manolamenagement” upućuje i to da je ta ofšor kompanija dve godine nakon što je zvanično postala vlasnik, pristala da na ime kreditnog zaduženja Subotića založi luksuznu Vilu Montenegro Prvoj banci, koju vodi premijerov brat Aco Đukanović.

Kuprodajnim ugovorom, “Manolamanagement” je pre kupovine Vile Montenegro nameravao da kupi kompletnu Subotićevu imovinu na Svetom Stefanu, ali je budvanski katastar, na čijem se čelu nalazila Mirjana Marović, odbila da ofšor kompaniju uknjiži kao vlasnika luksuzne nekretnine i dvorišta zbog, kako je navedeno, zabrane koju je stavio Okružni sud u Beogradu.

Ofšor kompanija ipak je tada odlučila da kupi zemljišni kompleks od oko 1.790 kvadrata sa drugim delom hotela u osnovi od 114 kvadrata, za 2,5 miliona eura.

Samo dva meseca kasnije, 13. januara 2010. godine, Subotić “prodaje” i parcelu od 746 kvadata na kojoj je izgrađena Vila Montenegro. On je tada izostavio mali komad zemlje od 464 kvadrata, koji se u katatstru vodi kao voćnjak i koji je godinama unazad bio uknjižen na njega.

Subotić je to zemljište krajem novembra 2004. kupio od staromeštana za 116.000 eura.

Interesantno je i to da ofšor kompanija nepoznatog vlasnika, sa adresom Trust Offices 197, RoadTown, Tortola, nakon kupovine Vile Montenegro i dalje ostaje u dobrim vezama sa Subotićem.

Početkom aprila 2012. Prva banka upisuje hipoteku od 120.000 eura na Vilu Montenegro, nakon što “Manolamanagement” pristaje da založi, kako se navodi, 5,2 miliona eura procenjen hotel na ime kredita koji je u martu iste godine firma “Tolmattraveltours”, čiji je vlasnik bio Subotić, uzela kod Đukanovićeve banke.

Vila je godinama unazad poslovala kao hotel i klijentela sa dubokim džepom mogla je uživati u luksuznim apartmanima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram