Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Igor Šljapić, student Elektrotehničkog fakulteta (ETF) i aktivista Združene akcije "Krov nad glavom", ponovo je osuđen na kaznu od 30 dana zatvora, nakon što mu je odlukom Prekršajnog apelacionog suda ukinuta prvobitna presuda kojom je bio oslobođen.

Autori: Tanja Milovanović/Nataša Latković

Šljapić je u utorak pušten iz Kazneno-popravnog zavoda u Padinskoj Skeli, gde je bio od subote uveče. Međutim, dan kasnije, 15. jula Prekršajni sud je predmet vratio na ponovni postupak.

Prekršajni sud je u ponovoljenom postupku ponovo osudio Šljapića na 30 dana zatvora zbog vređanja policijskog službenika.

„Doneta je nova presuda, sudija je postupajući po nalogu Prekršajnog apelacionog suda ponovio postupak i sproveo ga ponovo. Bez izvođenja nekih drugih dokaznih radnji i zakazivanja pretresa. Po meni bi bilo uputno da su zakazali, svakako je brzometno doneta presuda, na koju mi upravo pišemo žalbu. Presuda je bez primene čl. 308 i imamo rok za žalbu. Čula sam se sa Igorom i njegovim roditeljima, u šoku su“, kaže za portal Nova.rs Jasmina Belić, koja zastupa pomenutog studenta.

Foto:Nova.rs

U novoj presudi piše da počinjeni prekršaj ukazuje na veći stepen krivice učinioca, jer se u tri navrata oglušio o upozorenje policijskog službenika, ispoljivši drskost i bezobzirnost i jer je učestvovao na neprijavljenom javnom okupljanju na kojem je naneta velika materijalna šteta od 3.572.000 dinara samo Sekreterijatu za javni prevoz, a da je ostalim Sekreterijatima i preduzećima naneta šteta u iznosu većem od 40.000.000 dinara.

Pročitajte još:

„Malo je to neobično jer ne znam kako je Šljapić vređanjem policajca u civilu naneo materijalnu štetu. Čak je i nalog drugostepenog suda bio da se ispita da li je okrivljeni mogao da zna da vređa policajca, ako ga je uopšte i vređao. Pri čemu ne vidim nijedan dokaz da je vređao, a čak smo i na fotografijama na društvenim mrežama videli da je samo držao transparent“, dodala je Belićeva.

Podsetimo, student ETF Igor Šljapić uhapšen je u subotu uveče i po hitnom postupku osuđen na 30 dana zatvora, nakon što je mirno protestovao sa transparentom na kome je pisalo „Stop nasilju“. Prekršajni apelacioni sud ukinuo je 14. jula dve presude Prekršajnog suda u Beogradu protiv Vladimira Mentusa i Igora Šljapića, koji su bili osuđeni na po 30 dana zatvora.

Ipak, Šljapić je narednog dana ponovo osuđen na istu kaznu.

Pročitajte još:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare