Foto: Filip Krainčanic/Nova.rs; N1

Istragu o eksploziji na "Krušikovom" poligonu Begove vode u Zlatariću kod Valjeva vodi valjevsko Osnovno tužilaštvo. Po saznanjima "Blica", formirana je stručna komisija za veštačenje pod kojim okolnostima je došlo do detonacije u kojoj se smrtno nastradao inženjer "Krušika" Miroslav Jovanović (52).

Zdravstveno stanje povređenog radnika Milisava Pavlovića (56), koji se nalazi na lečenju na Vojno-medicinskoj akademiji, po poslednjim informacijama je stabilno i on, koji je u eksploziji zadobio opekotine i povrede pluća zbog vrelih gasova, nije životno ugrožen, prenosi Blic.

Do tragedije na poligonu valjevske vojne fabrike došlo je tokom redovnog opita povezivanja kapisle na bojevu glavu protivoklopne rakete „maljutka“, a u samom opitu, pored poginulog inženjera i povređenog poligonskog radnika, učestvovala su još dva radnika „Krušika“.

„Reč je bila o opitu probojnosti i unapređenja postojeće rakete, a takvih opita u poslednjih pet godina obavljeno je 300 na isti način i svaki od njih prošao je bez najmanjeg problema i incidenta, a „Krušikovi“ radnici, pogotovo poginuli inženjer, bili su maksimalno stručni i obučeni za te aktivnosti. Bojeva glava „maljutke“ se nalazila na betonskoj ploči poligona, a na nju se, kako predviđa procedura opita stavlja detonatorska kapisla kako bi se ispitali zadati parametric. Kapisla se, inače, uvek pali uz pomoć struje i ne postoji drugi način da se aktivira. Ono što je izvesno poznato, jeste da je Miroslav svojim kolegama, učesnicima opita, dao nalog da se uklone na bezbedno, kako bi ostao pored bojeve glave i na nju prikačio kapislu. Tada je došlo do eksplozije sa najtragičnijim ishodom – priča izvor blizak istrazi koja je pokrenuta.

Kako objašnjava, u trenutku detonacija dvojica radnika „Krušika“ su već bila u sigurnosnom bunkeru koji postoji kod mesta opita, ali je Pavlović zadobio povrede jer nije stigao da se skloni.

Jovanović, pak, u eksplozji je nastradao na licu mesta. Po rečima izvora, „ogroman“ broj okolnosti i faktora postoji zbog čega je moglo doći do eksplozije, zbog čega je i formirana stručna komisija, a na samom mestu nesreće, na poligonu Begove vode biće obavljena sva potrebna veštačenja. Istragu vodi Osnovno tužilaštvo u Valjevu a slučaj je trenutno, kako saznaje Blic, kvalifikovan kao teško krivično delo protiv opšte sigurnosti.

U razgovoru za „Blic“ vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da o samom uzroku nesreće na „Krušikovom“ poligonu ne može da priča, ali ističe da istraga pokaže kako i zašto je došlo do tragedije, „s obzirom na to da nesreće, na žalost, prate našu vojnu industriju“.

„Postoji sasvim jasna i precizna procedura kako se rade opiti. Na žalost, nekada je jako veliki pritisak da se ispune nekada jako kratki rokovi i da se pokaže rezultat, naročito kada su u pitanju nova ubojna sredstva i to kažem ne samo u kontekstu ove nesreće. Zato je jako važno da istraga bude temeljna, kako bi se u buduće izbegle neželjene posledice i za ljude i za tehniku u domaćoj vojnoj industriji“, kaže Radić.

Po rečima sagovornika, „maljutka“ koju su ispitivali poginuli inženjer „Krušika“ i njegove kolege, kod nas je modifikovana i trenutno se prave dve vrste ovog protivoklopnog projektila – sa kumulativnom bojevom i aeorosolnom glavom. Modifikacija koja je sprovedena u našoj vojnoj industriji tiče se produženja dometa ovog projektila na pet, umesto uobičajenih tri kilometra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar