Foto: D. Jović

Prihvatilište za pse Avenija MB kod Vrnjačke Banje dugogodišnji je klijent većeg broja opština u Srbiji. Iz Udruženja „Spaske“ iz Kraljeva kažu da Avenija ima potpisane ugovore sa preko četrdeset opština u Srbiji, ali, i da ne ispunjavaju zakonske norme, odnosno „ne poštuju Zakon o veterinarstvu“. To se odnosi pre svega na Program mera zdravstvene zaštite od pojave i širenja zaraznih bolesti.

Danijela Jović, predsednica ovog udruženja, ispričala je za Nova.rs da je pre nekoliko godina uspela da uđe u Avenijine prostorije, nakon što joj je jedna veterinarska inspektorka izašla u susret.

„U dvorištu je bilo desetak bokseva u kojima su bili prestravljeni psi. U zatvorenom delu ista situacija. U jednom boksu je ležao mrtav pas, a kada sam upitala veterinara šta je sa njim, kroz osmeh mi je rekao da spava“, tvrdi Danijela Jović i dodaje da se jedva suzdržala da ne napravi scenu.

Rekla je da takav strah u očima pasa nikada neće zaboraviti. Kaže da je pitala veterinara zašto pse izvode u klještima, na šta je odgovorio: „Pa šta, ništa im ne fali, to je humano“.

Foto: Nova.rs

Jović je rekla da se psi prevoze i po nekoliko stotina kilometara u limenoj prikolici u kojoj može biti najviše četiri psa. Kaže da Avenija prevozi po četrdeset pasa u takvoj prikolici.

„Mešaju se zdravi sa bolesnim, štenci, mužjaci sa ženkama u teranju. Većina pasa se pokolju u prikolici, uginu od toplotnog udara, uguše se. Određeni broj njih izbacuju uz put, po šumama, njivama, gladne, istraumirane, bolesne. Oni koji prežive da stignu do Novog Sela, budu ubačeni u kaveze po nekoliko njih, i to bez odvajanja mužjaka od ženki. Ako prežive par dana tamo, budu kasnije izbačeni opet po selima i šumama“, priča Danijela Jović iz Udruženja „Spaske“ iz Kraljeva za Nova.rs o traumatičnim sazanjima koje ima o ovom azilu kod Vrnjačke Banje.

Foto: Nova.rs

Ovu tvrdnju potkrepljuju informacijama da su pronalazili pse iz Velike Plane koji su čipovani u Aveniji i izbačeni u Kraljevu. Avenija MB postoji od 2013. godine. Potpisuju ništavne ugovore o javnim nabavkama vrednim desetine miliona evra, a onda su se preregistrovali u januaru 2021. godine u Agrotest zoohigijena DOO.

„To je urađeno kako bi nastavili da sklapaju ugovore sa još lokalnih samouprava, a posebno sa opštinama koje su prekinule saradnju sa njima zbog pritiska udruženja“, ispričala je Danijela Jović.

Nenad Stevanović, vlasnik Avenije MB odbacio je sve optužbe koje im se stavljaju na teret. Kaže da svaki pas koji dođe u njihovo prihvatilište, dobija kompletan tretman, trijažu, sterilizaciju, vakcinu protiv besnila, mikročipovanje i ubacivanje u sistem.

„Najviše 16 pasa možemo da transportujemo. Imamo prikolicu koja je atestirana i jedina koja može da se kupi u Srbiji. Ne možemo da učestvujemo na tenderu ako nemamo adekvatnu opremu za hvatanje i transport pasa. Imamo obučene ljude i svi imaju sertifikate. I onda dođe neka nevladina organizacija i kaže da to što mi radimo nije u redu. Na osnovu čega“, kaže Stevanović.

Foto: Nova.rs

Stevanović kaže da Avenija MB ima ugovore sa najviše tridesetak opština u Srbiji, da je reč o manjim lokalnim samoupravama i da se ugovori koje imaju sa njima, na godišnjem nivou kreću oko milion dinara.

„Naša obaveza je da se u roku od 24 sata odazovemo na zahtev i izađemo na teren. Sa nama je obavezno komunalni inspektor koji je nadležan i naša ekipa ide sa njima u hvatanje pasa. Nakon toga ih dovodimo kod nas gde dobijaju tretman“, priča Stevanović, dodajući da od 15 dana pa do mesec, psi ostaju o ovom prihvatilištu.

Čipovani psi se kako kaže vlasnik Avenije vraćaju vlasnicima, a oni koji nemaju obeležje a kažu da su vlasnici psa, moraju da dostave neku sliku kao dokaz.

„Ako se niko ne javi od vlasnika, najavimo opštinama da vraćamo pse na lokacije na kojima smo ih pronašli. I napravimo zapisnik u koji ulazi broj čipa“, rekao je Stevanović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare