Juče oko 17 časova leskovačku fabriku boja i lakova "Nevena Color" zahvatio je stravičan požar. Vatrogasci iz celog Jablaničkog okruga upeli su da ga lokalizuju posle nekoliko sati borbe. U požaru je izgorela najmanje polovina pogona i magacina, a trojica vatrogasaca zbrinuti su u Urgentnom centru zbog trovanja dimom i njihovo stanje je stabilno.

Veliki požar zahvatio je juče posle podne fabriku boja i lakova „Nevena Color“ u Leskovcu pošto su se zapalile sirovine u magacinu. Vatra je buknula u objektu u ulici Đorđa Stamenkovića, a požar je prijavljen oko 16.55 sati.

View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Prema pisanju lokalnih medija, najpre se čula eksplozija, a zatim je počeo da kulja gust crni dim.

Kako je izveštavao dopisnik Novosti, zbog visoke temperature koja se razvijala na licu mesta, uslovi za rad pripadnika Vatrogasno spasilačkih jedinica bili su teški. Oni su se dugo borili na lokalizaciji požara.

„Prema poslednjim informacijama niko od radnika nije povređen, a u Urgentni centar su dovezena još dva vatrogasca koji su se nagutala dima“, rekao je za FoNet direktor opšte bolnice dr Nebojša Dimitrijević.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema nezvaničnim saznanjima, radnici druge smene u fabrici „Jura“, čiji se pogoni nalaze nedaleko od „Nevene““, zatražili su od pretpostavljenih da ih preventivno i iz predostrožnosti zbog gustog dima i isparenja sa požarišta, puste kući, ali im to nije omogućeno.

Sva raspoloživa vatrogasna vozila i ljudstvo sektora za vanredne situacije u Leskovcu su na terenu.

Uzrok požara još uvek nije poznat, a šef odeljenja za opšte poslove Grada Leskovca Milan Popović kazao je da je vatra prvo zahvatila magacin sirovina, u kojem se nalazi aktivna smola, a kasnije se proširio i magacin gotovih proizvoda.

Popović u čijoj je ingerenciji i sektor Civilne zaštite, kaže za RTS da na gašenju požara pomažu vatrogasne ekipe iz različitih delova Jablaničkog okruga.

„Pomažu i komunalna preduzeća Leskovca sa svojim cisternama i dobrovoljno društvo vatrogasaca. Ulažemo napore da se požar lokalizuje. Prema nezvaničnim informacijama, u magacinu sirovina je došlo do požara“, kaže Popović.

PROČITAJTE JOŠ:

Požarom su zahvaćena tri magacina površine oko 4.000 metara kvadratnih, a oko 21 čas vatrogasci-spasioci su sprečili širenje požara na susedne objekte, proizvodne pogone i magacine, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Požar je zaokružen sa svih strana, a na njegovom gašenju je do sada angažovano 54 vatrogasca-spasioca sa 20 vozila iz VSJ Leskovca, Vlasotinca, Lebana, Niša, Vranja, Jagodine, Prokuplja, Kragujevca i Pančeva, kao i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Leskovac“, navodi se u saopštenju MUP-a.

„Tokom današnje intervencije tri vatrogasca-spasioca su dehidrirala, a nakon ukazane medicinske pomoći od strane Doma zdravlja u ovom gradu, oni se dobro osećaju“, dodao je MUP.

Logističku podršku pripadnicima Sektora za vanredne situacije MUP sve vreme pružaju i gradske službe Grada Leskovca i opštine Vlasotince, sa svojim komunalnim javnim preduzećima.

Leskovac požar Foto:FoNet/Ljiljana Stojanović

Sve vreme Gradski zavod za javno zdravlje prati situaciju i vrši merenja kvaliteta vazduha periodično u intervalima od 2 do 3 sata, naveo je MUP.

Na terenu je 60 vatrogasaca, sa desetak vozila iz Leskovca, Niša, Vranja. Građani na društvenim mrežama postavljaju snimke gustog dima koji se vidi iz celog grada.

Inače, u leskovačkoj fabrici požar je izbio i u julu 2012. godine, kada se zapalila komora centralne klime. Tada nije bilo povređenih.

Požar u ovoj fabrici izbio je i u novembru 2006, kada je jedan od pogona fabrike u potpunosti izgoreo, podseća RTS.

BONUS VIDEO: Novinar iz Leskovca za N1: Ljudi zabrinuti da li je dim štetan, stručnjaci savetuju – zatvorite prozore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare