Dijana Hrkalović, fenomen Hrkalović, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

Optužnica protiv nekadašnje državne sekretarke Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Dijane Hrkalović, bivšeg načelnika PU Novi Sad Milorada Šušnjića i inspektora Dejana Milenkovića Bagzija, još jednom je ukazala na spregu kriminala i bezbednosnih službi u Srbiji, a koja je tokom proteklih godina postala neraskidiva.

Mnogobrojna hapšenja u redovima policije proteklih godina ponovo su pokrenula pitanje povezanosti visokih funkcionera MUP sa ljudima iz krimogene sredine. Optužnica protiv nekadašnje državne sekretarke MUP Dijana Hrkalović nesumnjivo je pokazala kako aktivni policajci zapravo rade u korist kriminalaca.

Naime, optužnim predlogom do detalja je objašnjeno kako su pomenuti visoki funkcioneri policije nastojali da uspore dostavljanje analiza telefona uhapšenog vođe navijača Veljka Belivuka, ali i kako je vršena opservacija kriminalca Darka Eleza, koja je zapravo imala za cilj da ga zaštiti.

Navodi se da su naređenja o nedostavljanju izveštaja Belivukovih telefona došla odozgo, tačnije od bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića i njegove desne ruke Hrkalović. Sa druge strane, tužilaštvo, a prema rečima svedoka-policajaca, tvrdi da se osuđivani kriminalac Elez viđao sa bivšim prvim čovekom novosadske policije Šušnjićem, te da je posedovao MUP-ove tetra uređaje, pomoću kojih je znao kada su blokirani izlazi i ulazi u taj grad.

Milorad Šušnjić i Darko Elez, Foto: Arhiva/Printscreen/YouTube

Ipak, sponu između kriminala i policije možda najbolje ilustruje službeni rokovnik Dejana Milenkovića, bivšeg načelnika Službe za specijalne istražne metode (SSIM). Detaljnim pregledom Milenkovićevih beleški primećeno je da je na listu broj 18, ispisan tekst: „Sale Mutavi (uokvireno) tražio kontakt sa Branom Mićunovićem“, i tekst: „Sale Mutavi – državni projekat“, sa najbližim datumom upisa 3. okrobar 2016. godine.

Pročitajte još:

Reč je o Aleksandru Stankoviću, zvanom Sale Mutavi, koji je pre nekoliko godina ubijen nedaleko od Centralnog zatvora u Beogradu. Stanković je bio vođa Partizanove navijačke frakcije „Janjičari“, preteče grupe „Principi“, koju je do hapšenja vodio Belivuk.

Proteklih godina u više navrata je ukazivano na Stankovićevu vezu s vrhom države, a spekulisalo se i da je bio blizak sa Hrkalović.

Istraživački mediji pisali su da je Stanković vršio teror sa svojom grupom godinama, ali za to nikada nije odgovarao. Navodilo se i da njegovo postavljanje na južnu tribinu imalo za cilj da spreči negativno skandiranje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Aleksandar Stanković FOTO: SCREENSHOT

Interesantno je i da je kazna zatvora na koju je bio osuđen odlagana je čak 12 puta.

Sa druge strane, vezu države i kriminala, nakon njegovog ubistva, preuzeo je na sebe njegov najbliži saradnik Belivuk. U medijima se u više navrata govorilo o uslugama koje su navijači radili za državu poput razbijanja različitih demonstracija građana, bakljade tokom vanrednog stanja, pa i obezbeđivanje inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića 2017. godine.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Grupa Veljka Belivuka je pala februara prošle godine i tereti se za najteža krivična dela, među kojima su i ubistva. Iako je jasno da delovanje pomenute grupe duži niz godina nije moglo da funkcioniše bez podrške visokih funcionera u politici i policiji, u optužnici nema nijednog policajca.

Vulin s osuđivanim kriminalcem

Podsetimo, prošle godine u medijima se pojavila fotografija nasmejanog ministra policije Aleksandra Vulina sa jednim od vođa navijača FK „Rad“ Vladimirom Kovačevićem Kovačom, višestruko osuđivanim, između ostalog i zbog posedovanja automatskog oružja.

BONUS video: Uspod i pad Dijane Hrkalović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar