Foto:Shutterstock

Hapšenje pedofila povratnika postalo je sve češće u Srbiji, a zbog toga se u javnosti u više navrata polemisalo o uvođenju hemijske kastracije, kao jednom od načina da se reši pomenuti problem. U našoj zemlji trenutno su registrovana 473 pedofila.

Građani na društvenim mrežama mahom su za to da se i u našoj zemlji uvede pomenuta terapija, a naš portal otkriva šta je neophodno da se promeni da bi do toga došlo.

U slučaju uvođenje hemijske kastracije, neophodno bi bilo da se izmeni Krivični zakonik Srbije. Ipak, ono što je izvesno jeste da u proteklih nekoliko godina Radna grupa za izmene Krivičnog zakonika, koja je u sklopu Ministarstva pravde, nije primila ovakvu inicijativu, te stoga nije došlo do razmatranja.

Pročitajte još:

Pravnik i advokat Denis Bećirić za Nova.rs ističe da je reč o poprilično kompleksnoj proceduri, koja je, po svemu sudeći, nepoznata i samom pravnom sistemu.

„U slučaju razmatranja uvođenje hemijske kastracije, bilo bi neophodno da se osnuju komisije stručnjaka za razne oblasti, koje bi o tome polemisale i raspravljale. Nakon toga bi o eventualnom uvođenju hemijske kastracije u Srbiji morala da odlučuje Skupština“, objasnio je Bećirić.

Foto: Profimedia.rs

Prema anketi koju je nedavno naš portal objavio, većina građana je za uvođenje hemijske kastracije u naš zakon. Ipak, Bećirić ističe da nije siguran koliko će to imati efekta.

„Građani svakako mogu da pokrenu peticije, ali koliko bi to imalo uticaja nisam siguran, jer je tema veoma opipljiva i nepoznata, ne samo javnosti, već i samom sistemu“, rekao je Bećirić.

Bećirić dodaje i da bi kod nas mogao da bude problematičan Ustav, ukoliko pedofili ne bi bili saglasni sa tim da se podvrgnu pomenutom tretmanu.

Inače, kako je za naš portal rečeno iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, u registaru pedofila u Srbiji trenutno se nalazi 473 lica.

Pročitajte još:

Pomenuti registar donet je u septembru 2015. godine, a imena upisnika zasad nisu poznata javnosti. Građani su u više navrata isticali da bi registar trebalo da bude javan.

Podsetimo, hemijska kastracija, ili antilibidinalni tretman, je proces koji uključuje korišćenje lekova koji potiskuju seksualni nagon kod ljudi. Uglavnom je to tretman sa kojim zločinac mora da bude saglasan.

Ova vrsta kazne je priznata u velikom broju zemalja, jer je primetan značajan pad povratnika.

BONUS video: Hapšenje pedofila

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare