Zaplena kokaina ilustracija Foto:EPA-EFE/Fernando Villar

U izveštaju Europola o švercu i prodaji kokaina pominju se i neka daleka i egzotična mesta, na drugom kraju planete, ali koja su poznata u srpskoj i crnogorskoj javnosti. To je Gvajakil u Ekvadoru, luka odakle se izvozi najviše kokaina na svetu, a pomenuta zemlja srpskoj javnosti poznata je i preko pokojnog Milana Milovca, zvanog Cigla, koji je tamo ubijen.

Za njegovo ubistvo sumnjiči se Darko Šarić, koji je nedavno uhapšen posle kratkog boravka u kućnom pritvoru i vraćen u pravi zatvor, iza rešetaka. Milovac se njemu navodno zamerio jer je otkazao poslušnost i počeo da radi na svoju ruku, a bio je zadužen upravo za kontakt sa proizvođačima kokaina i njegov transport za Evropu.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Darku Šariću se još sudi za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amrike u Evropu i za pranje novca, iako je od oba krivična dela za koje je optužen prošlo više od 13 godina. Upravo je on bio među prvima koji je uspeo da spoji veleprodaju i maloprodaju i uvede balkanske kriminalce na velika vrata u šverc kokaina.

Iako je 2020. godina bila rekordna po zapleni kokaina u Evropi, više od 214 tona ove droge, to nije omelo tržište niti dovelo do smanjenja količine droge na ulicama. U ovoj godini, do sada, zaplenjeno je čak 240 tona ove droge, najviše u Belgiji i Holandiji, gde se nalaze i najveće evropske luke – Roterdam i Antverpen. Zbog toga se organizovani krminal seli u druge, takoreći, sigurnije tačke tranzita.

Foto:MUP Kraljevo

„Kada god organizovani kriminal bude pritisnut na jednom mestu, on pronađe sekundarne lokacije“, objasnila je Katarina de Bol, izvršna direktorka Europola.

U poslednjih nekoliko godina balkanski narko-karteli sve više kokaina švercuju preko domaćih luka, u Albaniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, što je primećeno i u Europolu. Dok su ranije zaplene ove vrste droge bile simbolične, sada su u pitanju veće i značajnije količine.

Tako je velika količina zaplenjena u albanskoj luci Drač, kao i u crnogorskoj Bar. Velika količina zaplenjena je i u hrvatskoj luci Ploče.

Pročitajte još:

Zapadni Balkan je tako postao, ne samo mesto odakle potiču kriminalne organizacije koje su najveći snabdevači Evrope kokainom, nego i područje kroz koje ta droga ulazi u Evropu. Korupcija sa jedne, ali i prenje sa druge strane, sredstva su kojim narko-karteli ubeđuju lučke vlasti, ali i carinike i policajce, da zatvore oči.

Europol je upozorio i na novi trend, koji ukazuje na tesnu saradnju južnoameričkih kartela sa evropskim kriminalcima, što i jednima i drugima donosi još veći profit. Jedan od načina za šverc kokaina je mešanje njegove baze sa plastikom ili ugljem.

To mnogo otežava pronalaženje droge, ali zahteva poseban hemijski proces kako bi se droga izdvojila i poslala na tržiđte. Zbog toga su u Evropu došli hemičari iz Kolumbije, koji su upućeni u taj proces, kako bi pomogli evropskim kriminalcima.

Kokain, droga
Foto: Shutterstock

Da odavno postoje veze između balkanskih i južnoameričkih kartela Europol je mogao da sazna čitajući crnogorske i srpske medije. Pre dve godine su tako u Nikšiću uhapšena dva Kolumbijca koji je trebalo da za račun škaljarskog klana ubiju nekoliko pripadnika kavačkog klana. U pitanju su bili „sikariosi“ – plaćene ubice kartela, ali to nije bio jedini primer saradnje Balkanaca i Južnoamerikanaca.

Kada je u Atini 2017. zaplenjeno 135 kilograma kokaina i uhapšen srpski državljanin Martin Matijašević, osim droge i novca, pronađen je i automobil koji je služio za transport narkotika. Ispostavilo se da je vozilo prepravljeno i da je imalo poseban bunker, ali ono što je posebno zabrinulo sve evropske policije je da je vozilo prepravljeno na način koji je karakterističan za Meksiko i tamošnje kartele.

Zaplena kokaina u kolumbijskoj luci Foto:Policía Nacional de Colombia

Španska obalska straža i policija presreli su 2019. godinu jahtu koja je iz Latinske Amerike plovila za Evropu. Na brodu je pronađeno oko 800 kilograma najčistijeg kokaina, a uhapšena su 3 člana posade: Srbin, Rus i Meksikanac.

Ono što je bilo posebno zanimljivo je što je deo tovara, kokainske „cigle“ čistoće od 98 odsto, bile brendirane likom Gavrila Principa, što je možda i najočigledniji dokaz saradnje proizvođača kokaina iz Južne Amerike i distributera droge sa Balkana.

BONUS VIDEO: Kuća Darka Šarića na Dedinju jutro nakon hapšenja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram