Za Daria Đorđevića zvanog Dekster, visokopozicioniranog člana "kavačkog klana", šira javnost čula je kada je objavljen zvanični spisak sa imenima mladića koje je na najmonstruozniji način ubio klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Njegovo ime mesecima je policija navodila uz imena još nekolicine nestalih mladića, za koje se verovalo da ih je ubio Belivukov klan, da bi posle više od dve godine, zahvaljujući opsežnoj istrazi Tužilaštva za organizovani krminal, javnost saznala da je Đorđević ne samo živ, već i da je zajedno sa Nikolom Vušovićem i Urošem Piperskim formirao, kako se sumnja kriminalnu grupu "vračarci" koja je osumnjičena za najteža krivična dela, među kojima je navodno i planiranje napada na najviše državne funkcionere.

Nestanak Daria Đorđevića prijavljen je mnogo ranije nego što je objavljen zvaničan spisak nestalih mladića, a ispostaviće se da je to bio samo plan za dalje vršenje krivičnih dela za Radoja Zvicera i kavačkog klana. Đorđević je sa lažnim dokumentima napustio Srbiju, a po svemu sudeći bila je to odlična maska za njegov „posao“ u Austriji sve do 6. juna kada je uhapšen u Beču. Tom prilikom, kod njega je zaplenjeno 10 kilograma heroina, a austrijski zvaničnici, koji su učestvovali uvelikoj akciji hapšenja u saradnji sa američkim FBI, nakon hapšenja naveli su da se Dekster, između ostalog, sumnjiči i da je oteo svog saradnika i brutalno ga mučio u podrumu u tom gradu zbog duga od 2.000 evra.

„Za njim Srbija već traga zbog sumnje da je učestvovao u tri ubistva. On je jedan od vođa kriminalne grupe. Kada je uhapšen, zaplenjeno je 9,45 kilograma heroina, 5,23 kilograma kokaina, 0,553 grama marihuane, 106,376 evra, ali i tri falsifikovana pasoša i tri pištolja. Njegovim pritvaranjem rešena je otmica muškarca iz Srbije koji je radio za grupu, ali im je ostao dužan 2.000 evra“, izjavio je pre pet meseci Franc Ruf, generalni direktor za javnu bezbednost Austrije.

Snimak hapsenja Deksterove grupe, Deksterova grupa
Hapšenje Deksterove grupe Foto:MUP Srbije

On je potvrdio da je praktično deo grupe u toj državi, kojim je rukovodio Đorđević, funkcionisao na isti način kao Belivukova grupa, koja je uhapšena u februaru. Austrijski zvaničnik potvrdio je da su, kao i beogradske „kolege“, maltretiranje i sakaćenje žrtava snimali telefonom i snimke i slike razmenjivali sa drugim članovima grupe.

„Zadobio je teške telesne povrede, a dok su ga tukli i mučili, sve su snimali. Na snimcima se čuje kako žrtva cvili i moli za pomoć“, rekao je Ruf.

Snimak hapsenja Deksterove grupe, Deksterova grupa
Hapšenje Deksterove grupe Foto:MUP Srbije

Krimi-karijeru započeo na tribini

Svoju kriminogenu karijeru Dekster je počeo kao navijač, a svoja prva veća krivična dela započinje 2008. godine kada su u tuči u Kaluđerici smrtno stradali Vladimir Dosković i Dalibor Milenković, dok su dve osobe teško povređene. Među uhapšenim i osumnjičenim za teško ubistvo u navijačkoj tuči bio je upravo i Đorđević.

Početkom novembra, Đorđeviću je pred sudom u Beču započeto suđenje za još jedno krivično delo, odnosno prema optužnici, Dekster je sa šest drugih članova klana, u jednoj bečkoj garaži 28. decembra 2019. godine drugoj narko bandi, uz primenu sile, oteo 13 kilograma kokaina i 106.000 evra.

Optužnica se oslanja na dešifrovane čet poruke preko aplikacije „Skaj“ i svedoke koji negiraju krivično delo koje je navodno počinjeno nad njima.

„Sve je bilo savršeno pripremljeno“, preneo je pripadnik Savezne kriminalističke službe sudu.

Državni tužilac je izneo da je policija ušla u trag Deksteru i njegovoj kriminalnoj grupi pošto su komunicirali preko aplikacije „Skaj“, navodno bezbedne od prisluškivanja, čije dešifrovanje je, međutim, pomoglo policiji širom sveta da zatvori brojne kriminalce.

Snimak hapsenja Deksterove grupe, Deksterova grupa
Hapšenje Deksterove grupe Foto:MUP Srbije

Prema podacima Savezne kriminalističke službe Austrije Deksterovu kriminalnu organizaciju samo u Beču činilo je 200 osoba, te ga tako terete za preprodaju više stotina kilograma narkotika u Beču.

Počinjena krivična dela ta grupa je, navodno, redovno dokumentovala i fotografijama koje je postavljala na četu. U vezi krivičnog dela za koje je podignuta optužnica postoje i audio snimci, pošto je Dekster više voleo da snima glasovne poruke umesto da piše.

Na pominjanje zatvorske kazne u Srbiji od 11 godina zbog ubistva, koju je izdržao, Dekster je kazao da je „nečuveno“ za šta je tada morao u zatvor. Posle toga se više nije izjašnjavao pred sudom.

Sledeće ročište u ovom slučaju zakazano je za 9. decembar.

Pročitajte još:

Načelnik UKP ga pominjao kao nestalog

Bogdan Pušić, načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) prilikom čitanja imena nestalih osoba u jednoj emisiji na televiziji, nakon pada klana Belivuka i Miljkovića, naveo je Deksterovo ime, koji je u „višu“ ligu kriminalnog miljea ušao upravo zahvaljujući Belivuku, sa kojim je bio dobar prijatelj i odani saradnik. Funkcioneri policije saopštili su da istraga o otkrivanju sudbina nestalih mladića još uvek traje.

Zasad nije poznato do kojih su tačno saznanja istražni organi u međuvremenu došli, pa je tako uhapšeni Dekster najpre označen žrtvom, a sada najbližim saradnikom, koji se dovodi u vezu sa izvršenjem najtežih krivičnih dela. Ipak, ne isključuje se mogućnost ni da su visoki funkcioneri policije, zarad skupljanja političkih poena, u javnost iznosili operativna saznanja o delovanju pomenute grupe, a da ona, u najmanju ruku, nisu bila proverena.

VIDEO: Hapšenje Deksterove grupe