Foto:Shuttestock/lordzg

U Baškoj Vodi brutalno je pretučen 30-godišnji Saša Vukojević, državljanin Republike Austrije, ali i Srbin i pravoslavac, što je za ovu priču, nažalost, bilo ključno. Napadnut je oko 19 sati napadnut s leđa dok je supruzi i njihovim ćerkama iz fast fuda nosio jelo. Nakon što su ga tri napadača oborila udarcem u potiljak usledilo je šutiranje.

Saša ne zna povod ovih batina, jer kako kaže, napadači nisu ništa pičali dok su ga tukli. Njegova supruga, Manuela, Hrvatica iz Čovića pored Otočica, misli da su povod bile njegove tetovaže.

Na listu desne noge ima tetoviran pravoslavni krst, na levom ramenu tetovaže Verdera iz Bremena i Crvene Zvezde iz Beograda. Na desnoj ruci ima svoje ime napisano ćirilicom, a oko vrata je nosio pravoslavni krst. Sa suprugom Manuelom živi u austrijskom gradiću nedaleko od Linca. Pre pet dana stigli su na letovanje, ali su ga juče zbog ovog nemilog događaja naprasno prekinuli, a već danas se vraćaju u Austriju.

„Rodom sam iz Srpca kraj Nove Gradiške, ali smo se u Austriju odselili 1992. godine, kada sam ja imao dve godine. Manuela je dolazila u posetu kod oca koji je ovde radio. Nikakve međunacionalne razlike nama nisu bile bitne da se zavolimo i oženimo i nikada ja svih ovih godina nisam imao problema, a letovali smo u Vodicama, na Viru, na Braču, ma svuda“, priča nam šokirani Saša u Manuelinoj kući u Čovićima, koji je Hrvatsku smatrao drugom domovinom.

Foto:Denis LOVROVIC / AFP / Profimedia

„Bili smo na plaži i oko sedam sati smo krenuli da potražimo mesto na kojem bismo mogli nešto da pojedemo. Našli smo taj fast fud. Saša je ostao da čeka hranu, a ja sam se s devojčicama vratila na plažu da ne čekamo tamo svi“, priča Manuela, koja se tamo družila s ljudima koji letuju u istoj apartmanskoj zgradi. Jedan od tih ljudi joj je rekao da je Saša napadnut, pojurila je prema mestu događaja i zatekla muža kako sedi na kamenu pored puta, krvavog lica, sa usnom koja je visila.

„Uzeo sam tu hranu i krenuo prema plaži.“

Na pola puta me neko udario u potiljak. Kako sam padao tako sam dobio nogom u lice. Kad sam pao, udarali su sa svih strana, ja sam stavio ruke na lice da se zaštitim i skupio se. Nakon toga su počeli da beže. Ja sam video samo jednog, imao je crnu majicu i šorc. U policiji su mi rekli da su bila trojica, jer su ih toliko videli na nadzornim kamerama menjačnice koja je sve snimila“, kaže Saša, dodajući da niko od njih nije progovorio ni reč, već su samo udarali i onda pobegli.

Na usnama je dobio osam šavova, ima tri rasklimana zuba i modrice po celom telu. On i supruga uvereni su da su simboli koje ima na telu razlog napada.

„To mi je rekao policajac, kaže da moj slučaj nije prvi. Svemu je povod neki snimak koji se deli po društvenim mrežama na kojoj neko s obeležjima Crvene zvezde mokri po spomeniku poginulim braniteljima u Herceg Bosni, pa onda ti huligani napadaju sve koji imaju takve simbole. Ja ne znam koji bi bio drugi razlog“, priča Saša.

Ima 135 kilograma i visok je 196 cm, kaže da bi se branio, ali nije imao šanse kada je napadnut s leđa. Ipak, drago mu je što to nisu učinili pred suprugom i ćerkama, naročito starijoj, trogodišnjoj devojčici koja bi, uveren je, imala traume.

„Da su išta rekli, ali ni reči, možda su me pratili, ali mi nigde nismo ni izlazili, čak ni na ručak zbog korone, bili smo samo na plaži s decom. Policija misli da je sve zbog krsta i te zvezde, tako mi kažu“, kaže Saša. Manuela je posebno razočarana „dočekom“ koji su im priuštili u Hrvatskoj, a boji se da bi sve moglo da se završi remećenjem javnog reda i mira, a ne zločinom iz mržnje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare