Ilustracija; Foto: N1

Goranu Vasiljeviću iz sela Sevce u opštini Štrpce, koji se juče ujutru uputio ka Leskovcu na zakazani lekarski pregled preko prelaza Breznica, ulazak u centralnu Srbiju nije bio dozvoljen duže od 12 sati, potvrdio je za KoSSev sam Vasiljević u više telefonskih razgovora. Ipak, neposredno pred objavljivanje ove vesti, Vasiljević, koji se, prema svedočenju, nalazi u pratnji sina i dvojice rođaka, dobio je zeleno svetlo tako što je upućen na drugi prelaz – Končulj, pa je pošao ka Leskovcu.

„Malo su nas i sada zadržali, ali su nas uputili na drugi prelaz. To je Končulj. Hvala Bogu, prešli smo i idemo sada ka Leskovcu“, potvrdio je sinoć Vasiljević za portal KoSSev u telefonskom razgovoru.

Vasiljević je za KoSSev prethodno objasno da je njemu, njegovom sinu i dvojici rođaka juče ujutru oko 10 časova na prelazu Breznica u opštini Bujanovac srpska policija navodno zabranila da nastave put, kako on tvrdi, bez ikakvog razloga.

„Ne daju mi da prođem. Zadržan sam bez ikakvog obrazloženja, bez ikakvog papira. Jednostavno, meni je zabranjeno da uđem u Srbiju“, objasnio je tada.

Iako tvrdi da nije politički aktivan, a da je nezaposlen, Vasiljević za portal KoSSev govori da sumnja da je navodno zadržan iz političkih razloga. Razlog za sumnju dobio je na osnovu prirode pitanja sa kojima su ga, kako tvrdi, ispitivali policijski službenici, među njima, kaže i ostalih jedinica.

„Svrha priče i njihovog izgovora za zadržavanje je zato što ne podržavam lokalnu vlast u opštini Štrpce, tačnije Srpsku listu, što je moje pravo“, kaže on dodajući i da je „legalan, čist čovek, bez i jedne kazne i poternice“.

KoSSev je u međuvremenu zahtev za potvrdu ove vesti uputio BIA-i, ali do objavljivanja vesti odgovor nije stigao.

Takođe, pre objavljivanja vesti, sa portala KoSSev su se obratili i Kancelariji za KiM. Zamolili su da sačekaju kako bi pribavili potrebne informacije i proverili tačnost vesti, odnosno, navodnog događaja.

Na tvrdnje o zabrani ulaska u centralnu Srbiju Goranu Vasiljeviću reagovala je i srpska političarka sa KiM Rada Trajković postavljajući pitanje zašto je ovom srpskom državljaninu iz Štrpca zabranjen ulaz.

Prema njenim rečima, Vasiljević je opozicioni aktivista suprotstavljen Srpskoj listi, zbog čega je i fizički napadan.

Trajković postavlja pitanje da li je to razlog za njegovu neustavnu diskriminaciju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar