Veselin Milić Foto: A.K./ATAImages

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je danas da inspekcijski nadzor u slučaju načelnika Policijske uprave Beograd Veselina Milića, koji je na konferenciji za novinare nakon masovnog ubistva 3. maja 2023. godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" prikazao spisak potencijalnih žrtava, još uvek u toku i da nije okončan.

Poverenik je na taj način odbacio jučerašnje pisanje medija da je utvrđeno da Milić nije prekršio Ustav i zakone prikazivanje tog spiska, već da su to učinili mediji koji su to preneli.

U zapisniku o terenskom inspekcijskom nadzoru obavljenom u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) u junu 2023. godine, na koji se pozivaju mediji, kako je dodao Poverenik, konstatovano je tada nadzorom utvrđeno stanje, ali pošto je tada bio pokrenut postupak unutrašnje kontrole MUP-a u tom slučaju, odlučeno je da se nadzor nastavi do pribavljanja rezultata te kontrole.

„Po obavljenom navedenom terenskom inspekcijskom nadzoru Poverenik se u više navrata pisanim putem obraćao Ministarstvu unutrašnjih poslova sa zahtevom da ga Ministarstvo obavesti da li je postupak unutrašnje kontrole završen i, ukoliko jeste, da se izveštaj o tom postupku dostavi Povereniku, što do dana objavljivanja ovog saopštenja nije učinjeno“, dodaje se u saopštenju.

Dodao je da sve to znači da zapisnik o nadzoru, koji se pojavio u medijima, još uvek nije u konačnom obliku jer Poverenik u ovom trenutku ne raspolaže činjenicama utvrđenim u postupku unutrašnje kontrole, zbog čega je uputio apel svima, posebno medijima, da ne objavljuju podatke iz verzije zapisnika koja još uvek nije konačna i zbog toga nije objavljena.

„Objavljivanje delova nedovršenog zapisnika u vezi sa nezavršenim nadzorom koji je u toku samo može dovesti do stvaranja zablude i pogrešnih zaključaka u javnosti. Kada bude okončan postupak nadzora i sačinjen konačan tekst zapisnika, Poverenik će o svemu blagovremeno obavestiti javnost“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: Cvejić: Roditelji ubijene dece iz „Ribnikara“ ogorčeni što je Milić dobio orden

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar