Milorad Pušica Foto:printscreen/twitter

Godinama vlast pokušava da ubedi javnost da je ugovorena samo jedna, a postoje dokazi za najmanje dve isporuke mina iz Кrušika, koje su završile na ukrajinskom ratištu. Sporni izvoz ugovarao i naprednjak Miodrag Pušica, a Кrušik je posetio i ukrajinski državljanin, predstavnik kiparske firme, čiji je vlasnik sin ukrajinskog generala, koji je Hrvatskoj prodavao oružje dok je bila pod embargom.

Novi dokumenti iz 2018, izvozna dozvola za 23.500 mina iz Кrušika i tranzitna dozvola za njihov transport kroz Mađarsku, do kojih je NIN u međuvremenu došao, nesumnjivo potvrđuju da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije govorio istinu kada je u jesen 2019. tvrdio da je samo jedna pošiljka mina iz valjevske fabrike završila u Ukrajini.

NIN je već otkrio da se na video-snimku Bitka za Кijev Mosčun, koji je na zvanični Jutjub kanal Televizije Ministarstva odbrane Ukrajine (Ukrainian military TV) postavljen 13. marta 2022, vidi kako vojnici Snaga za specijalne operacije Ukrajine na položaje koje drže ruski vojnici na obodu sela Mosčun, u blizini Кijeva, ispaljuju veliki broj minobacačkih mina od 60 milimetara proizvedenih u Кrušiku 2018. Vučić je u novembru 2019, komentarišući otkriće da su 2016. minobacačke mine kalibra 60 milimetara iz Кrušika prodavane Ukrajini, tvrdio da je u pi­tanju bila samo jedna isporuka.

Pročitajte još:

Te njegove tvrdnje demantuje i izvozna dozvola Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija od 12. februara 2018. To ministarstvo, međutim, ne bi moglo da odobri ovaj posao da pre toga saglasnost za izvoz nisu dala još tru ministarstva – odbrane, spoljnih i unutrašnjih poslova, i BIA, što znači da su za tu isporuku znali svi nadležni državni organi. Dozvola otkriva isti način poslovanja, kao i prilikom izvoza 2016. U njoj piše da je proizvođač 23.500 mina Кrušik, a da je prodavac posrednik privatna srpska firma Tehnoremont iz Temerina. Кao krajnji korisnik upisan je Natan (Nattan) iz Varšave. Za ovaj izvoz Tehnoremont i Natan su 25. jula 2017. potpisali ugovor vredan 1.833.000 evra. Tranzitnom dozvolom, koju su izdale mađarske vlasti 13. juna 2018, dozvoljava se prevoz tih mina po ugovoru Tehnoremonta i Natana. I dokumenta iz 2016. otkrivaju da je na isti način izvezeno još 30.000 minobacačkih mina od 60 milimetara.

Uz to, postoji sumnja da je ova, kao i brojne druge transakcije sa povlašćenim privatnim trgovci­ma bliskim vlastima, koje je otkrio uzbunjivač iz Кrušika Aleksandar Obradović, bila i koruptivna. NIN je pisao da je specijalizovana onlajn platforma 52WMB (baza ugovora o prodaji oružja za 32 zemlje, među kojima je i Ukrajina) objavila da je poljski Natan mine iz Кrušika prodao ukrajin­skoj kompaniji Ukrinmaš za 82,59 dolara po komadu, a Tehnoremont je od valjevske fabrike kupio po ceni od 45,20 dolara za komad. Razlika između cene koja je plaćena Кrušiku i one koju su na kraju platili Ukrajinci za 30.000 mina je čak 1.121.700 dolara. Za toliko je Кrušik moguće oštećen, jer je njemu Tehnore­mont platio 1.356.000, a Ukrajinci su ih Poljacima na kraju platili 2.477.700 dolara. Ove mine iz 2016. korišćene su nedavno, 4. marta u sukobu kod lučkog grada Berdjanska, o čemu svedoče i fotografije.

I transakcija iz 2018. je sumnjiva, jer je 23.500 mina plaćeno 1.833.000 evra, pa ispada da je poljski Natan Tehnoremontu svaku platio 78 evra, ali se ne zna da li je toliko para i leglo na račun Кrušika, niti po kojoj je ceni poljskom posredniku, firmi Natan, platio stvarni krajnji kupac iz Ukrajine. Zna se samo da je Vučić 2019. obmanuo domaću i stranu javnost, jer je tvrdio da se radi o jednoj isporuci i to iz 2016, a pomenuo je 23.500 mina i cenu od 1.833.000 (evra), pri čemu se oba ta podatka odnose na drugu isporuku, iz 2018. On je tada u celu priču pokušao da umeša i majku uzbunjivača Obradovića, navodeći najpre da je ona radila u Tehnoremontu, a zatim se ispravio i rekao da je bila u jednoj privatnoj firmi koja se vezuje za vlasnika Tehnoremonta Petra Crnogorca.

Indikativno je, međutim, da je tada predsednik Srbije i SNS-a „zaboravio“ Miodraga Pušicu, visokog funkcionera partije čiji je predsednik. Moguće objašnjenje za tu „amneziju“ je uprvo to što je Pušica tada bio član Glavnog odbora SNS-a. Pre dve i po godine potpredsednica SSP-a Marinika Tepić objavila je dokument koji otkriva da je Pušica bio uključen u izvoz mina iz Кrušika, koje su završile u Ukrajini. Vlast do danas prećutkuje to otkriće, a u dokumentu iz Кrušika („Poseta inopartnera iz Poljske“) navodi se da je 27. novembra 2015. održan sastanak, kome su uz tri predstavnika poljskog Natana učestvovali, i to kao predstavnici Tehnoremonta, Svetozar Crnogorac, otac vlasnika firme Petra Crnogorca, i Miodrag Pušica. U tom dokumentu, koji je potpisao izvršni direktor za tehničko-tehnološke poslove i proizvodnju Кrušika Slobodan Aćimović, piše da su predstavnici Natana i Tehnoremonta došli „sa ciljem da načine uvid u proizvodnju robe po ugovoru (mina 60 razorna)“.

BONUS video: Uhapšeno četiri osobe i zaplenjeno 16 kg marihuane, 199 komada municije i 4 ručne bombe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare