Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Već mesecima se spekuliše da će južnu tribinu preuzeti navijač Đorđe Prelić zvani Prela, koji je prošle godine pušten na uslovnu slobodu nakon što je odslužio veći deo kazne za ubistvo Francuza Brisa Tatona, a pomenute navode dodatno su podgrejala dešavanja na poslednjoj utakmici Partizana. Portal Nova.rs podseća na splet čudnih okolnosti usled kojih se ovaj Grobar našao na slobodi prošle godine.

Prelić se u fokusu javnosti našao proteklih dana nakon što su Grobari „postrojili“ igrače Partizana, nezadovoljni rezultatom, i od njih zahtevali da uzvikuju: „Uprava napolje“. Među navijačima bio je i Prelić, koji je prošle godine pušten na uslovnu slobodu.

Prelić je osuđen na višegodišnju kaznu zbog ubistva Francuza Brisa Tatona. Njegov prevremeni otpust iznenadio je srpsku javnost, posebno što je čak četiri godine nakon Tatonovog ubistva bio jedan od najtraženijih begunaca sa Interpolove poternice, zbog čega mu je najpre suđeno u odsustvu.

Foto: Privatna arhiva

Poznato je da sudije ne gledaju blagonakolno i ne puštaju olako na uslovnu slobodu zatvorenike koji su bili u bekstvu, što je donekle i potvrdio Viši sud svojom odlukom da ga zadrži u zatvoru.

Pročitajte još:

Žalbu mu je pak uvažio Apelacioni sud i pustio ga na slobodu, a zanimljivo je da je predsednik veća sudija koje je donelo tu odluku sudija Rastko Popović, suprug aktuelne ministarke pravde Maje Popović.

Inače, neposredno pre puštanja Prelića na slobodu, tačnije mesec dana ranije, dogodila se nesvakidašnji situacija.

Naime, nadležno tužilaštvo odlučilo je da posle skoro 12 godina odustane od krivičnog gonjenja Prelića, ali i njegovih saboraca iz Alkatraza Aleksandra Vavića i Vladimira Maljkovića, optuženih za nasilničko ponašanje na utakmici Partizan-Hajduk i napad na pripadnike Žandarmerije.

Podsetimo, Prelić se u nalazio žiži javnosti proteklih godina nekoliko puta, jer mu je čak dva puta kazna preinačena.

Milos Radisavljevic Kimi, Aleksandar Vavic i Djordje Prelic
Miloš Radisavljević Kimi, Aleksandar Vavić i Đorđe Prelić Foto:E-Stock/MN press

On je prvom prvostepenom presudom 2011. godine, dok je bio u bekstvu, u odsustvu bio osuđen na 35 godina zatvora kao organizator nereda navijača u kojima je stradao Taton, ali je tu kaznu umanjio Apelacioni sud i pravosnažno ga osudio na 15 godina zatvora. Kazna je preinačena još dva puta – najpre na 12, a potom i 2018. na 10 godina.

BONUS VIDEO: Koga će sve iz državnog vrha Belivuk da povuče sa sobom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare