Milan Radoičić Foto:M.K./ATAImages

Glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Bljerim Isufaj saopštio je danas da su podigli optužnicu protiv 45 osoba za slučaj napada oružanog sukoba u Banjskoj. Optužnicom je obuhvaćeno 45 osoba, a među optuženima je kontroverzni biznismen Milan Radoičić.

„Po raznim istražnim osnovama bili smo ograničeni u davanju informacija, morali smo da čekamo godinu dana. Čekanje istražnog izveštaja je jedan od glavnih razloga za kašnjenje u podizanju optužnice“, rekao je Isufaj prenosi Kallxo.

Među optuženima je i Milan Radoičić, koji je nekoliko dana nakon sukoba javno prihvatio odgovornost za događaje u Banjskoj.

Vlada u Prištini je ovaj napad označila kao teroristički.

Optuženi su imali različite uloge u okviru kriminalne grupe – „od organizovanja i usmeravanja terorističkih aktivnosti do finansiranja i pranja novca“.

Podsetimo, septembra prošle godine u selu Banjska, u blizini Zvečana na severu Kosova, najpre je ubijen kosovski policajac Afrim Bunjaku, a u nastavku razmene vatre kosovske policije i naoružane grupe, ubijena su trojica muškaraca – Stefan Nedeljković iz Zvečana, Bojan Mijailović i Igor Milenković iz Leposavića.

Pročitajte još:

Odgovornost za napad preuzeo je Milan Radoičić, kontroverzni biznismen blizak Srpskoj naprednoj stranci.

Kako je Nova.rs pisala, vlasti u Prištini su od početka sukoba tvrdile da je tokom vatrenog okršaja u Banjskoj bio prisutan i Radoičić, sada bivši potpredsednik Srpske liste, partije kosovskih Srba bliske zvaničnom Beogradu, naoružan i u punoj, vojnoj opremi.

Srpske vlasti se nisu oglašavale sve do 29. septembra, kada je Radoičić, preko advokata Gorana Petronijevića, priznao da je organizovao naoružanu grupu ljudi na severu Kosova.

VIDEO: Da li je bilo pregovora o povlačenju Srba iz Banjske

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare