Spasioci GSS održali vežbu spasavanja u kanjonu reke Vučjanke

Hronika 01. sep. 202115:36
Podeli:
Gorska sluzba spasavanja
Gorska sluzba spasavanja Foto:Nebojša Duh

Spasioci Gorske službe spasavanja održali su danas vežbu u kanjonu reke Vučjanke, u kojoj su izvukli povređenu osobu sa dubine veće od 100 metara, saopštila je GSS.

„Klizave litice, komplikovan sistem postavljanja nosila za povređenog, otežana komunikacija spasilaca sa povređenim, ali i spasilaca između sebe zbog huka vode kao i hladnoća samo su neki od izazova sa kojima su se spasioci Gorske službe spasavanja susreli prilikom vežbe evakuacije povređenog iz kanjona“, navodi se u saopštenju.

Foto:Nebojša Duh

Kažu i da je vežba održana u kanjonu reke Vučjanke, koji se od nedavno koristi i u komercijalne svrhe. Spasioci GSS-a su spremni i za nepredviđene okolnosti i na ovoj lokaciji.

„Tokom ove vežbe koristili smo opremu koja se ne koristi u standardnim akcijama spasavanja kao što su vinč i monopod, ali i proverili koje su tačke za bezbednu evakuaciju. Sama vežba sastojala se od izvlačenja povređenog kroz kanjon do suvog i ravnog terena, zatim izvlačenje nosila po kosom terenu do stene, podizanje nosila uz stenu visine oko 30 metara i na kraju transport nosila do najbližeg puta kojim može da stigne vozilo“, objasnio je Branislav Ćurčin, spasilac Gorske službe spasavanja.

Vežbi spasavanja iz kanjona prisustvovalo je 20 spasilaca Gorske službe spasavanja koji su uspeli da izvuku nosila sa povređenom osobom sa dubine veće od 100 metara.

Foto:Nebojša Duh

Kanjon reke Vučjanke nalazi se 18 kilometara od Leskovca. Na dužini od dva kilometra ima pad od 300 metara, pa je korito puno virova, vodopada i slapova.

Vučjanka je dugačka 18 kilometara, a izvire na planini Kukavici na oko 1.100 metara nadmorske visine. U svom srednjem toku, Vučjanka prelazi u kanjon dubine do 300 metara.

Vežba je deo projekta koji finansira Ministarstvo Odbrane pod nazivom „Podizanje kapaciteta GSS Srbije za TiS u 2021. godini.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar