Foto:Dimitrije Ostojić

Spasioci Gorske službe spasavanja učestvovali su u združenoj antiterorističkoj vežbi sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, specijalne antiterorističke jedinice, helikopterske jedinice, Žandarmerije kao i policijske uprave Kraljevo.

„Naš posao je bio da uradimo medicinsku evakuaciju i transport povređenog taoca, pomoću motornih sanki i specijalnih nosila. A zatim transportujemo do policijskog helikoptera, opremljenog za traganje i spasavanje. Trudimo se da kroz različite vežbe svakodnevno podižemo nivo obučenosti naših spasilaca“, rekao je Branislav Ćurčin, spasilac Gorske službe spasavanja Srbije.

Foto:Dimitrije Ostojić

U vežbi su učestvovovala četiri spasioca Gorske službe spasavanja.

Cilj antiterorističke vežbe koja je izvedena na Kopaoniku bio je  prikaz reagovanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u  situaciji terorističkog akta na skijalištu i talačke situacije u objektu u neposrednoj blizini

Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovolјna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilј pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti lјudski život, pomoći čoveku u nevolјi, osnovni je zadatak ove službe.

Foto:Dimitrije Ostojić

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši. U svojim redovima služba ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, studente…

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar