belivuk koluvija dopisivanje
Foto: Shutterstock/Nova.rs/minrzs.gov.org

Pripadnici kriminalnih grupa često se između sebe oslovljavaju sa nadimcima, koriste kodna imena, a sve to u cilju izbegavanja bilo kakve mogućnosti da budu otkriveni. Neretko je reč o nesvakidašnjim imenima koja posebno značenje imaju za njih, a što najbolje ilustruju nadimci i kodna imena koja su koristili pripadnici grupe Veljka Belivuka, ali i vlasnika "Jovanjice", Predraga Koluvije.

Tako su pripadnici klana uhapšenog vođe navijača Veljka Belivuka, prilikom korišćenja tajne aplikacije za komuniciranje, koristili posebna imena poput Fleša, Soprana i Kratosa, dok su, sa druge strane, članovi organizovane kriminalne grupe Predraga Koluvije imali nadimke poput Stolara, Knaufa i Štrumfa.

Pročitajte još:

Neretko upravo nadimci između pripadnika kriminalnih grupa ukazuju na bliskost koju imaju između sebe. Grupa Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, uhapšena je 4. februara ove godine u velikoj akciji MUP i BIA, a njeni pripadnici terete se za najteža krivična dela, među kojima su i ubistva.

Članovi pomenutog klana komunicirali su preko posebne zaštićene aplikacije „Skaj“, preko koje su slali uznemirujuće fotografije iskasapljenih žrtava, ali i dogovarali sve detalje krivičnih dela koje su činili.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Aplikaciju su koristili pod kodnim imenima, kako bi se dodatno zaštitili od mogućnosti otkrivanja. Tako se Belivuk upisivao kao Soprano, Miljković – Leon i Kratos, Lalić – Bari, Budimir Marko – Katona, Budimir Miloš – Ares, Draganić – Brale i Boske, Janković – Hel, Đurić – Tajson, Spasojević – Topalović, Tešić – Fleš, Hrvatin – Anakin i Leo Luka, Lakićević – Džeri, Stefanović – BMW, Grek – Ragnarot, Dimitrijević – Šeprtlja, Ivanonski – Engri, Karapandžić – Salvatore, Vučeljić – Struja, Andrić – Disenador, Stošić – Riven.

Ipak, i pored namere da ostanu neotkriveni, ovaj grupi na put su stale strane službe, koje su uspele da otključaju zaštićene telefone.

Aplikacija „Razgovor“

Identična situacija bila je i u slučaju Predraga Koluvije, vlasnika poljoprivrednog imanja „Jovanjica“, na kome je novembra 2019. godine zaplenjeno skoro četiri tone opojne droge. Sem što su pripadnici njegove grupe, takođe, koristili posebnu aplikaciju „Razgovor“, u kojoj su se upisivali pod kodnim imenima  – ERDIC17 i slično, u komunikacijama su se oslovljavali sa nadimcima – Stolar, Knauf, Štrumf, Kale, Ptica, Brana Banana..

Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

Dok za pojedine i dalje nije poznato ko su, Stolar je bio nadimak za okrivljenog Miloša Poznana.

Pročitajte još:

Tajne aplikacije ključne za saradnju

Podsetimo, naš portal je ranije pisao već o važnosti mobilnih telefona sa kripto-zaštitom za kriminalce. Kriptovani mobilni uređaji postali su obavezni deo asortimana robe zaplenjene kriminalcima, a policiji i tužilaštvu posedovanje ovakvog telefona odmah ukazuje na pripadnost kriminalnog organizaciji i pripremu izvršenja najtežih krivičnih dela.

Razlog tome leži u činjenici da je telefone sa ovakvom vrstom zaštite gotovo nemoguće „provaliti“ niti „otključati“ bez posebnog ključa.

Hapšenje kriminalne grupe Veljka Belivuka ponovo je skrenulo pažnju javnosti na korišćenje zaštićenih kanala komunikacije, kojima pribegavaju mahom pripadnici organizovanih kriminalnih grupa. Već prvih dana nakon hapšenja, javnost je imala priliku da sazna sve o aplikaciji „Skaj“ , putem koje su optuženi slali snimke ubistava i odsecanja glave.

BONUS video: Sve žrtve Veljka Belivuka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar