Foto: EPA-EFE/SHEPHERD ZHOU

Uvođenjem vanrednog stanja od nedelje u 21.10h u celoj zemlji obustavljen je rad vrtića, škola i fakulteta a stariji od 65 godina pozivaju se da ne napuštaju svoje domove.

  • Zaključno sa današnjim danom, u Srbiji ima 57 zaraženih koronavirusom
  • Najviše zaraženih u Beogradu, a ima ih u Pančevu, Novom Sadu, Kikindi, Nišu, Kragujevcu, Čačku i Zrenjaninu
  • Odlukom Vlade, ograničava se povećanje cena osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme. Stroge kazne za podizanje cena u vreme vanrednog stanja
  • Zabranjen izvoz svih lekova na 30 dana. Ograničena kupovina maski na 10 po osobi, 10 pari rukavica
  • Starijima od 65 godina preporučeno da ne napuštaju domove, zabranjena okupljanja više od 50 ljudi, redukovan javni prevoz
  • Širom sveta zaraženo 173.085 ljudi, preminulo 6.664, izlečeno više od 77.783

24:15 – Koronavirusom je u Nišu do sada inficirano 10 ljudi, a za još sedam se očekuju rezultati uzoraka upućenih Institutu „Torlak“ rečeno je na konferenciji za medije Gradskog štaba za vanredne situacije, dok je Klinički centar Niš saopštio da se od ukupnog broja inficiranih njih petoro nalazi na bolničkom lečenju i da svi u stabilnom zdravstvenom stanju. Gradonačelnik Niša i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Darko Bulatović najavio je da će od sutra biti zatvoreni svi šalteri koji su u nadležnosti grada. Dodao je da građani neće morati da plaćaju obaveze za komunalne usluge do završetka vanrednog stanja, a pri tom kamate neće biti obračunate“.

24:00 –  Francuska automobilsa grupa PSA koja okuplja brendove Pežo, Sitroen, DS i Opel, saopštila je da će tokom nedelje zatvoriti sve svoje fabrike u Evropi zbog pandemije koronavirusa. Kako prenosi francuska televizija BFM, posle francuskog „Mišlena“ i italijanske automobilske grupacije FCA, i PSA se odlučio da zatvori svoje fabrike na starom kontinentu. Odluka je doneta posle ustanovljenog porasta broja teških slučajeva COVID-19 u blizini pojedinih fabričkih pogona PSA.

23:05 – Američki predsednik Donald Tramp uveo je novu grupu mera kako bi se sprečilo širenje korona virusa, među kojima je u izbegavanja skupova u grupama većim od 10 osoba i izbegavanje poseta restoranima, barovima i tržnim centrima. „Ako se osećate bolesno, ostanite kod kuće, ne idite u školu. Ako su vaša deca bolesna, ne šaljite ih u školu“, jedna je od novih mera koje je uvela Bela kuća.

Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

22:50 – Kanada je danas zatvorila granicu za sve strance osim američkih državljana i osoba s prebivališt,em u Kanadi. Premijer Dzastin Trido pozvao je Kanađane da ograniče socijalne kontakte u sklopu mjera protiv širenja koronavirusa. On je to izjavio ispred svoje kuće gde je u samoizolaciji nakon što je utvrđeno da njegova žena Sofi ima koronavirus. U Kanadi su do sada umrle četiri osobe, a 407 ih je zaraženo koronavirusom

22:30 – Ruske vlasti su odlučile su da ograniče ulazak stranih državljana zbog epidemije virusa korona. Ograničenje traje od 18 marta do 1 maja. Ograničenje se ne odnosi na diplomate, posade aviona i brodova kao i na vozače kamiona.

22:10 – Evropska unija će zatvoriti svoje spoljne granice na 30 dana, u borbi protiv pandemije korona virusa, potvrdio je večeras francuski predsednik Emanuel Makron. Granice će biti zatvorene od sutra u podne, preneo je Frans pres

21:00 – Britanske vlasti saopštile su danas da je broj preminulih od virusa korona povećan na 53. Britanski premijer Boris Džonson nešto ranije je od sunarodnika zatražio da izbegavaju nepotrebne kontakte, da rade od kuće i da izbegavaju odlazak u pabove, klubove i pozorišta.

20:40 – Predsednik Francuske Emanuel Makron naredio je danas strogo ograničenje kretanja građana koje će trajati najmanje dve nedelje kako bi se usporilo širenje korona virusa. On je rekao da će vojska biti angažovana da pomogne prebacivanju bolesnika u bolnice. Francuska je već zatvorila restorane i barove, škole i skijališta, ali Makron je rekao da su potrebne mere neviđene u mirnodopsko vreme, jer se broj zaraženih ljudi udvostručava svaka tri dana, a smrtnost povećava, preneo je Rojters.

20:35 – U Italiji broj preminulih porastao na 2.158.  Broj preminulih od epidemije koronavirusa u Italiji porastao je u poslednja 24 časa za 349, na 2.158, što je porast od 19,3 procenata, objavila je danas italijanska Agencija za civilnu zaštitu. Ukupan broj slučajeva u Italiji, evropskoj zemlji koju je virus najteže pogodio, porastao je na 27.980  što je porast od 13 odsto, odnosno najsporija stopa rasta od kada se zaraza prvi put pojavila 21. februara, preneo je Rojters. Na intenzivnoj nezi nalazi se 1.852 osoba.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

20:15 – Nemačka kancelarka Angela Merkel predstavila je danas novi paket mjera za usporavanje širenja koronavirusa. Reč je o ograničenjima socijalnih kontakata kojima nema presedana u toj zemlji s potvrđenih više od 6000 zaraženih. U Nemačkoj ima potvrđenih 6012 zaraženih, a umrlo je 16 osoba. Najavljeno je  zatvaranje većine prodavnica koje ne prodaju prehrambene proizvode,  restorani će  raditi skraćeno te će morati garantovati minimalnu udaljenost između stolova. Bolničke posete biće ograničene na jednu dnevno, s dodatnim ograničenjima kako bi se smanjio rizik od širenja zaraze. Prema podacima koje je objavio njemački institut Robert Koh, u protekla 24 sata u Nemačkoj su potvrđena 1174 nova slučaja zaraze.

19:55 – U Novom Pazaru i Tutinu nepromenjeno, 76 pod kućnim nadzorom. U poslednja 24 sata doputovao je veliki broj naših građana koji žive i rade u dijaspori“, rekao je direktor novopazarskog Zavoda za javno zdravlje Šefadil Spahić.Važno je kontakt sa okolinom svesti na minimum, kao i kretanje, a posebnu pažnju posvetiti ličnoj higijeni. Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova obilaziće sve onr koji su stavljeni u kućni nadzor. Lica koja se pravila ne pridržavaju mogu biti lišena slobode na period do tri godine“, dodao je Spahić.

19:40 – Vlada Švajcarske je zbog povećanja broja inficiranih koronavirusom proglasila vanredno stanje koje, između ostalog, podrazumeva zatvaranje svih ugostiteljskih objekata i otkazivanje svih sportskih i zabavnih dešavanja do 19. aprila. Kao i u većini evropskih zemalja, u narednih mesec dana će raditi samo prodavnice prehrambene robe i apoteke. Vlada je odlučila da odobri angažovanje do 8.000 vojnika koji će pomagati u bolnicama, a ako bude neophodno pružiće pomoć i policiji u logistici i očuvanju bezbednosti. U Švajcarskoj je u nedelju bilo registrovano 1.400 pacijenata sa koronavirusom.

19:25 – Portugalija je prijavila prvi smrtni slučaj od virusa korona.  Preminuo je osamdesetgodišnji muškarac koji je zbog lošeg zdravstvenog stanja ležao u bolnici u Lisabonu, javljaju tamošnji mediji. Portugalija je pojačala napore za sprečavanje širenja epidemije, uključujući suspenziju železničkog i vazdušnog saobraćaja sa Španijom.

19:15 – „Srbija Voz“ a.d. saopštila je danas da je privremeno obustavljen saobraćaj međunarodnih vozova za Crnu Goru. Od međunarodnih vozova za prevoz putnika trenutno saobraćaju vozovi na relaciji Novi Sad – Kelebija – Novi Sad. „Vozovi iz sistema BG:VOZ, saobraćaju po redu vožnje koji se primenjuje vikendom i u vreme državnih praznika. Ostali vozovi iz unutrašnjeg saobraćaj, saobraćaju po važećem redu vožnje“, navedeno je u saopštenju

18:45 – Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin objavio je danas da će od 21. marta do, najmanje, 12. aprila sve škole i fakulteti biti zatvoreni zbog epidemije koronavirusa. Do 21. marta roditeljima je prepušteno da sami odluče da li će deca ići na nastavu.

18.35 Vlada zabranila izvoz lekova i ograničila kupovinu zaštitnih maski na 10 po osobi

18.33 Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici nove mere u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19.
“ Građani Republike Srbije, kao i strani državljani koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji ulaze u Republiku Srbiju, iz država označenih kao žarišta epidemije virusa COVID-19, a to su: Švajcarska konfederacija, Kraljevina Španija, Republika Austrija i Republika Italija, izriče se obavezna mera samoizolacije u trajanju od 28 dana. Svim građanima Republike Srbije, kao i stranim državljanima koji imaju
boravište u Republici Srbiji, a koji dolaze iz drugih zemalja izriče se obavezna mera samoizolacije – izolacija u kućnim uslovima od najmanje 14 dana. Svako nepoštovanje mera samoizolacije biće najstrože kažnjavano, u skladu sa važećim zakonima Republike Srbije.

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

18.31 Pazarci privedeni jer su širili paniku u vezi sa Covid-19
Pripradnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Pazaru priveli su danas više lica iz tog grada, i jednog državljanina Slovenije, zbog toga što su širili paniku i nered u vezi sa korona virusom. Kako javlja indeksonline.rs, oni su u nedelju uveče, nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio vanredno stanje na teritoriji cele države, obučeni u bela odela i sa maskama na licu zaustavljali građane i zbijali šale u vezi sa koronavirusom.

18.28 Darija Kisić Tepavčević, zamenik direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“
“ Racionalna upotreba testova za koronavirus nije zato što nemamo testove, imamo ih u dovoljnim količinama, ali imamo strogo određene indikacije kada i zašto se upotrebljava“.

18.27 Zoran Gojković Pokrajinski sekretar za zdravstvo kaže da Srbija u ovom trenutku ima na četiri mesta mogućnost za testiranje na koronavirus, a to su: Torlak, Zavodi i Instuti za javno zdravlje Niš, Kragujevac i Novi Sad. Prema njegovim rečima svi su oni opremljeni sa dovoljnom količinom testova. Naša referentna ustanova je Instutut Torrlak i u njemu se rade sva moguća testiranja za koronavirus. Nabavka testova ide onako kako nam predlaže naš stručni tim i u ovom trenutku nemamo problema sa nedostatkom ove opreme a u toku je nabavka nove količine testova.

18.15 Konferenciju za novinare u Vladi Srbije možete pogledati: OVDE

18.11 Dva nova slučaja, u Srbiji 57 zaraženih korona virusom

U Srbiji je do danas u 18 sati registrovano još dva nova slučaja obolelih od korona virusa, pa je broj zaraženih sada 57, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Foto:EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

18.06 Brisel predlaže zabranu ulaska u EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je danas da se u cilju sprečavanja širenja korona virusa na 30 dana uvede privremena zabrana ulaska u prostor Šengena.

18.04 Srbi sa kruzera „Grand princes“ stigli u Beograd

Državljani Srbije koji su se nalazili na kruzeru „Grand princes“, koji je bio usidren u San Francisku zbog korona virusa, sleteli su danas na aerodrom „Nikola Tesla“, saznaje „Blic“.

Foto: EPA-EFE/CALIFORNIA NATIONAL GUARD

17.55 Grupa Kragujevčana provela je 13 sati čekajući da udje iz Crne Gore u Srbiju na graničnom prelazi Špiljani.Kako saznaje Beta, na granicu su došli oko dva sata posle ponoći, a u Srbiju su ušli posle 13 sati čekanja. Na ulazu u zemlju, kako kaže jedna Kragujevčanka, dobili su papir o izolaciji odnosno nadzoru i da se sutra jave lekaru.

17.53 U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji nema zaraženih od korona virusa, izjavio je danas direktor Zdravstvenog centra Gnjilane Zoran Perić.

„U srpskim sredinama na KiM nemamo informaciju da ima zaraženih ili obolelih, tako da je za sada sve u redu“, rekao je doktor Perić Tanjugu.

17.52 Crna Gora uvela i mere za zaštitu novinara od zaraze

Iako zvanično Crna Gora nema nijedan potvrđeni slučaj obolelog od korona virusa, vlada je uvela do sada niz mera identičnih onim u zemljama u kojima zaraza postoji, a najnovije se odnose na zaštitu zdravlja novinara. Prema tim merama, obaveza medija je da poštuju pravila koja podrazumevaju što manje društvenih kontakata, i sa druge strane, obaveze da transparentnost bude u najvećoj meri poštovana, a javnost obaveštena.

17.47 U Sloveniji su nove 34 osobe zaražene koronavirusom pa je ukupan broj obolelih skočio na 253. Kako prenose slovenački mediji, među virusom najugroženijim je opština Šmarje pri Jelšah na području Celja,

17.44 Turska je zabranila održavanje masovnih molitvi u džamijama sve dok ne prođe opasnost od korona virusa, prenosi Rojters. Pojedinačne posete i molitve će i dalje biti dozvoljene, navodi se iz državne uprave za religijska pitanja. U Turskoj je trenutno registrovano osamnaest slučajeva zaraženih koronavirusom.

17.33 Nemačka savezna i državne vlade složile su se da zatvore sve, od prodavnica koje nisu neophodne do kafića, klubova, pozorišta, muzeja, bordela i crkava kako bi usporili širenje korona virusa, saopštila je danas savezna vlada.

U saopštenju je navedeno da će prodavnice prehrambenih proizvoda, pijace, banke, apoteke i usluge isporuke ostati otvorene, dok će restorani i drugi objekti za obedovanje biti otvoreni između 6:00 i 18:00 časova, preneo je AP.

17.31 Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači razmatra uvođenje vanredne situacije na Kosovu i Metohiji zbog pandemije korona virusa. Kako je prenela prištinska Gazeta Expres, Tači pomno prati sitaciju sa korona virusom na kosovskoj teritoriji, gde je trenutno evidentirano ukupno 15 zaraženih, saopšteno je iz kancelarije kosovskog predsednika.

17.29 Na sednici štaba za vanredne situacije u Trsteniku danas je doneto 14 mera za borbu protiv širenja virusa korona, a predsednik te opštine Aleksandar Chirić rekao je da u Trsteniku za sada nema zabeležen nijedan slučaj obolelog od tog virusa.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

17.20 U Hrvatskoj od jutros nema novozaraženih koronavirusom, a povećan je broj oporavljenih, izjavio je popodne ministar zdravlja Vili Beroš.

„Pod nadzorom je 9.598 osoba“, rekao je Beroš kome su, kako je priznao, mnogi direktori bolnica i domova zdravlja iz Splita i županijskih štabova zamerili da govori samo o stanju u Zagrebu.

17.15 Gradski štab za vanredne situacije grada Užica obavestio je danas starije od 65 godina koji žive sami, a nemaju decu ni srodnike u neposrednom okruženju koji bi im pomogli u nabavci osnovnih životnih namirnica i lekova, da mogu za tu pomoć pozvati Crveni krst u Užicu.

 17.14 Grčka je saopštila danas da će zatvoriti sve prodavnice osim supermarketa, apoteka, banaka, benzinskih pumpi i službi dostave hrane, a svakoga ko stigne iz inostranstva staviće u karantin na dve nedelje, kako bi se izborila sa korona virusom.

16.52 Još dva nova slučaja korona virusa na Kosovu

Ministarstvo zdravlja Kosova je objavilo da su lekarske službe na aerodromu u Prištini u avionu koji je leteo na relaciji London Priština danas otkrile dve osobe zaražene virusom, čime je broj zaraženih povećan na 15. Radi se o dvojici 26-togodišnjaka, jednom iz sela Koriša u opštini Prizren i drugi je iz Obilića.

17.02 Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je raspored časova za nastavu na daljinu, koja počinje od sutra na RTS 3 i RTS Planeti, za učenike od prvog do osmog razreda osnovne škole. Nastava će biti emitovana šest dana u nedelji, časovi će trajati po pola sata, a učenici od prvog do sedmog razreda imaće po dva časa dnevno, dok će učenici osmog razreda imati tri časa dnevno.

Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

16.51 Lombardija: Broj smrtnih slučajeva porastao na 1.420

Broj smrtnih slučeva od izbijanja koronavirusa u severnom italijanskom regionu Lombardiji porastao je tokom proteklog dana na 1.420 sa 1.218, izjavila su danas Rojtersu dva izvora koja imaju pristup podacima. Broj novih slučajeva u regionu, koji uključuje italijanski finansijski centar Milano, porastao je za 1.377 u poslednja 24 časa, što je sporija stopa rasta nego što je to bilo.

16.43  EU uvela restrikciju ulaska u Šengen zonu svima koji nemaju suštinski značajan razlog za putovanje

16.36 Nemačke vlasti danas su najavile i zatvorile granične prelaze ka Austriji za putnički saobraćaj, ali su na jedan „zaboravili“ Prema televiziji „Oe24“, na prelazu Grosgmain kod Salcburga nema ni kontrole, a ni ograde kojom bi se zatvorila granica.

16.26 Obustavljen voz na relaciji Sofija – Dimitrovgrad

Privremeno je obustavljen saobraćaj vozova i na relaciji Sofija-Dimitrovgrad u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, saopštilo je železničko preduzeće Srbija voz. Svi putnički vozovi u unutrašnjem saobaćaju idu po važećem redu vožnje.

16.25 Crna Gora obustavlja avio, železnički i drumski saobraćaj

Aviokompanija Montenegro erlajnz privremeno je obustavila letove iako u Crnoj Gori zvanično nema nijednog potvrđenog slučaja korona virusa. Najavljeno je i privremeno obustavljanje međunarodnog drumskog i železničkog saobraćaja.

16.21 Stav advokature je da aktivnosti u okviru pravosuđa treda da se svedu na minimum, kako bi se umanjila opasnost od širenja virusa „COVID-19“ i zaštitili životi i zdravlje advokata i svih drugih građana, saopštila je danas Advokatska komora Srbije.

U saopštenju se dodaje da je na današnjem sastanku u Ministarstvu pravde sa predstavnicima pravosuđa, argumentaciju i stav advokature podržala i direktorka Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanovic Batut“.

16.19 Štab za vanredne situacije u Ćupriji odlučio je danas da rad Opštinske uprave svede na minimum dok će veliki broj volontera pomagati najstarijim sugradjanima da dodju do neophodnih lekova i životnih namirnica. ; Otvoren je pozivni centar na čije će telefone moći da se jave svi kojima je potrebna pomoć. Radno vreme centra je od 8 do 20 časova, a gradjanima su dostupni brojevi telefoni 035/8476-538 i 035/8150-908.

16.17 U Kragujevcu je potvrđen drugi slučaj korona virusa kod 50-godišnjeg pacijenta iz Aranđelovca, rečeno je agenciji Beta u gradskom Institutu za javno zdravlje.Prema rečima direktora Dragana Vasiljevića, pacijent je juče primljen na Infektivnu kliniku KC Kragujevac a jutros je potvrđeno da je pozitivan na korona virus. Vasiljević je rekao da je sin obolelog tokom boravka u Beogradu bio u kontaktu sa osobom obolelom od korone.

Foto: N1

16.13 Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su B. S. (35), zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo izazivanje panike  i nereda. Sumnja se da je, u svom preduzeću, nakon svađe sa kolegom, neistinito izjavio da je bio u društvu sa osobama, zaraženim korona virusom, što je izazvalo strah i paniku među zaposlenima.

16.11 Sudovi i tužilaštva u Srbiji nastavljaju sa radom u vreme vanrednog stanja, ali u smanjenom obimu, tako što će se obavljati samo najhitniji poslovi i od najvišeg značaja za građane i državu, saopšteno je danas iz Ministarstva pravde nakon sastanka sa predstavnicima pravosuđa.

16.08  Ministarstvo zdravlja otvorilo je telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške građanima u vezi s korona virusom. Brojevi telefona su: 0800 309 309 i posebni telefoni Instituta za mentalno zdravlje: 063 7298260 (za mlade i roditelje dece do 18 godina) 063 1751150 (za osobe starije od 18 godina) Putem ovih brojeva stručna lica će savetodavnim radom sa svim zainteresovanim licima (osobama u izolaciji i karantinu, porodicama zaraženih osoba, zdravstvenim radnicima i saradnicima) i pružanjem podrške kao i adekvatnih informacija o načinima prevazilaženja stresa i anksizonosti doprineti očuvanja mentalnog zdravlja u uslovima epidemije i vanrednog stanja.

16.03 Korona i u Africi

Tanzanija, Liberija, Benin i Somalija potvrdili su danas prve slučajeve korona virusa.

16.00 Dve osobe u Republici Srpskoj koje su bile zaražene korona virusom izlečene su, saopštio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić. Reč je o prvim osobama koje se smatraju izlečenima, nakon čega su pušteni iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS

15.50 Otkazan aprilski rok

Aprilski ispitni rok na Univerzitetu u Beogradu biće odgođen, a rokovi će biti organizovani kad se za to steknu uslovi, pišu „Novosti“.

15.22- Stigla prva pomoć za Srbiju iz Kine – testovi za otkrivanje prisustva koronavirusa

Donaciju je uputila Mammoth Foundation, neprofitna humanitarna fondacija, sa centrom u kineskom gradu Šenženu, a bavi se istraživanjem genetskog inženjeringa za javno dobro, saopštila je Vlada Srbije

15.10- Pucaju mreže operatora u Srbiji zbog rekordnog telefoniranja

Razgovori u mobilnim mrežama pucaju, veze se teško dobijaju, ali slanje sms poruka funkcioniše dobro, kao i mobilni internet. Kako Nova.rs saznaje – svi mobilni operatori beleže značajno veći broj poziva preko mobilnih telefona, ali i minuta provedenih u razgovorima.

Foto:FOTO TANJUG/ TANJA DROBNJAK/ bs

15.07- Brnabić: Preporuka firmama da se radi u smenama

„Dali smo preporuku firmama da rade po smenama, pa čak i u tri, da bi bilo što manje radnika po smenama. Važno je da bude što manji broj ljudi na jednom mestu. Ako su na otvorenom, to je u redu“, istakla je Brnabić.

15.05- Na severu Kosova nema koronavirusa

Na severu Kosova za sada nema registrovanih niti potvrđenih slučajeva obolelih od koronavirusa, potvrdio je na sednici opštinskog kriznog štaba direktor Kliničko-bolničkog centra u Severnoj Mitrovici doktor Milan Ivanović.

14.44- Sumnjiv slučaj na koronavirus u manastiru Hilandar

Italijanski državljanin koji je bio na hodočašću prevezen je u bolnicu u Solunu zbog simptoma koji ukazuju na zarazu koronavirusom, prenela je agencija Beta.

14.30- Apel Srpske pravoslavne crkve: Ne ignorišite preventivne mere

Sinod Srpske pravoslavne crkve pozvao je sve vernike na odgovornost i trezvenost u situaciji izazvanoj pandemijom korona virusa i apelovao na njih da ne zanemaruju uputstva medicinskih službi i državnih organa, kao i da ne zapostavljaju ili ignorišu propisane preventivne mere.

14.16- Dojče Vele: Kubanski lekari možda mogu da suzbiju epidemiju koronavirusa

Iako Kuba nije medicinski uzor za SAD, ta socijalistička ostrvska država koja izdvaja 11 odsto svog BDP za javno zdravlje, u Latinskoj Americi i mnogim afričkim zemljama važi kao jedna od najnaprednijih, piše Dojče Vele povodom spekulacija o medikamentu Interferon alfa-2b.

14.09- Fijat u Kragujevcu zatvoren do 27.marta

Fijat je zbog pandemije zatvara većinu fabrika u Evropi, uključujući i šest u Italiji i jednu u Poljskoj.

14.03- Federacija Bosne i Hercegovine proglasila „stanje nesreće“  zbog koronavirusa

Kako javlja portal Klix.ba, Vlada Federacije BiH proglasila je „stanje nesreće“, koje odgovara vanrednom stanju, a zbog opasnosti od širenja zaraze koronavirusom. Poslodavcima preporučeno da preraspodele radno vreme, da se pojačaju higijenske mere.

13.51- U Kragujevcu hospitalizovana još jedna osoba kod koje je potvrđena zaraza koronavirusom.

Foto: EPA/AP Photo/Manu Fernandez

13.30- U Španiji blizu 1.000 novih slučajeva zaraze

U poslednja 24 časa u Španiji je registrovano blizu 1.000 novih slučajeva korona virusa, što je izvesno usporavanje rasta broja obolelih, budući da je izmedju subote i nedelje taj broj bio oko 2.000.

13.27- Brnabić: U 14h sa Vučićem o zabrani starijima od 65 da napuštaju domove

„U 14 sati imaćemo razgovor sa predsednikom države o predlogu mere da se građanima starijim od 65 godina zabrani svako izlaženje iz svojih domova, odnosno dvorišta. Kazna od 150.000 dinara za svaki prekršaj svakog starijeg sugrađanina ko bude izlazio iz svog stana, odnosno kuće. Ne uvodimo sada. Ostavljamo za sutra. Videćemo kakva će biti situacija sutra“, navela je premijerka.

13.23- Bavarska je proglasila vanredno stanje

Nemačka pokrajina Bavarska proglasila je dvonedeljno vanredno stanje, pošto je broj zaraženih koronavirusom u toj južnoj nemačkoj pokrajini dostigao hiljadu ljudi. Zatvorena su obdaništa i škole, a od sutra i igrališta, bioskopi i ugostiteljski objekti.

13.15- Brnabić: Zatvaramo sve šaltere javnih službi
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će biti zatvoreni svi šalteri javnih službi, kako na republičkom nivou, tako i na lokalnom nivou.
Ona je navela da će biti zabranjen izvoz svih lekova na 30 dana. Biće ograničena kupovina maski na 10 po osobi, 10 pari rukavica, kao i sredstava za dezinfekciju. Naši državljani koji budu dolazili iz Švajcarske, Italije i drugih ugroženih zemalja biće u karantinu od 28 dana.

13.14- U toku je konferencija za novinare premijerke Ane Brnabić posle sednice zdravstvenog Kriznog štaba Vlade

Foto: Ana Hegediš Lalic/Nova.rs

13.09- Klinički centar Vojvodine formirao tim za psihološku podršku tokom epidemije

U KC Vojvodine su saopštili da se u vremenu epidemija kod stanovništva pojavljuje anksioznost i strah, da zato žele da ponude psihološku podršku građanima. Pomoć je dostupna na brojevima telefona: 066 822 30 82, 066 822 30 83, 064 808 35 55, 064 802 88 98.

13.03- Kazneno-popravni zavodi proizvode maske

Kazneno-popravni zavodi u Požarevcu, Sremskoj Mitrovici i Nišu počeli su da šiju maske u svojim krojačkim pogonima, saopštilo je Ministarstvo pravde. Maske su za jednokratnu upotrebu.

Foto: EPA-EFE/Zsolt Szigetvary

13.00- Mađarska zatvara sve granice

Mađarski premijer Viktor Orban objavio je da će mađarski državljani moći da se vrate u zemlju, ali stranci neće moći da uđu. Otkazani su kulturni i sportski događaji, ograničen rad ugostiteljskih objekata.

12.27- Beogradska dečija pozorišta sele se na internet
Pozorište lutaka „Pinokio“ će igrati predstave bez prisustva publike u svom redovnom terminu svake subote od 12 sati i prenosiće ih uživo preko društvenih mreža – Jutjuba, Fejsbuka i Instagrama.
Teatar „Vuk“ će takođe organizovati izvođenje i čitanje srpskih narodnih bajki uživo na internetu, saopštio je Beoinfo.

12.19- Vojska Srbije raspoređena na obezbeđenje i kontrolu javnih objekata, bolnica kao i na graničnim prelazima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Pripadnici Vojske Srbije biće angažovani na obezbeđenju i kontroli javnih objekata na teritoriji Republike Srbije, zatim obezbeđenju bolnica gde se vrši kontrola potencijalno zaraženih virusom korona i lečenje obolelih, kao i na graničnim prelazima u cilju pružanja pomoći nadležnim državnim organima na kontroli prelaska granice. Kako stoji u saopštenju, vojnici će biti angažovani i na onim lokacijama gde se proceni da ima povećanog kretanja ljudi tokom odvijanja redovnih aktivnosti na tim mestima, kao što su autobuske i železničke stanice, aerodromi, pošte i slični objekti.

12.13-  Hakeri onemogućili onlajn nastavu u Hrvatskoj

Onlajn sistem nastave u Hrvatskoj pretrpeo je DDoS napad, a saopšteno je da se preduzimaju sve mere kako bi u najkraćem roku otklonili poteškoće. Napad je prijavljen Ministarstvu unutrašnjih poslova i dostavljeni su im svi podaci kako bi se i oni aktivno uključili u istragu.

12.07- U Francuskoj situacija „vrlo zabrinjavajuća“
„Broj slučajeva se udvostručuje svaka tri dana„, rekao je generalni direktor za zdravstvo Žerom Salomon za radio Frans Enter (France Inter) i dodao da želi svojim sunarodnicima da kaže da ima ljudi koji su bolesni, na reanimaciji, čiji su životi ugroženi i da se takve osobe broje u stotinama.

11.36- Institut za transfuziju krvi Srbije apeluje na građane koji su zdravi, punoletni i savesni da daju krv u prostorijama Instituta u Ulici Svetog Save 39 u Beogradu

11.20- Udruženje banaka Srbije pozvalo je građane da na šaltere dolaze samo ukoliko je neophodno i da intenzivnije koriste mobilno i elektronsko bankarstvo.

11.18- U Severnoj Makedoniji ozdravila prva žena obolela od koronavirusa.

11.01- Er Srbija otkazala 16 letova planiranih za danas.

10.40- Šest osoba uhapšeno u Peći zbog nepoštovanja mera uvedenih zbog zaustavljanja širenja koronavirusa.

10.36- Sutra počinje nastava na RTS 3 za osnovce, potvrdio ministar prosvete Mladen Šarčević

9.56- Kabinet francuskog predsednika potvrdio je da će Makron razgovarati sa nemačkom kancelarkom Merkel i najvišim zvaničnicima EU o širenju koronavirusa i kontroli granica, javlja Rojters. Potvrda je stigla posle informacije da Nemačka uvodi kontrolu granica sa Austrijom, Švajcarskom, Francuskom, Luksemburgom i Danskom

9.53- Vlada Austrije ograničila broj novinara koji smeju da prisustvuju medijskim konferencijama premijera i ministara, dozvoljeno prisustvo ekipama državne televizije ORF i agencije APA

9.50- Rusija je najavila zatvaranje granice sa Belorusijom, izdvojila 3,25 milijardi evra u fond za ublažavanje posledica pandemije koronavirusa po građane i privredu. U Rusiji je za sada zabeleženo 63 slučaja zaraze.

Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

9.34- Vlada Srbije ograničila cene osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava na nivo od 5. marta

9.30- U Hrvatskoj do sada evidentirano 56 slučajeva zaraze koronavirusom, među njima i troje lekara.

9.14- U kontinentalnom delu Kine u protekla 24 časa prijavljeno 16 novih potvrđenih slučajeva, među kojima je 12 „uvezenih“ iz inostranstva. Od danas svi koji doputuju u Peking iz inostranstva biće stavljeni u 14-dnevni karantin, objavio je kineski dnevnik China Daily.

9.10- U Turskoj potvrđeno 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najveći dnevni skok od prošle nedelje, trenutno je ukupno 18 zaraženih

9.03- U Austriji od danas na snazi mera ograničenja kretanja za građane, građani da ostanu u stanovima i kućama, osim u hitnim situacijama i radi obavljanja neodložnog posla

Foto:TANJG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE, SAVA RADOVANOVIĆ

8.52- Ministar zdravlja Lončar: Odlažu se sve operacije koje nisu hitne, zdravstvene ustanove primaju samo hitne slučajeve

8.44- Nemačka uvodi kontrolu granice sa Austrijom, Švajcarskom, Francuskom, Luksemburgom i Danskom

8.30- Na listi proizvoda čiji izvoz je privremeno zabranila Vlada Srbije nalaze se: brašno, ulje, beli šećer, sapuni, deterdženti,…

8.25 – Premijerka Ana Brnabić upozorila je građane da shvate situaciju ozbiljno.

„Ovo što vidim danas na ulicama je poražavajuće, nemojte da nas terate da uvodimo policijski čas. Ulice su pune, saobraćajna je gužva, ovo je poražavajuće… Granice Srbije su zatvorene za sve strane državljane osim onih koji imaju diplomatski status i boravišnu dozvolu. Molim vas za samodisciplinu, posebno starije sugrađane da ne izlaze napolje, Vojska i policija su nam potrebne da pomognu medicinskim radnicima“, rekla je Brnabić u uključenju uživo u jutarnji program TV Prva.

8.21- Svi građani Bosne i Hercegovine koji dolaze iz inostranstva od danas idu u izolaciju, javlja Klix.ba

8.18- Austrijski kancelar Kurc najavljuje potpunu obustavu letova, pozvao Austrijance da se hitno vrate u zemlju

8.15- U SAD danas počinje testiranje vakcine protiv koronavirusa. Agencija AP javlja da kliničko testiranje kreće u Kaiser Permanente Intitutu u Sijetlu.

8.04- U Srbiji ukupno 55 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, od sinoć registrovano sedam novih slučajeva. Tokom noći testirano 18 uzoraka, od kojih je 7 pozitivnih a 11 negativnih na koronavirus

7.56- Privreden muškarac u Varvarinu zbog kršenja naredbe o samoizolaciji, umesto u kućnu izolaciju otišao je u kafanu.

7.54- U Hrvatskoj za sada ukupno 49 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom

7.51- Vanredno stanje može da traje 90 dana, a pod određenim uslovima i da se produži za još toliko

7.43- Vlada Srbije objavila je detaljan spisak mera na snazi tokom vanrednog stanja, koje smo objavili u ovoj vesti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram