Milos Radisavljevic Kimi, Aleksandar Vavic i Djordje Prelic
Miloš Radisavljević Kimi, Aleksandar Vavić i Đorđe Prelić Foto:E-Stock/MN press

Puštanje na uslovnu slobodu Đorđa Prelića (36), vođe navijača Partizanove grupe „Alkatraz“, osuđenog na 10 godina zatvora zbog ubistva Francuza Brisa Tatona, ponovo je otvorilo pitanje odnosa države prema huliganima, koji su proteklih godina strah i trepet u Srbiji. Tako je SNS od dolaska na vlast pomilovao i pustio na slobodu veliki broj navijača zahvaljujući Zakonu o amnestiji koji je donet 2012. godine.

Đorđe Prelić Foto: Privatna arhiva

Naprasna obustava krivičnog gonjenja Prelića za nasilničko ponašanje za događaj od pre 12 godina, i to baš kada je bila upitna odluka o njegovom puštanju iz zatvora, ponovo je otvorila pitanje blagog odnosa države prema navijačima. Zakon o amnestiji je omogućio umanjivanje kazni za čak 3.600 zatvorenika, a imena svih puštenih nisu poznata ni danas.

Blagonaklona vlast

Na slobodi su se tada našli i brojni navijači, a među njima je bio i pripadnik navijačke frakcije Crvene zvezde Uroš Mišić, osuđen na višegodišnji zatvor zbog pokušaja ubistva žandarma Nebojše Trajkovića 2007, zatim vođa Delija Velibor Dunjić, koji je ubijen 2014., ali i pripadnici navijačke grupe Partizana Nenad Kecojević, Nikola Vavić, i mnogi drugi.

Uporedo s tim, pojedine navijačke frakcije od 2012. beleže svoj uspon na tribinama. Jedna od njih je i Partizanova grupa „Janjičari“, koju su predvodili uhapšeni vođa navijača Veljko Belivuk, ali i ubijeni Aleksandar Stanković, Sale Mutavi.

Pročitajte još:

Blag odnos nadležnih institucija prema huliganima najbolje se ogleda u činjenici da je Stanković godinama izbegavao odlazak na robiju. Iako je bio pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu od pet godina i 10 meseci zatvora, čak tri i po godine je odlagao izvršenje zatvorske kazne.

Pravnica Vesna Rakić Vodinelić kaže za novine „Nova“ da je Zakon o amnestiji donet uz opravdanje, koje tada, a ni sada, nije bilo legitimno.

– I tada i sada mi je smetalo objašnjenje da su zatvori prenatpani, pa je to bio racio legis za donošenje Zakona o amnestiji. To ne može da bude legitimni racio legis ni za jednu državu – ističe Rakić Vodinelić.

Kako navodi, tom prilikom pušteni su nasilnici, koji su u kasnijim godinama ponovo činili krivična dela.

Bitka za tribine

– Kada je taj zakon donesen, nije vršena selektivna amnestija, kakav je običaj, i koja bi zavisila od visine kazne, krivičnog dela, da li je reč o nasilju. Na taj način je pušten veliki broj ljudi iz zatvora, ne samo huligani, već i nasilnici koji su potom činili krivična dela – objašnjava naša sagovornica.

Ona ističe da je jedan od tih koji je pušten, a koji je bio osuđen za ubistvo, posle nekoliko godina ponovo je izvršio krivično delo.

Podsetimo, u javnosti ne jenjava buka koja se podigla oko puštanja vođe navijača grupa „Alkatraz“ Đorđa Prelića. Neposredno nakon njegovog izlaska na uslovnu slobodu pojavila se informacija da će upravo on preuzeti južnu tribinu nakon hapšenja grupe Veljka Belivuka.Bonus video

Snimak dovođenje Veljka Belivuka na stadion JNA

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare