Foto: Facebook

Suđenje Igoru Stamenkoviću, optuženom za krađu testova za malu maturu juna prošle godine, danas bi trebalo da bude nastavljeno u Višem sudu u Beogradu. Kako saznaje Nova rs, na današnjem pretresu trebalo bi da budu pregledani snimci nadzornih kamera iz štamparije "Politika a.d" u kojoj su štampani testovi za malu maturu, a koji će, prema rečima odbrane optuženog Stamenkovića, srušiti sve navode optužnice.

Prema rečima advokata Dimitrija Ilića, na pretresu biće pregledati pomenuti video zapisi, na kojima se vidi kako je kobnog dana njegov branjenik, pre odlaska u toalet, uzeo prazan, beli papir, a ne sa zadacima kako se navodi u optužnici.

„Sem što odbrana insistira na tome da su pomenuti snimci nadzornih kamera iz štamparije sečeni, ovde je akcenat na jednom radniku, koji je saslušan u toku istrage ovog slučaja. Na snimku se vidi kako taj svedok u jednom trenutku uzima papire, sa gomile sa koje je i moj branjenik uzeo list pre odlaska u toalet, i stavlja ih u kavez za škart. To je dovoljan dokaz da Stamenković tog dana nije uzeo nikakav test iz matematike, već prazan list koji je bio namenjen za otpad“, kazao je advokat Dimitrije Ilić.

Podsetimo, optuženom Igoru Stamenkoviću na teret se stavlja da je juna prošle godine iz štamparije u kojoj radi ukrao test iz matematike, kako bi olakšao svom sinu da položi završni ispit. Zadaci su ubrzo počeli da kruže po raznim grupama na društvenim mrežama zbog čega je polaganja završnog ispita pomereno za dva dana. Inače, Stamenković je negirao krivicu za ovo delo, rekavši da mu je kobnog dana pozlilo od sendviča koji je pojeo, te da je uzeo jedan prazan papir i otišao u toalet.

Svedokinja demantovala ministra Šarčevića

Na prethodnom pretresu svedočila je predstavnica Zavoda za vrednovanje i kvalitet obrazovanja i vaspitanja Slavica Pešić, koji u saradnji sa Ministarstvom prosvete pripremaju pomenute testove . Ona je demantovala ministra prosvete Mladena Šarčevića, koji je nakon incidenta sa testovima izjavio da nije bilo nikakvih propusta zbog čega bi došlo do njihovog poništavanja.“Postojali su izvesni propusti što se tiče podele testova u pojedinim školskim upravama, među kojima je bila škola na Voždovcu i jedna u Kruševcu. Naime, bilo je prijava da su dobijene kese sa viškom testova, odnosno one koje nisu bile evidentirane, ali da je bilo i onih praznih“, rekla je tada Pešićeva.