Foto: Facebook

Svedok Slavica Pešić iz Zavoda za vrednovanje i kvalitet obrazovanja i vaspitanja, ispričala je u nastavku suđenja Igoru Stamnekoviću, optuženom za krađu testova za malu maturu, da su polaganje ispita pratili brojni propusti.

Svedok je izjavila da je bilo nekoliko prijava od strane školskih uprava na određene neregularnosti.

– Što se tiče procedure, postupak je takav da mi u Zavodu pripremamo testove, potom ih na sigurnosnom USB dostavljamo eksternoj štampariji, koju je angažovalo Ministarstvo prosvete, a sve se to radi u pratnji policije. Eksterna štamparije je prošle godine bila „Politika“ i u njoj je izvšena primopredaja testova. Kada se uradi priprema za štampanje, mi iz Zavoda odlazimo u štampariju i proveravamo probni otisak – ispričala je Pešićeva. 

Kako je navela, prošlogodišnji testovi štampani su 14. juna, dok su 16. podeljeni školskim upravama. Ipak, predstavnica Zavoda je zatim, na pitanje Stamenkovićevog advokata Dimitrija Ilića o tome da li je prošle godine bilo nekih problema sa testovima, odgovorila da su postojali izvesni propusti.

– Imali smo nekoliko prijava od školskih uprava. Naime, testovi se nakon štampe pakuju u kese oblepljene sigurnosnim bar kodovima, tako da na svakoj postoji traka koja pokazuje da li je neka od njih bila otvarana, ili ne. Imali smo prijave da su se u nekim kutiji nalazile prazne kese, nezalepljene i bez trake. Takođe, stavljene su primedbe i  da je bilo viška kesa sa testovima, odnosno, da su postojale zapakovane kese, koje nisu bile evidentirane – rekla je predstavnica Zavoda.

Ona je dodala i da se ne seća koja je količina testova u pitanju.

– Znam da je to bio slučaj u školi na opštini Voždovac, zatim u Kruševcu i ne znam gde još. Posle su sve školske uprave od Ministarstva prosvete dobile nalog da naprave izveštaj o prijemu testova – rekla je Pešićeva.

Podsetimo, za ceo slučaj krađe testova za malu maturu saznalo se nekoliko dana pred samo polaganje završnih ispita. Naime, pomenuti zadaci kružili su po raznim grupama na društvenim mrežama, zbog čega je završni test iz matematike odložen za dva dana. Ubrzo nakon što je ceo slučaj procureo u medije uhapšen je Igor Stamenković, radnik štamparije u kojoj su štampani testovi. Stamenkoviću se na teret stavlja da je pomenute testove ukrao kako bi olakšao svom sinu da položi završni ispit.


Pregledane kamere

Na pretresu su takođe pregledane nadzorne kamere iz štamparije u kojoj je, kako se navodi u optužnici, došlo do krađe testa za matematiku. Na snimku koji traje oko devet minuta vidi se kako Stamenković, nešto posle 14 sati, sa jednog stola na kojem su stalaji beli papiri, uzima jedan i odlazi. Inače, Stamenković je ranije, prilikom iznošenja odbrane, rekao da je kobnog dana uzeo jedan od papira, jer mu je bilo muka, a znao je da ga u toaletu nema.