Foto: Dragan Mujan/Vesna Lalić/Nova.rs

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je danas Lazara Galića (38) na kaznu od 10 godina zatvora, jer je 17. jula prošle godine izazvao saobraćajnu nesreću na Karaburmi, zbog koje je nekoliko dana kasnije od povreda preminuo dečak Stefan Balić (9). Smrt malog Stefana ostaće upamćena kao slučaj koji je podigao javnost na noge i naterao institucije da konačno rade svoj posao.

Galić je osuđen za dva krivična dela – za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja dobio je osam godina, dok je za nepružanje pomoći dobio tri godine. Sud mu je izrekao jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora.

Pročitajte još:

Sudija je rekla da je izrekla maksimalne kazne, imajući u vidu da je okrivljeni Galić pobegao s lica mesta, da je uhapšen tek sutradan, da nije izrazio nikakvo iskreno kajanje i da se nije interesovao za stanje povređene dece.

Posebno potresno u sudnici bilo je čitanje iskaza oca stradalog dečaka, Mihaila Balića, inače lekara Hitne pomoći. Ona je izjavila da je Mihailo Balić, inače lekar Hitne pomoći, video da je mu dete teško povređeno i kao čovek koji je spasavao živote pokušao je da spase svog sina. On je ustima usisavao krv iz usta i nosa da se mali Stefan ne bi ugušio.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ovaj slučaj ostaće upamćen i kao trenutak kada su građani uspeli da se ujedine i izdejstvuju malu pobedu. Naime, osuđeni Galić je nakon nesreće pobegao s lica mesta, a uhapšen je narednog dana.

Iako se očekivalo da će završtiti u pritvoru, on je pušten na slobodu.

Ova odluka razbesnela je građane Srbije, koji se se danima okupljali u Ulici Marijane Gregoran na Karaburmi i protestovali u znak nezadovoljstva. Zaustavljali su saobraćaj u znak protesta, skupljali potpise kojima su želeli da pokrenu postupak za krivičnu odgovornost sudije koja je donela odluku da se Galić pusti na slobodu.

Na mestu gde je mališen udaren automobil građanima su danima ostavljali dečije igračke i čokolade, a prizor je slamao i najtvrđa srca.

Karaburma protest decak Stefan
Protest na Karaburmi zbog smrti dečaka Stefana kojeg je udario auto na pešakom prelazu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Prisutnima se u jednom trenutku pridružila i ekipa Hitne pomoći, koja je na neko vreme uključila sirene kao znak solidarnosti svom kolegi, odnosno ocu povređenog dečaka.

Pročitajte još:

Na kraju, i institucije su morale da reaguju.

Prvi osnovni sud u Beogradu odredio je pritvor vozaču jer je tog 18. jula u Ulici Marijane Gregoran u beogradskom naselju Karaburma, udario dvojicu dečaka na pešačkom prelazu, a potom pobegao sa lica mesta.

Od tada se Galić nalazi iza rešetaka.

VIDEO: Protest zbog nesreće u kojoj se stradao Stefan

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare